Praženec

Praženec

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:
300 ml mleka Mu
200 ml sladke smetane Mu Cuisine
3 jajca
250 g moke (pol ostre, pol gladke)
zavitek vaniljevega sladkorja
40 g kristalnega sladkorja
10 g sladkorja v prahu
sol,
limonino lupino,
maščobo za pečenje
30 g rozin
30 g sušenih hrušk
30 g sušenih sliv
30 g sušenih datljev

Priprava

Suho sadje zrežemo na manjše koščke in ga po želji mariniramo s kakšnim likerjem, sladkim vinom ali žganjem. V polovico mleka umešamo rumenjake in moko. Solimo, dodamo vaniljev sladkor, polovico kristalnega sladkorja in naribano lupino neškropljene limone ter suho sadje. Vse dobro zmešamo. Primešamo še ostalo mleko in pustimo stati 10 minut. Iz beljakov stepemo trd sneg, v katerega smo vtepli ostali sladkor, ter ga rahlo primešamo masi. V ponvi segrejemo maščobo, nanjo zlijemo testo in ponev postavimo v pečico, segreto na 180 °C, da se testo dvigne in svetlo rumeno zapeče. Nato praženec z vilicami razdrobimo, dodamo maslo in na štedilniku še nekoliko prepražimo. Na koncu ga posipamo s sladkorjem v prahu, zraven pa ponudimo smetanovo omako in stepeno sladko smetano, ki jo prelijemo s poljubno sadno omako.

Smetanova omaka: smetani dodamo malo sladkorja in jo kuhamo na malem ognju, da je tretjina izpari. Po želji začinimo s klinčki, janeževo zvezdo ali z vaniljevim strokom.

Avtor: Borut Jakič

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me