Pehtranova potica
Pehtranova potica
Priprava
Za pehtranovo potico najprej pripravimo kvasec – v deciliter mlačnega mleka vmešamo kvas, 2 čajni žlički sladkorja in 2 jedilni žlici moke ter počakamo, da naraste.
Preostalo moko pretresemo v skledo in ji dodamo sol.
V drugi skledi z mešalnikom zmešamo sestavine za testo – preostalo mleko in sladkor, vaniljev sladkor, rumenjake, naribano lupinico, po dve jedilni žlici kisle smetane, stopljenega masla in ruma. Primešamo moki in zamesemo gladko, ne pretrdo testo. Pustimo vzhajati vsaj pol ure.
Pripravimo nadev – zmešamo skuto, preostalo kislo smetano, 200 gramov sladkorja in rum. Primešamo trd sneg treh beljakov in drobno nasekljan pehtran.
Vzhajano testo pregnemo in pustimo še enkrat vzhajati. Pečico ogrejemo na 165 stopinj in namastimo pekač.
Drugič vzhajano testo razvaljamo pol centimetra debelo, premažemo s stopljenim maslom, posujemo z drobtinami in namažemo z nadevom.
Pehtranovo potico zvijemo, jo preložimo v pekač in pustimo še malo vzhajati. Nato jo prebodemo z iglo, namažemo z jajcem in pečemo 50 minut.