Orehova potica
Orehova potica
Sestavine
Za 12 kosov potice
Sestavine za kvašeno testo
- 500 g moke
- 40 g kvasa
- 5 g soli
- 120 g sladkorja
- 3 dl svežega mleka MU
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 50 g masla MU Cuisine
- 180 g kisle smetane MU Cuisine Mileram
- 3 rumenjaki
- 2–3 žlice ruma
- lupinica 1 limone
Sestavine za orehov nadev
- 750 g orehov
- 250 g alpske smetane za kuhanje MU Cuisine
- 70 g sladkorja
- 2 žlički vaniljevega sladkorja
- 3 beljaki
- 3 žlice vroče vode
- 200 g rozin
Priprava
Segrejemo 1 dl mleka in dodamo žličko sladkorja ter kvas, ki bo po približno 10 minutah dobro narasel. V mešalnik damo moko, sol, sladkor in vaniljev sladkor. V preostalo mleko umešamo 3 rumenjake, rum, stopljeno maslo in limonino lupinico. Mokre sestavine prilijemo k suhim, dodamo smetano in dobro zgnetemo.
Testo pustimo v toplem prostoru vzhajati dobre pol ure. Medtem zmeljemo orehe in jih polovico poparimo z vročo smetano. Na koncu primešamo še stepen sneg. Testo razvaljamo in bogato obložimo s poparjenimi orehi, posujemo še z drugo polovico suhih orehov in rozinami.
Potico zvijemo in preložimo v namaščen pekač, ki ga potisnemo v pečico, segreto na 180 °C. Pečemo eno uro.
Ohlajeno potico narežemo na rezine in potresemo s sladkorjem v prahu in … dober tek!