Miklavževi parkeljni

Miklavževi parkeljni

Sestavine

Sestavine za testo:

  • 550 g pšenične moke
  • 2 dl toplega svežega mleka Mu
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 3–4 žlice sladkorja
  • 1 jajce in 1 beljak
  • 2 žlici kisle smetane Mu Cuisine
  • 1 žlička soli

Sestavine za nadev:

  • 200 g BIO skute Mu Cuisine
  • 1 žlica kisle smetane Mu Cuisine
  • 1 žlica sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • 1 jajce

Drugo:

  • rumenjak in 1 žlica kisle smetane Mu Cuisine
  • mak v zrnju
  • suhe brusnice
  • Malo moke za posip

Priprava

Moko presejemo, dodamo preostale sestavine za testo, zgnetemo mehko testo in ga pustimo počivati 15 minut.

Za skutni nadev z vilicami dobro premešamo vse sestavine. Skuto dobro pretlačimo. Ne mešamo z električnim mešalnikom, ker bo nadev premehak.

Za premaz: v manjši posodici dobro zmešamo rumenjak z žlico kisle smetane.

 

Testo nato razdelimo na 4 dele. Vsak del razvaljamo v ovalno obliko, po levi strani obložimo s skutnim nadevom, testo ob robovih premažemo, prekrijemo z desno stranjo testa, s prsti dobro stisnemo skupaj in oblikujemo debel svaljek.

Iz svaljka s pomočjo škarij ali noža izrežemo parkeljne. Nič hudega, če nadev sili ven, saj se bo zapekel in ne bo stekel ven.

Parkeljne še cele premažemo in jih po nogah posipamo z makom. Na mesto za oči v testo stisnemo brusnici, na mesto za jezik prilepimo dolg v zvitek zvit rdeč kolažpapir.

Parkeljne sproti odlagamo na papir za peko. Pustimo jih vzhajati približno pol ure. Pazimo, da ne vzhajajo predolgo.

Pečemo jih približno 15 minut v že ogreti pečici na 200 stopinj Celzija. Ohlajene parkeljne zavijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo. Tako bodo ostali lepo mehki.

Avtorica recepta: Urška Fartelj

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me