Kolački z jagodami in sladko smetano
Kolački z jagodami in sladko smetano
Sestavine
KOLAČKI
- 400 g gladke bele moke, tip 500
- 100g sladkorja
- 1 žlica pecilnega praška
- 170g hladnega masla MU Cuisine
- 300g hladne sladke smetane MU Cuisine
JAGODNI NADEV
- 250g svežih jagod
- 2žlici sladkorja
- 150g sladke smetane MU Cuisine
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. V skledo kuhinjskega robota (ali v multipraktik) damo belo moko, sladkor, ščep soli, pecilni prašek in zelo hladno maslo narezano na manjše kocke. Pulzno premešamo, tako da v zmesi še vedno ostanejo vidni koščki masla. Mešanico prestavimo v večjo skledo, dodamo sladko smetano in s kuhinjsko lopatico zmes dobro premešamo, da dobimo sprijeto zmes.
Ko se začne zmes sprijemati, jo zvrnemo na čisto delovno površino, oblikujemo v pravokotnik. Tega dvakrat preložimo kot poslovno pismo, na tretjine. Na ta način bomo dobili testo z več plastmi. Oblikujemo v nov pravokotnik iz katerega izrežemo 8 krogov (premera 8 cm, debeline 2 cm). Ko režemo kroge z modelom, modelček nežno pritisnemo v testo, ga ne obračamo, saj drugače ne bomo dobili tako rahlega testa.
Pazimo, da robov in drugih strani kolačkov ne mažemo s smetano, sicer se kolački ne bodo dvignili v pečici.
Kolačke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Vrhnjo plast kolačkov nežno premažemo s sladko smetano in po želji rahlo posujemo s sladkorjem. Postavimo v pečico in pečemo 18 – 20 minut pri 200 °C.