Kolački z jagodami in sladko smetano

Kolački z jagodami in sladko smetano

Sestavine

KOLAČKI

  • 400 g gladke bele moke, tip 500
  • 100g sladkorja
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 170g hladnega masla MU Cuisine
  • 300g hladne sladke smetane MU Cuisine

JAGODNI NADEV

  • 250g svežih jagod
  • 2žlici sladkorja
  • 150g sladke smetane MU Cuisine

Priprava

Pečico segrejemo na 200 °C. V skledo kuhinjskega robota (ali v multipraktik) damo belo moko, sladkor, ščep soli, pecilni prašek in zelo hladno maslo narezano na manjše kocke. Pulzno premešamo, tako da v zmesi še vedno ostanejo vidni koščki masla. Mešanico prestavimo v večjo skledo, dodamo sladko smetano in s kuhinjsko lopatico zmes dobro premešamo, da dobimo sprijeto zmes.

Ko se začne zmes sprijemati, jo zvrnemo na čisto delovno površino, oblikujemo v pravokotnik. Tega dvakrat preložimo kot poslovno pismo, na tretjine. Na ta način bomo dobili testo z več plastmi. Oblikujemo v nov pravokotnik iz katerega izrežemo 8 krogov (premera 8 cm, debeline 2 cm). Ko režemo kroge z modelom, modelček nežno pritisnemo v testo, ga ne obračamo, saj drugače ne bomo dobili tako rahlega testa.

Pazimo, da robov in drugih strani kolačkov ne mažemo s smetano, sicer se kolački ne bodo dvignili v pečici.

Kolačke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Vrhnjo plast kolačkov nežno premažemo s sladko smetano in po želji rahlo posujemo s sladkorjem. Postavimo v pečico in pečemo 18 – 20 minut pri 200 °C.

Avtor: Jernej Zver

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me