Ajdova potica s skutinim nadevom
Ajdova potica s skutinim nadevom
Sestavine
Sestavine za pekač velikosti 35×42 cm
Testo:
- 750 g ajdove moke
- 300 g bele moke
- 20 g soli
- 20 g sladkorja
- 130 g masla Mu Cuisine
- 20 g kvasa
- 3 žlice mleka
Nadev:
- 750 g skute Mu Cuisine
- 250 ml kremfina
- 125 g masla Mu Cuisine
- 50 ml Alpskega mleka
- 80 g suhih sliv
- Sladkor v prahu
- 50 ml Alpskega mleka za premaz
- 2 jajci
Priprava
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom. Pustimo, da se delno ohladi.
Dodamo belo moko, razpuščeno maslo in kvas, ki smo ga z malo sladkorja, moke in mleka razmešali ter pustili, da vzhaja.
Pognetemo v testo, ki naj vzhaja v pomokani skledi, pokriti s krpo.
Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo za prst debelo, premažemo z razpuščenim maslom, potresemo s sladkorjem in skuto ter na rezance narezanimi suhimi slivami. Na koncu prelijemo s kislo smetano Kremfino, v katero smo zamešali jajci.
Počasi zvijemo z rokami.
Potico položimo v dobro namaščen pekač in pustimo ponovno vzhajati. Potico pred peko premažemo z mlekom in pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 °C 50 do 60 minut.
Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.