• 2023
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • Kot prvi slovenski proizvajalec zamenjali način odpiranja na embalaži Tetra Pak® zaradi okoljske direktive

  Ljubljana, 30. junij 2023 – Alpsko mleko uvaja pomembno spremembo: nov pritrjen pokrovček. Ta korak smo naredili v skladu z direktivo o enkratni uporabi plastike (EU SUP), ki bo začela veljati julija 2024. Naš skupni cilj je zmanjšati količino plastičnih odpadkov in ohraniti čistost okolja.

  Plastični pokrovčki so peti najpogostejši odpadek* na plažah po vsem svetu. S pritrjenimi pokrovčki preprečujemo, da bi se ti izgubili ali končali v naravi, namesto da bi jih pravilno reciklirali.

  Alpsko mleko z novim načinom odpiranja v litrskem in pollitrskem pakiranju postopoma prihaja na trg v zadnjih dneh junija. Ljubljanske mlekarne tako kot prvi slovenski proizvajalec uvajajo pritrjen pokrovček na embalaži Tetra Pak®.

  Nov način odpiranja embalaže je preprost in poteka v le enem koraku in ne več dveh. Pokrovček deluje po principu odpiranja na klik. Za odpiranje ga enostavno dvignete, medtem ko ga za zapiranje potisnete navzdol, dokler ne zaslišite značilnega zvoka “klik”. Ta zvok zagotavlja, da pokrovček tesno zapira vsebino in preprečuje morebitno politje, tudi ko je embalaža v ležečem položaju. Pokrovček je prilagodljiv, zato ga je mogoče tudi obračati, kar olajša nalivanje mleka.

  *vir: https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2021/09/2020-ICC-Report_Web_FINAL-0909.pdf

 • Ljubljanske mlekarne na dogodku Kam tečejo vode naših ledenikov opozorile na širšo problematiko oskrbe z vodo

  Ljubljana, 17. marec 2022 – Ljubljanske mlekarne so ob prihajajočem svetovnem dnevu voda v okviru svoje družbeno odgovorne zaveze S posluhom za jutri organizirale pogovor z osrednjo temo Skrb za vode. Pri tem so se spraševali kam odteka voda in kaj to pomeni za živa bitja ter kam gre pri tem živilska industrija.

  Cilj raziskave je bil ugotoviti vpliv izginjanja Triglavskega ledenika in stanje voda v dolini. Sledilni poskusi so pokazali, da voda odteka v najmanj dve doline in odteka počasi. To potrjuje tezo, da bo izginotje ledenika vplivalo na oskrbo s pitno vodo v dolini.

  Ljubljanske mlekarne so začele podpirati projekt »Kam tečejo vode naših ledenikov« Geografskega inštituta Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU, ki raziskuje odtekanje vode iz Triglavskega ledenika, že leta 2016. Izsledke raziskave, katere začetki segajo v leto 1946, sta 17. marca v Vander Urbani Resort v Ljubljani ob simbolično praznem bazenu premierno predstavila mag. Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU in dr. Matej Blatnik z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU.

  »Širša problematika pomanjkanja vode je vse bolj kritična glede porabe. Še bolj postaja kritična glede onesnaženja. Ne gre le za vprašanje ali bomo imeli vodo temveč ali bomo imeli obstoj, ker je tako onesnažena,« je opozoril prof. dr. Mihael Jožef Toman, redni profesor za Ekologijo in varstvo celinskih voda na Univerzi v Ljubljani, Biotehniški fakulteti, podpredsednik Slovenskega društva za zaščito voda. Poudaril je, da že obstaja svet, kjer ni pitne vode in da v Sloveniji živimo v prepričanju, da se nam to ne more zgoditi. A se nam to lahko še kako hitro zgodi: »voda je dobrina in ima ceno.«

  Ljubljanske mlekarne se zavedajo svoje vloge v družbi. So živilsko predelovalno podjetje, ki ljudem zagotavlja hrano. Ob tem pa želijo delovati čim bolj trajnostno. »Na to pot smo stopili še preden je to postalo popularno, saj smo že leta 2013 postali del sheme EMAS. V 2021 smo za 3,9 % znižali porabo pare in za 0,9 % količino porabljene elektrike,« je dejala Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah.

  A zgolj ozaveščanje ni dovolj. Zato so ponosni, da so lahko z njihovo prepoznavno blagovno znamko Alpsko podporniki takega projekta, ki ga izvaja Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU. Kot je izpostavil direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič: »brez vode ni mleka, naše glavne surovine in v Sloveniji imamo konkurenčno prednost, da imamo dovolj vode in da je ta kakovostna. Če bomo vlagali v take projekte, bomo lahko dobro poslovali tudi v prihodnje.« Na vprašanje kako lahko pomagajo potrošniki je direktor odgovoril: »Slovenija je samooskrbna in vsak potrošnik lahko naredi to, da kupuje lokalne izdelke, ki so pridelani iz slovenskega mleka in v Sloveniji. S tem bodo tudi omogočili, da slovenska podjetja nadalje vlagamo v tovrstne družbeno odgovorne projekte. Nenazadnje pa lahko vsak posameznik pravilno ločuje Tetra Pak embalažo, ki jo lahko v celoti recikliramo, če je ta pravilno odložena. Z majhnimi koraki se da narediti veliko.«

 • Ljubljanske mlekarne in Ekošola: projekt Mlekastično ozavešča in izobražuje otroke, učence in dijake

  Ljubljana, 3. februar 2021 – Z letošnjim šolskim letom so Ljubljanske mlekarne postale partner programa Ekošola. V okviru projekta Mlekastično otroci iz 41 vrtcev, učenci 55 osnovnih šol ter dijaki 8 srednjih šol spoznavajo vsebine s področja mlekarstva, prehrane in okolja, šolanje na daljavo pa ni ustavilo njihove vedoželjnosti.

  »V Ljubljanskih mlekarnah v okviru znamke družbene odgovornosti, poimenovane S posluhom za jutri, dajemo velik poudarek skrbi za okolje. Ta predstavlja tudi eno izmed pomembnih strateških usmeritev podjetja. Poleg tega se zavedamo, kako pomembno je odgovorno ravnanje z okoljem in naravo približati že otrokom in mladostnikom, zato smo z veseljem in ponosom pristopili k Ekošoli ter omenjeni program finančno podprli,« o sodelovanju z mednarodno uveljavljenim programom celostne okoljske vzgoje in izobraževanja pove Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah.

  Poučne vsebine za mlade od vrtca do srednje šole

  O tem, da je projekt Mlekastično padel na plodna tla, je spregovoril tudi mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji: »Veseli smo, da smo s projektom Mlekastično obogatili vsebine programa Ekošola, še več, mentorji in naše ekošolarke in ekošolarji so se nove teme nadvse razveselili in projekt z veseljem izvajajo.« Kot pravi, otroci in mladi znotraj projekta odkrivajo pot slovenskega belega zlata – mleka, slovenske pridelovalce, organiziranost kmetij, mlečne izdelke, ki nastajajo, ter vrsto drugih povezanih vsebin.
  »Pri tem jih spremlja kravica Berta, slovenska mlekarica. Otroke uči o življenju slovenskih krav in skrbi zanje, o značilnostih molže ter povezanih vsebinah, kot so pomen mleka za uravnoteženo prehrano, lokalna hrana, sezonska hrana in podobno. Gradiva se dotaknejo tudi drugih tem, kot na primer embalaža, transportne poti in podnebne spremembe. Prav zato lahko v projektu Mlekastično sodelujejo otroci in mladi od vrtca do srednje šole skupaj z mentorji,« še dodaja Cerar.

  Gradivo zasnovano z mislijo na učenje na daljavo

  Pri programu Ekošola pravijo, da kljub temu, da pouk letošnje šolsko leto poteka večinoma na daljavo, to ni ustavilo vedoželjnosti in raziskovanja otrok, učencev in dijakov. To omogoča tudi skrbno in kakovostno pripravljeno didaktično gradivo, ki je nastalo v sodelovanju med Ljubljanskimi mlekarnami in Ekošolo. Gradivo je razdeljeno na več starostnih skupin in je bilo že v začetku zasnovano z mislijo na učenje na daljavo; sestavljeno je iz različnih predstavitev, delovnih listov ter vsebuje povezave do dodatnih virov. Med mladimi največjo priljubljenost uživajo video vsebine, na katerih bo poudarek tudi v nadaljevanju projekta.

 • Nov preboj Ljubljanskih mlekarn na tujih trgih: Na Kitajsko odpotovala prva ladijska pošiljka sladoleda Planica

  Ljubljana, 10. april 2020 – Ljubljanske mlekarne so včeraj iz Luke Koper odpremile prva dva ladijska kontejnerja sladoleda Planica. Gre za pomemben preboj podjetja, zlasti v luči razmer ob pandemiji. S tem Ljubljanske mlekarne krepijo svojo prisotnost na trgu, za katerega velja, da na njem deluje veliko število ponudnikov mleka in mlečnih izdelkov, tako iz Evrope kot tudi iz Nove Zelandije in Avstralije. Vrata na trg so odprli leta 2016, ko je na tja odpotoval prvi ladijski kontejner trajnega mleka.

  »V času, ko je zaradi globalne pandemije novega koronavirusa svetovno gospodarstvo ohromljeno, izvozna negotovost pa zelo velika, smo uspešnih poslov, kot je ta, še toliko bolj veseli. Prodaja trajnega mleka na Kitajskem prinaša dobre rezultate, potrošniki, ki posegajo po naših izdelkih, pa slovensko zeleno okolje ter preskrbno verigo z mlekom in mlečnimi izdelki, ki se začne na majhni slovenski kmetiji, upravičeno povezujejo z visoko kakovostjo. Zato pričakujemo, da bo dopolnitev asortimana s sladoledi Planica pozitivno sprejeta med potrošniki. Letos na Kitajsko nameravamo odpremiti skupno 43 ton sladoleda,« je pojasnil Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn.

  Na Kitajsko bo v prvi odpremi potovalo skoraj 35.000 kosov sladoledov Planica tropic in Planica čoko, pakiranih v litrske embalaže, do cilja pa bo pošiljka potovala pet tednov. Konkurenčna prednost sladoledov Planica v primerjavi z mnogimi drugimi ponudniki je, da so izdelani iz mleka ter nosijo znak Izbrana kakovost Slovenija. Znano je namreč, da številni ponudniki pri izdelavi sladoledov namesto po mleku posegajo po rastlinskih maščobah.

  Vsaka nova izvozna priložnost prispeva k boljšemu ravnotežju v panogi

  Ljubljanske mlekarne so največji predelovalec slovenskega surovega mleka in skoraj največje živilsko-predelovalno podjetje pri nas. Kmetje jim vsak dan zagotovijo več kot 500 tisoč litrov svežega surovega mleka, kar je tretjina prireje slovenskih kmetij. Ko govorimo o mleku, ima Slovenija 130-odstotno stopnjo samooskrbe, zato bi zapiranje meja in izvozna negotovost lahko vplivali na ravnotežje v panogi. »V zadnjem času se pojavljajo številne pobude potrošnikom, naj posegajo po slovenskih izdelkih, čemur se pridružujemo tudi v Ljubljanskih mlekarnah. Le s skupnimi močmi lahko uspemo zmanjšati negativne vplive trenutnih razmer na stabilnost naše panoge. S tega vidika so nove priložnosti na tujih trgih zelo dragocene,« je dodal Žnidarič.

  45 let tradicije za popotnico na kitajski trg

  Sladoled Planica so v Ljubljanskih mlekarnah zasnovali pred 45 leti in še danes ostaja najbolje prodajan izdelek v kategoriji družinskih pakiranj ali banjic, kot jim potrošniki radi rečejo. V tem času so nekajkrat nadgradili podobo sladoleda, kar pa ne velja za recept. Ta se v vseh teh letih ni spremenil niti enkrat. V Ljubljanskih mlekarnah sicer letno izdelajo več kot sedem milijonov kosov različnih sladoledov.

 • Krožno gospodarstvo: Ljubljanske mlekarne prve v Sloveniji zapiramo interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak

   

  Ljubljanske mlekarne smo postale prvo slovensko podjetje, ki mu je uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak. Ostanke embalaže Tetra Pak, ki nastanejo pri proizvodnji mlečnih izdelkov, v podjetju Lucart predelajo v robčke, papirnate brisače in higienski papir, te izdelke pa Ljubljanske mlekarne nato odkupujemo za svojo interno uporabo. Aktivnosti potekajo v okviru projekta krožnega gospodarstva za embalažo »Z embalažo Tetra Pak do robčkov«, pri katerem sodelujejo še Tetra Pak, Dana, Mercator in skupnost Eko iniciativa, Ljubljanske mlekarne pa s sodelovanjem utrjujemo svojo strateško usmeritev skrbi za okolje v okviru blagovne znamke družbene odgovornosti S posluhom za jutri.

  »V zadnjih letih je krožno gospodarstvo postalo pomembna tema na gospodarskem parketu. Veseli me, da Ljubljanske mlekarne tudi na tem področju ustvarjamo trende in verjamem, da bodo našemu zgledu sledila tudi druga podjetja, v katerih nastajajo ostanki embalaže, ki jih je mogoče ponovno uporabiti. Posluh za okolje je vtkan v naš DNK in pobuda mojih sodelavk ter sodelavcev, da se kot prvi v Sloveniji lotimo zapiranja interne snovne zanke na področju embalaže Tetra Pak, je samo ena v vrsti številnih aktivnosti, s katerimi iščemo rešitve za učinkovito ravnanje z okoljem,« je dejal Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn.

  V Ljubljanskih mlekarnah od uvedbe certifikata EMAS, ki smo ga prejeli kot prvo podjetje v živilsko-predelovalni panogi, vztrajno zmanjšujemo emisije v okolje, nadzorujemo porabo naravnih virov, v proizvodnih obratih pa imamo nameščene svoje čistilne naprave in vzpostavljen sistem ločevanja odpadkov.

  Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah na leto nastane približno 160 ton ostanka embalaže Tetra Pak, ki ga vključimo v sistem zapiranja snovne zanke z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelke. Novim pristopom ravnanja z ostanki embalaže Tetra Pak pa smo se morali prilagoditi: »Snovna zanka za embalažo Tetra Pak se začne v proizvodnji trajnih izdelkov in svežih izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujemo v obliko, kot jo poznajo kupci in napolnimo z mlekom ali jogurtom. Ostanke embalaže, ki nastanejo pri tem procesu, nato odložimo na sodoben ekološki otok, od koder potujejo do stiskalnice, kjer jih pripravimo za prevzem pri pooblaščeni družbi za ravnanje z odpadno embalažo,« je pojasnila Simona Papler, vodja ekologije v Ljubljanskih mlekarnah. Ostanke embalaže Tetra Pak predelajo v papirnici Lucart, iz njih pa nastanejo robčki, papirnate brisače in higienski papir, ki se vrnejo nazaj v Ljubljanske mlekarne, kjer so zaposlenim na voljo za vsakodnevno uporabo.

  Poudarek na ozaveščanju o pomenu pravilnega ločevanja odpadkov

  Projektu »Z embalažo Tetra Pak do robčkov«, v okviru katerega so Ljubljanske mlekarne zaprle interno snovno zanko, so se na pobudo družbe Tetra Pak pred dvema letoma pridružili še Dana, Mercator in skupnost Eko iniciativa. Pobuda izpred dveh let se je razširila, na kar so ponosni, poudarja Igor Prodan iz družbe Tetra Pak South Eastern Europe: »Čestitamo Ljubljanskim mlekarnam, saj danes začenjajo novo, pionirsko pot v krožnem gospodarstvu embalaže Tetra Pak. To daje spodbudo tudi nam, da bomo naše aktivnosti za trajnostno prihodnost še krepili. Čeprav so naši kupci mlekarne in proizvajalci sokov smo projekt ‘Z embalažo Tetra Pak do robčkov’ zasnovali predvsem zaradi potrošnikov. Pomembno je, da se zavedajo in da razumejo svojo vlogo v krožnem gospodarstvu.«

  Embalaža Tetra Pak je izdelana iz treh različnih vrst materialov, ki sestavljajo kar sedem slojev. 75 odstotkov predstavlja karton, ostalo pa plastična masa in aluminij. »Ko spijemo mleko ali jogurt, je embalaža Tetra Pak šele na sredini svoje življenjske poti. Če je karton, ki sestavlja embalažo Tetra Pak, pravilno odložen v rumeni zabojnik ali vrečo, ga v papirnicah predelajo in iz njega izdelajo popolnoma nove izdelke. Preostali delež embalaže, ki ga sestavljata plastična masa in aluminij, pa se lahko predela v podajalnike za papirnate brisače. Zato je bistveno, da smo dosledni pri ločevanju in odlaganju odpadkov,« je povedal Gregor Cerar, svetovalec družbe Tetra Pak za okoljske zadeve.

  Da bi potrošnike ozavestili in spodbudili k pravilnemu ločevanju odpadkov, v hipermarketih Mercator že tretjič poteka posebna akcija – kupci ob nakupu petih izdelkov Ljubljanskih mlekarn ali Dane v embalaži Tetra Pak prejmejo darilo 10 paketkov recikliranih robčkov Lucart Professional Eco Natural. Akcija poteka do 20. decembra.

     

   

 • Ponovno povečali odkupljeno količino, prvič tudi z ekološkim mlekom
  Prenesi dokument

  Ljubljanske mlekarne so lani odkupile za 11 odstotkov več mleka kot leto poprej. Za letos prav tako načrtujejo povečanje, želijo pa si, da bi srednjeročno povečali tudi odkup ekološkega mleka.

  Več kot 110 dobaviteljev, tako kmetov kot predstavnikov kmetijskih zadrug, je minuli teden na srečanju potegnilo črto pod kvotnim letom 2017/2018 in skupaj z vodstvom Ljubljanskih mlekarn razmišljalo o prihajajoči drugi polovici letošnjega. Mlečni sektor se je lani predvsem ukvarjal z vprašanjem, kako trg stabilizirati ter dolgoročno vzpostaviti ter zadržati stabilno ponudbo surovega mleka, ki je v času krize močno zanihala. Če so odkupne cene v primerjavi z letom 2016 dosegle bistveno višji nivo, posledice krize na prodajni strani ostajajo: cene izdelkov so v povprečju še vedno bistveno nižje kot so bile pred krizo. Z vrsto ukrepov ter aktivnosti na strani prodaje končnih izdelkov, z inovativnostjo in razvojem novih izdelkov in iskanjem novih, predvsem izvoznih trgov, mlekarna uspešno krmari skozi nihanja, ki so največja stalnica mlečnega trga zadnjih let. Tako je tudi trenutno, ko se je po spomladanskem negativnem trendu odkupnih cen ta spet obrnil navzgor. Sledile mu bodo tudi Ljubljanske mlekarne.

  Ljubljanske mlekarne so v letu 2017 od 64 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile prek 210 milijone litrov domačega mleka, kar pomeni 11-odstotno povečanje odkupa v primerjavi z letom poprej. V letu 2016 je bila rast prek 5-odstotna, povečanje odkupa pa mlekarna načrtuje tudi letos. S 53-odstotnim deležem mlekarna ostaja največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji.

  Poleg zavezanosti k odkupu izključno slovenskega mleka in promocije sheme izbrana kakovost so Ljubljanske mlekarne trenutno edina mlekarna v Sloveniji, ki zagotavlja finančno pomoč v času tranzicije ter konkurenčno ceno pridelanega mleka z ekološkim certifikatom. V nekaj letih bi radi letni odkup ekološkega mleka povečali na 4,5 milijona litrov. V letošnjem letu je mlekarna z Mu Bio jogurtom namreč zagnala prvo proizvodnjo izdelka iz ekološkega mleka, trenutno pa odkupi približno 20 tisoč litrov surovega eko mleka na mesec.

  Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, in Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka, sta na srečanju dobaviteljev podelila tudi priznanja in nagrade za dobavitelje z največjo oddano količino mleka ter največjo kakovostjo oddanega mleka za kvotno leto 2017/2018.

 • Z Ilko osem let, z zvestimi potrošniki že petdeset
  Prenesi dokument
  Ilka Štuhec, najboljša slovenska smučarka letošnje sezone, je danes obiskala Ljubljanske mlekarne, ki so z blagovno znamko Alpsko mleko tudi njen osebni sponzor.

  Kar nekaj simboličnih povezav je med slovenskim alpskim smučanjem in Alpskim mlekom, eno najbolj prepoznavnih blagovnih znamk v Sloveniji. Že na prvi pogled so to Alpe, sneg, bela barva in vrhunska kakovost, piko na i pa Alpskemu mleku daje Ilka Štuhec, aktualna svetovna prvakinja v smuku.

  Ta je ob zaključku sezone obiskala Ljubljanske mlekarne, kjer se je srečala na klepetu z zaposlenimi, ki skrbijo za pot Alpskega mleka od cisterne do trgovske police. Sodelavci Ljubljanskih mlekarn so ji pripravili tudi kratek kviz, na katerem se je odrezala šampionsko: za nagrado je prejela 10.000 evrov, ki so jih podarili kot dodatno motivacijo za nadaljevanje izjemnega leta.

  »Navdušeni smo nad Ilkinimi rezultati in ponosni, da smo z njo vztrajali od leta 2010 in pri tem niti za sekundo podvomili vanjo. Izkazalo se je, da smo imeli prav. Alpsko mleko letos praznuje 50 let. Kaj lepšega bi si lahko želeli za rojstni dan, kot da smo sponzor svetovne prvakinje?« je povedalTomaž Žnidarič, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn.

  Ilka Štuhec pa je dodala: »Alpsko mleko je zelo dobro poznana in mogočna blagovna znamka. Mislim, da med nami skoraj ni človeka, ki je ne bi poznal že od malega. Številne generacije smo zrasle z njim. Vesela sem, da me Alpsko mleko kot osebni pokrovitelj spremlja že sedmo sezono.«

  50 let Alpskega mleka

  Simbolika pa se ne konča z Ilko. Leta 1967, ko se je odvila prva tekma za svetovni pokal v alpskem smučanju pod okriljem svetovne smučarske zveze FIS, se je v proizvodnem obratu Ljubljanskih mlekarn na Tolstojevi 63 rodilo tudi Alpsko mleko. Tedaj najsodobnejši obrat za proizvodnjo trajnega mleka v vsej Jugoslaviji je sprva polnil Alpsko mleko v 2-decilitrske in pollitrske tetrapak embalaže v obliki znamenitega enakostraničnega trikotnika. »Doslej gostinska mreža, planinski domovi in koče, moteli in kampi niso kupovali mleka iz preprostega razloga, ker niso vnaprej vedeli ali bodo imeli tisti dan toliko gostov, da bodo določeno količino mleka prodali. Če gostov ni bilo, se je mleko pač pokvarilo,« so ob napovedih o začetku proizvodnje leta 1967 o takrat skorajda revolucionarnem izdelku zapisali v časniku Delo.

  Alpsko mleko, ki se uvršča med prvih deset najmočnejših blagovnih znamk po raziskavi Valicona, pokrivala Ilke Štuhec krasi od leta 2010. Ime, ki je celo v Kuharski enciklopediji navedeno kot sinonim za trajno mleko, pa ima svoje korenine prav v Ilkinem domačem mestu, saj je njegov avtor Štajerec Leo Šarman. Navdih zanj je bržkone dobil od podobnega imenovanja mleka pri naših severnih sosedih, ki so prav tako znani smučarski navdušenci.

 • Pika in Greta ustvarili risbici za Alpsko mleko
  Prenesi dokument
  Mladi umetnici Pika Pirmanšek in Greta Rihtar sta zmagovalki natečaja Praznujemo z mlekom. Njuni ilustraciji bosta v pomladnih mesecih krasili embalažo najbolj priljubljenega slovenskega trajnega mleka.

  Ljubljanske mlekarne so lani dopolnile 60 let delovanja in ob tem pripravile likovni natečaj Praznujemo z mlekom. Otroke iz slovenskih vrtcev in osnovnih šol so povabili k ustvarjanju risbic na temo praznovanja, ki bodo letos posebej počastile še eno veliko obletnico: 50 let blagovne znamke Alpsko mleko.

  Na natečaju je sodelovalo 57 osnovnih šol in vrtcev, med številnimi izvirnimi stvaritvami pa je strokovna žirija izbrala po tri najboljše v dveh starostnih skupinah: otroci do 9. leta starosti in otroci od 4. do 9. razreda osnovne šole.

  Zmagovalki natečaja sta 5-letna Pika Pirmanšek iz vrtca Litija ter Greta Rihtar, učenka 8. razreda Osnovne šole Miška Kranjca iz Ljubljane. Njuni ilustraciji bosta v začetku pomladi upodobljeni na embalaži Alpskega mleka. Poleg prvouvrščenih del bo v atriju Mestnega muzeja Ljubljana do 9. februarja na ogled razstava skupno kar 70 izbranih risbic natečaja Praznujemo z mlekom.

  »Mladi mojstri so pri ustvarjanju uporabljali različne tehnike, od svinčnikov, barvic, flomastrov, do temper in vodenih barv, pa tudi kolažev. Na risbicah prevladujeta predvsem modra in zelena barva, ki ju morda podzavestno evocirata ravno barvi embalaže Alpskega mleka in logotip Ljubljanskih mlekarn,« je ob razglasitvi zmagovalcev v Mestnem muzeju Ljubljana dejal Dubravko Baumgartner, akademski slikar in kustos Galerije Grad Lendava.

  »Alpsko mleko je mleko vseh generacij, z njim smo zrasli sodelavci Ljubljanskih mlekarn, z njim ste zrasli starši in mentorji, z njim še danes rastejo naši mladi umetniki. Soustvarjanje podobe tako popularnih znamk, kot je Alpsko mleko, te še dodatno približa srcem vseh generacij naših zvestih uporabnikov. Veseli smo, da lahko ustvarjene risbe pomagamo ne le razstaviti v muzeju, ampak na inovativen način razširiti po slovenskih domovih,« pa je udeležencem dogodka povedal Tomaž Žnidarič, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn.

 • Vabilo na skupščino družbe Ljubljanske mlekarne, d. d.
  Prenesi dokument

  Na podlagi drugega odstavka 297. a člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da mora poslovodstvo omogočiti delničarjem brezplačen pogled v predloge sklepov z navedbo, kateri organ je dal posamezni predlog, obrazložitve vsake točke dnevnega reda, če skupščina razpravlja o razrešnici članov vodenja in nadzora ter uporabi bilančnega dobička, pa še letno poročilo in poročilo nadzornega sveta iz 282. člena zakona o gospodarskih družbah objavlja uprava družbe

  SKLIC SKUPŠČINE DRUŽBE, H KATEREMU SO DODANE UTEMELJITVE PREDLAGANIH SKLEPOV S PODROBNEJŠIMI POJASNILI IN INFORMACIJAMI O PRAVICAH DELNIČARJEV V ZVEZI S SKLICANO SKUPŠČINO.

  Na podlagi 38. člena statuta družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., Ljubljana, Tolstojeva 63, uprava sklicuje

  1. REDNO SEJO SKUPŠČINE LJUBLJANSKE MLEKARNE, d. d.,

  ki bo 15. 5. 2017 ob 12.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63.

  1. redna seja skupščine družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., bo potekala z naslednjim
   DNEVNIM REDOM:
  2. Otvoritev skupščine in izvolitev delovnih teles skupščine

  Predlog sklepa uprave je:
  Izvoli se:
  • Za predsedujočega skupščini:          Marko Schaup
  • Verifikacijsko komisijo v sestavi:       Marija Porovne in Danijela Smolič

  Seji bo prisostvovala vabljena notarka Nada Kumar.

  Utemeljitev:
  Uprava predlaga, da skupščina izvoli predlaganega za predsedujočega skupščini družbe ter verifikacijsko komisijo – preštevalce glasov, saj meni, da njihovo znanje in izkušnje zagotavljajo strokovno vodenje skupščine in zanesljivo tehnično podporo delu skupščine. V izvolitev so predlagani v skladu z ustaljeno prakso družbe.

  2 a) Predložitev letnega poročila za leto 2016 z mnenjem revizorja, pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila po 282. členu Zakona o gospodarskih družbah ter seznanitev s prejemki članov vodenja in nadzora v skladu s 294. čl. ZGD-1

  Skupščina se seznani z letnim poročilom za leto 2016, z revizorjevim poročilom in pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila.

  Skupščina se seznani s prejemki članov vodenja in nadzora, ki so jih za opravljanje nalog v družbi prejeli v letu 2016.

  Seznanitev s Poročilom uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2016 v skladu z določbami tretjega, četrtega in petega odstavka 545 čl. ZGD-1 z mnenjem revizorja.

  Točka 2a je seznanitvene narave in se o njej na skupščini ne glasuje.

  Utemeljitev:
  Nadzorni svet je na svoji seji dne 13. 4. 2017 obravnaval in potrdil letno poročilo družbe za leto 2016, saj po preveritvi ni imel nobenih pripomb. 
  Letno poročilo za leto 2016 z mnenjem revizorja in Poročilo nadzornega sveta sta na vpogled na sedežu družbe.
  Prav tako je nadzorni svet na svoji seji dne 13 4. 2017 obravnaval Poročilo uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2016 v skladu z določbami tretjega, četrtega in petega odstavka 545 čl. ZGD-1 z mnenjem revizorja in ni imel nobenih pripomb.
  Poročilo uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2016 z mnenjem revizorja sta na vpogled na sedežu družbe.

  2 b) Sprejem sklepa o bilančnem dobičku za leto 2016

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:
  Skupščina ugotavlja, da znaša dobiček iz leta 2016 6.110.437,35 €. Bilančni dobiček družbe, oblikovan iz dobičkov preteklih let in tekočega leta, ki na dan 31. 12. 2016 znaša 10.910.062,81 €, ostane nerazporejen.

  Utemeljitev:
  Uprava in nadzorni svet sta ugotovila, da je družba v letu 2016 poslovala z dobičkom in skupščini predlagata, da ostane nerazporejen.

  2 c) Podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:
  V skladu z 294. členom Zakona o gospodarskih družbah skupščina potrjuje in odobri delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2016 ter jima podeljuje razrešnico.

  Utemeljitev:
  Nadzorni svet je opravil svoje delo v skladu s programom, statutom družbe, potrdil je letno poročilo družbe za leto 2016, saj po preveritvi ni imel pripomb. 
  Skupščina s podelitvijo razrešnice odobrava delo uprave in nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2016.

  1. Sprejem sklepov o preoblikovanju družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata, da skupščina sprejme naslednje sklepe:
  1. Delniška družba LJUBLJANSKE MLEKARNE, mlekarska industrija, d.d., Tolstojeva ulica 63, 1000 Ljubljana, matična št.: 5048257000, davčna št.: SI93710593 se z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register preoblikuje v družbo z omejeno odgovornostjo s firmo LJUBLJANSKE MLEKARNE, mlekarska industrija, d. o. o., s skrajšano firmo LJUBLJANSKE MLEKARNE d. o. o. s sedežem v Ljubljani in s poslovnim naslovom Tolstojeva ulica 63,1000 Ljubljana, ter z dejavnostmi in drugimi značilnostmi, ki so razvidne iz akta o ustanovitvi.

  1. Osnovni kapital delniške družbe, ki znaša 18.285.482,39 EUR, se v celoti preoblikuje v osnovni kapital družbe z omejeno odgovornostjo in znaša 18.285.482,39 EUR.
  2. Dosedanji delničar delniške družbe postane družbenik družbe z omejeno odgovornostjo in na podlagi osnovnega vložka ter sorazmerno njegovi vre¬dnosti v osnovnem kapitalu družbe pridobi poslovni delež. Nominalni znesek osnovnega vložka je enak vsoti nominalnih zneskov delnic, ki jih ima posamezni delničar na dan vpisa preoblikovanja družbe v sodni register. Edini delničar, DUKAT mliječna industrija, d. d., Zagreb, Marijana Čavića 9, ki postane edini družbenik, tako pridobi poslovni delež v družbi z omejeno odgovornostjo v višini 100 (sto) % osnovnega kapitala družbe, ki ustreza osnovnemu vložku, katerega nominalna vrednost je enaka skupni nominalni vrednosti delnic, katerih imetnik je bil na ta dan, torej 18.285.482,39 EUR.
  3. Družba ima samo enega delničarja, zato nima obveznosti v skladu s tretjim odstavkom 648. čl. ZGD-1, v zvezi s prvim odstavkom 651. čl. ZGD-1, saj ni delničarjev, ki bi preoblikovanju nasprotovali. V skladu s tem je sklep sprejet z večino, ki predstavlja 100 (sto) % osnovnega kapitala.
  4. Sprejme se nov akt o ustanovitvi družbe LJUBLJANSKE MLEKARNE, mlekarska industrija, d. o. o., v besedilu, ki je kot priloga sestavni del tega sklepa. Ta z dnem preoblikovanja nadomesti sedanji statut delniške družbe.
  5. Z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register preneha mandat članom nadzornega sveta delniške družbe in sicer:
   – Gilles Meziere
   – Alenki Malenica
   – Michel Francois Jacques August Peslier
   – Srečku Končini
   – Majdi Oman
  6. Z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register preneha mandat predsedniku uprave družbe Tomažu Žnidariču.
  7. Za direktorja družbe z omejeno odgovornostjo, ki zastopa družbo posamično neomejeno, se z dnem vpisa preoblikovanja v sodni register imenuje za mandatno obdobje 5 (pet) let Tomaža Žnidariča roj. 24. 10. 1972, stanujočega v Količevem 10 D, Domžale.

  Utemeljitev:
  Uprava družbe je 7. 3. 2017 prejela pisni predlog edinega delničarja Ljubljanskih mlekarn, družbe Dukat, d. d., s sedežem v Zagrebu, Marijana Čavića 9, v katerem predlaga, da se nemudoma začne z vsemi pravnimi in drugimi aktivnostmi, da se Ljubljanske mlekarne statusno preoblikujejo iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo s ciljem, da se preoblikovanje zaključi do dne 1. 6. 2017 z vpisom v sodni register.

  Razlogi za predlagano statusno preoblikovanje so poenostavljen in hitrejši proces upravljanja z nižjimi stroški.

  Ker se je edini delničar, ki bo v novi družbi edini družbenik odločil za enotirni sistem upravljanja, v novi družbi ne bo več kot organa upravljanja nadzornega sveta. Družbo vodi direktor, ni več skupščine delničarjev, o vseh zadevah odloča edini družbenik-ustanovitelj.

  V zvezi z navedenim ne bo več potrebno sklicevati skupščine delničarjev, s tem odpadejo vsi stroški v povezavi z sklicem in izvedbo skupščine (notarski stroški), odpadejo stroški v povezavi z vodenjem delniške knjige. Sprejem odločitev bo hitrejši in enostavnejši, ker za sprejem odločitev ne bodo več potrebne predhodne odločitve nadzornega sveta.

  Samo preoblikovanje bo potekalo v skladu s postopkom, ki ga določa Zakon o gospodarskih družbah ZGD-1. O preoblikovanju bo odločala skupščina delničarjev s sklepi. 
  Družba je v skladu z določbami Zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju o nameravani statusni spremembi obvestila svet delavcev in opravila skupno posvetovanje. 
  Svet delavcev je podal pisno soglasje k izvedbi predvidene statusne spremembe.

  Posledice preoblikovanja so:

  • firma družbe se bo glasila: Ljubljanske mlekarne, d. o. o., Ljubljana,Tolstojeva 63;
  • osnovni kapital družbe, ki znaša 18.285.482,39 EUR se preoblikuje v osnovni kapital d. o. o. in ostane nespremenjen;
  • Dukat, d. d., ni več lastnik vseh delnic, temveč ima v družbi en poslovni delež, katerega vrednost je 18.285.482,39 EUR;
  • ne bo več skupščine delničarjev, pristojnosti skupščine ima edini družbenik Dukat, d. d.;
  • družbo vodi direktor družbe.

  Statusna sprememba v ničemer ne vpliva delovnopravni položaj zaposlenih. Pravice in odgovornosti ostanejo nespremenjene.
  Ker je družba z omejeno odgovornostjo univerzalni pravni naslednik delniške družbe, sprememba oblike družbe ne vpliva na obstoječe pravice in obveznosti in odgovornosti, ki jih ima delniška družba.

  * * *

  Gradivo za skupščino s predlogi sklepov in obrazložitvami k vsaki točki dnevnega reda, vključno z Letnim poročilom za leto 2016 z mnenjem revizorja, Poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila in Poročilom o razmerjih s povezanimi družbami je delničarjem na pogled na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana, v pravni službi družbe, vsak delavnik od 10. do 12. ure v času od dneva objave sklica skupščine do vključno dneva zasedanja skupščine. V skladu s četrtim odstavkom 296. člena ZGD-1 (Ur. l. RS, št. 65/09) bo gradivo z utemeljitvijo objavljeno tudi na spletni strani družbe www.l-m.si.

  Delničar lahko v sedmih dneh po objavi sklica skupščine pošlje razumno utemeljen predlog sklepa k posamezni točki dnevnega reda na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, lahko najpozneje sedem dni po objavi sklica skupščine zahtevajo dodatno točko dnevnega reda v pisni obliki in s priloženim predlogom sklepa, o katerem naj skupščina odloča, oziroma obrazložitev točke dnevnega reda, če skupščina ne sprejme sklepa. Zahtevo pošljejo na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Pravico do udeležbe na skupščini imajo imetniki navadnih delnic, ki so vpisani v delniško knjigo do konca četrtega dne pred zasedanjem skupščine, to je 11.5.2017 in bodo do istega dne pisno prijavili svojo udeležbo v tajništvu Splošno kadrovskega sektorja na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničar lahko na skupščini uresničuje svojo pravico do obveščenosti iz 305. člena ZGD.

  Delničarje naprošamo, da pridejo na skupščino eno uro pred zasedanjem zaradi vzpostavitve evidenc in morebitnega prevzema glasovnic za glasovanje na skupščini. Delničarji oziroma njihovi pooblaščenci se izkažejo z osebnim dokumentom, zakoniti zastopnik pa tudi z izpisom iz sodnega registra. Pooblaščenec delničarja mora predložiti najkasneje na skupščini pisno pooblastilo, ki ostane shranjeno pri družbi. Sejna soba bo odprta pol ure pred začetkom zasedanja skupščine.

   

   

 • Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na prvem izdelku, Alpskem mleku
  Prenesi dokument
  V Ljubljanskih mlekarnah so danes kot prvi proizvedli izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

  V Ljubljanskih mlekarnah so danes kot prvi proizvedli izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

  Danes, ko potrošniki skrbneje preverjajo poreklo živil in zaupajo slovenskim izdelkom zaradi učinkovitega sistema nadzora hrane v Sloveniji, je slovensko poreklo surovine vedno bolj pomembno. Da bi slovenski potrošnik lažje prepoznal lokalne kakovostne proizvode, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS skupaj z mlekarnami in pridelovalci mleka vzpostavilo novo shemo kakovosti »izbrana kakovost«.

  Shema kakovosti »izbrana kakovost« je namenjena označevanju kmetijskih pridelkov in živil s posebnimi lastnostmi, ki so opredeljene v specifikaciji. Za sektor mleka se te lastnosti nanašajo na odlično mikrobiološko kakovost mleka, svežino mleka in poreklo osnovne surovine.

  Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci (kmetje) in predelovalci (mlekarne) pridobijo s postopkom certificiranja. Podeljen certifikat jamči, da je certifikacijski organ, ki je imenovan s strani države, pregledal celoten sistem pridelave in predelave. Znak tako potrošniku zagotavlja, da je označen kmetijski in živilski proizvod:

  –       višje kakovosti,

  –       poleg nadzora s strani uradnih institucij tudi redno kontroliran s strani certifikacijskega organa,

  –       iz 100 % slovenskega mleka

  –       v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.

  Ljubljanske mlekarne so kot prve mlekarne pridobile certifikat in tako z Alpskim mlekom začele s proizvodnjo izdelkov v okviru sheme. Slovenija je bila zanje že doslej primarni nabavni trg: odkupujejo namreč izključno slovensko mleko, pri tem pa so tudi največji slovenski odkupovalec, kar ostaja temeljna usmeritev tudi za prihodnje. Prav tako je skrb za kakovost izdelkov na prvem mestu.

  »To pomeni, da je vstop v nacionalno shemo promocije mleka »izbrana kakovost« pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki jo seveda pozdravljamo, samo logično nadaljevanje naše siceršnje usmeritve. Tudi naši dobavitelji mleka so pozdravili ta projekt, saj v njem vidijo koristi in ves čas aktivno sodelujejo pri izvedbi. Znak »izbrana kakovost«, ki ga bo moč videti na izdelkih samih, pa bo le še dodatno jasno in prepoznavno zagotovilo, da je bil izdelek, tako kot doslej, v celoti pridelan in predelan v Sloveniji, da je zagotovljena najvišja kakovost in da je proizvodnja pod rednim nadzorom. Ob popolni sledljivosti porekla zagotavlja tudi krajše transportne poti osnovne surovine, kar vpliva tako na okolje, kot na večjo svežino mleka. Ponosni smo, da smo se certificirali kot prva mlekarna in da smo danes pričeli s prvo proizvodnjo izdelkov z zaščitnim znakom ‘izbrana kakovost – Slovenija’,« je ob tej priložnosti je povedal Tomaž Žnidarič, predsednik uprave.

  Prvo proizvodnjo certificiranega Alpskega mleka si je ogledal tudi minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan. »Danes se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije na slovenskem prehranskem proizvodu pojavil znak Izbrana kakovost Slovenija. Neka simbolika je tudi v tem, da je prvi proizvod, na katerem se pojavi znak izbrana kakovost ravno slovensko Alpsko mleko. Znak pomeni, da je prehranski produkt nekaj več; ne samo, da je narejen v Sloveniji, pomeni še, da je tudi surovina iz Slovenije ter da se uporabljajo strožji standardi, kakor pri običajni proizvodnji,« je po ogledu proizvodnje dejal minister.

  Vstop v shemo za Ljubljanske mlekarne v smislu proizvodnje ali kakovosti ne pomeni nikakršnih sprememb, saj so že do sedaj delovali v skladu z vsemi načeli, ki jih prinaša nova shema kakovosti. Z znakom »izbrana kakovost« bodo v kratkem opremili večino svojih najbolj prodajanih izdelkov na slovenskem trgu, seveda pa bo treba počakati nekaj tednov, preden izdelki iz proizvodnje pridejo tudi na trgovske police.

 • Vabilo na skupščino družbe Ljubljanske mlekarne, d. d.
  Prenesi dokument
  Uprava družbe sklicuje 24. redno letno skupščino, ki bo 8. 11. 2016 ob 10.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63.

  Na podlagi drugega odstavka 297. a člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da mora poslovodstvo omogočiti delničarjem brezplačen pogled v predloge sklepov z navedbo, kateri organ je dal posamezni predlog, obrazložitve vsake točke dnevnega reda, če skupščina razpravlja o razrešnici članov vodenja in nadzora ter uporabi bilančnega dobička, pa še letno poročilo in poročilo nadzornega sveta iz 282. člena zakona o gospodarskih družbah objavlja uprava družbe

  SKLIC SKUPŠČINE DRUŽBE, H KATEREMU SO DODANE UTEMELJITVE PREDLAGANIH SKLEPOV S PODROBNEJŠIMI POJASNILI IN INFORMACIJAMI O PRAVICAH DELNIČARJEV V ZVEZI S SKLICANO SKUPŠČINO.

  Na podlagi 38. člena statuta družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., Ljubljana, Tolstojeva 63, uprava sklicuje

  24. REDNO SEJO SKUPŠČINE LJUBLJANSKE MLEKARNE, d. d.,

  ki bo v torek, 8. 11. 2016 ob 10:00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63

  24. redna seja skupščine družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., bo potekala z naslednjim
  dnevnim redom:

  1. Otvoritev skupščine in izvolitev delovnih teles skupščine

  Predlog sklepa uprave je:
  Izvoli se:
  – Za predsedujočega skupščini:            Marko Schaup
  – Verifikacijsko komisijo v sestavi:         Marija Porovne
  Danijela Smolič

  Seji bo prisostvovala vabljena notarka Nada Kumar

  Utemeljitev:
  Uprava predlaga, da skupščina izvoli predlagane za predsedujočega skupščini družbe ter verifikacijsko komisijo – preštevalce glasov, saj meni, da njihovo znanje in izkušnje zagotavljajo strokovno vodenje skupščine in zanesljivo tehnično podporo delu skupščine. V izvolitev so predlagani v skladu z ustaljeno prakso družbe.

   

  2. Sprejem sklepa o uporabi nerazporejenega bilančnega dobička za leto 2010, 2012 in 2014

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:
  Bilančni dobiček družbe na dan 31. 12. 2015 znaša 7.784.836,83 EUR in se uporabi za naslednje namene:
  – 2.979.714,44 EUR za izplačilo dividend v bruto vrednosti 0,68 EUR na delnico;
  – 4.805.122,39 EUR za prenos v naslednje leto.

  Za izplačilo dividend se uporabi čisti poslovni izid leta 2010 v višini 13.607,40 EUR, leta 2012 v višini 248.623,19 EUR in leta 2014 v višini 2.717.483,85 EUR.

  Dividende bo družba izplačala najkasneje v 90 dneh od dneva sprejema sklepa na skupščini. Upravičenci za izplačilo dividend so vsi delničarji, ki so bili vpisani v knjigo delničarjev, ki jo vodi KDD na dan zasedanja skupščine.

  Utemeljitev:
  Edini delničar Dukat, d.d., je predlagal izplačilo dividend iz bilančnega dobička družbe iz preteklih let. Predlagal je izplačilo zneska 2.979.714,44 EUR, s tem, da znaša bruto dividenda 0,68 EUR na delnico.

   

  * * *

  Gradivo za skupščino s predlogi sklepov in obrazložitvami k vsaki točki dnevnega reda je delničarjem na pogled na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana, v pravni službi družbe, vsak delavnik od 10. do 12. ure v času od dneva objave sklica skupščine do vključno dneva zasedanja skupščine. V skladu s četrtim odstavkom 296. člena ZGD-1 (Ur. l. RS, št. 65/09) bo gradivo z utemeljitvijo objavljeno tudi na spletni strani družbe www.l-m.si.

  Delničar lahko v sedmih dneh po objavi sklica skupščine pošlje razumno utemeljen predlog sklepa k posamezni točki dnevnega reda na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, lahko najpozneje sedem dni po objavi sklica skupščine zahtevajo dodatno točko dnevnega reda v pisni obliki in s priloženim predlogom sklepa, o katerem naj skupščina odloča, oziroma obrazložitev točke dnevnega reda, če skupščina ne sprejme sklepa. Zahtevo pošljejo na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Pravico do udeležbe na skupščini imajo imetniki navadnih delnic, ki so vpisani v delniško knjigo do konca četrtega dne pred zasedanjem skupščine, to je 04.11. 2016 in bodo do istega dne pisno prijavili svojo udeležbo v tajništvu Upravljanja s kadri na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničar lahko na skupščini uresničuje svojo pravico do obveščenosti iz 305. člena ZGD.

  Delničarje naprošamo, da pridejo na skupščino pol ure pred zasedanjem zaradi vzpostavitve evidenc in morebitnega prevzema glasovnic za glasovanje na skupščini. Delničarji oziroma njihovi pooblaščenci se izkažejo z osebnim dokumentom, zakoniti zastopnik pa tudi z izpisom iz sodnega registra. Pooblaščenec delničarja mora predložiti najkasneje na skupščini pisno pooblastilo, ki ostane shranjeno pri družbi. Sejna soba bo odprta pol ure pred začetkom zasedanja skupščine.

  Predsednik uprave
  Tomaž Žnidarič

 • V oktobru zvišanje odkupne cene mleka
  Ljubljanske mlekarne z napovedanim zvišanjem odkupnih cen sledijo dogajanjem na evropskem trgu mleka.

  Ljubljanske mlekarne z napovedanim zvišanjem odkupnih cen sledijo dogajanjem na evropskem trgu mleka.

  V prvih devetih mesecih letošnjega leta smo bili priča izjemno pestremu dogajanju na mlečnem trgu, tako na globalni kot tudi na lokalni ravni. Nadaljevala se je močna rast proizvodnje mleka, ki se je začela umirjati šele v drugi polovici leta. Posledica rasti je bilo izjemno in hitro zniževanje cen v takšni meri, da je trend  nakazoval celo na zlom mlečnega trga, kar pa se k sreči ni zgodilo.

  V drugi polovici leta se rast proizvodnje, predvsem v Evropi, delno pa tudi v Sloveniji, umirja in kaže na postopno stabilizacijo razmer v prihajajočem obdobju ter na vzpostavitev ravnotežja med ponudbo in povpraševanjem.

  Omenjena dogajanja vplivajo tudi na poslovanje Ljubljanskih mlekarn, ki so kljub dogajanju na trgu mleka in težkim razmeram tudi na prodajni strani, odkupno ceno mleka zniževale manj kot konkurenca in jo ohranile nespremenjeno ter stabilno že vse od aprila letos. Kot odgovor na trenutna dogajanja na mlečnem trgu in s ciljem ohranjanja stabilnih, primerljivih in konkurenčnih cen, so kot največji odkupovalec mleka v Sloveniji za mesec oktober 2016 napovedali zvišanje odkupne cene mleka.

  »Verjamemo, da bo ta korekcija cene mleka pozitivno vplivala na razvoj in stabilnost trga v Sloveniji, predvsem pa vlila upanje na boljše čase našim proizvajalcem mleka,« je ob tem povedal Anton Jakljevič, direktor Odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah.

 • Na prvi šolski dan tudi prva pošiljka mleka na Kitajsko
  Ljubljanske mlekarne so 1. septembra 2016 na pot poslale prvo testno pošiljko trajnega mleka za Kitajski trg.

  Ljubljanske mlekarne so 1. septembra 2016 na pot poslale prvo testno pošiljko trajnega mleka za Kitajski trg.

  S podelitvijo izvoznega dovoljenja za izvoz mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko se tudi za Ljubljanske mlekarne odpira nov trg za prodajo izdelkov. Pri tem se zavedajo, da vstopajo na trg, kjer so že prisotni vsi večji svetovni ponudniki mleka in mlečnih izdelkov, tako iz Evrope, kot iz Nove Zelandije in Avstralije. Glede na močno konkurenco na kitajskem trgu so temu primerne tudi prodajne cene izdelkov na trgu, katerim morajo konkurirati tudi Ljubljanske mlekarne.

  Po ureditvi obsežnih administrativnih zahtev so Ljubljanske mlekarne danes pripravile in odpremile prvo pošiljko trajnega mleka na Kitajsko. Gre za manjšo, testno pošiljko (približno 10.000 litrov trajnega mleka lastne blagovne znamke, namenjene za tuje trge, Berti), s katero preverjajo potek poti in carinskih postopkov. Namen prve pošiljke je tudi registracija izdelka na kitajskem trgu. Pošiljka potuje k uvozniku – grosistu v kraj Xiamen na jugovzhodni obali Kitajske, do koder bo z ladijskim prevozom iz luke Koper potovala 35 dni.

  Odprema prve celotne pošiljke trajnega mleka (1 ladijski kontejner, kar je približno 20.000 l mleka) je načrtovana za konec meseca septembra. V nadaljevanju bodo Ljubljanske mlekarne razširile ponudbo za kitajski trg še z enim izdelkom in sicer trajnim mlekom v 200 ml embalaži, katerega kot testno pošiljko načrtujejo poslati v prvi polovici oktobra.

  Ljubljanske mlekarne na kitajski trg vstopajo kot eden izmed mnogih ponudnikov mleka in mlečni izdelkov, na katerem pa si najprej morajo izboriti prostor na prodajnih policah in potrošnike.

 • Okus po domu tudi v Riu
  Ljubljanske mlekarne so z blagovno znamko Alpsko mleko postale novi sponzorski partner olimpijske reprezentance Slovenije.

  Ljubljanske mlekarne so z blagovno znamko Alpsko mleko postale novi sponzorski partner olimpijske reprezentance Slovenije. Pogodba je podpisana do konca olimpijskega ciklusa, ki vključuje tudi olimpijske igre v Tokiu 2020. Kampanja Rio 2016 bo v duhu slogana blagovne znamke Okus po domu.

  Predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič in generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Edvard Kolar sta sponzorsko sodelovanje uradno naznanila v okviru fotografiranja za prvo kampanjo, kjer sta se ob olimpijskem zajtrku pridružila olimpijcem: našemu vodilnemu plavalcu zadnjih let Damirju Dugonjiću, odlični sprinterki Maji Mihalinec, slovenskemu rekorderju na 400 metrov Luki Janežiču in naši najboljši telovadki Teji Belak.

  Sponzorsko sodelovanje je zastavljena dolgoročno, partnerstvo bo v naslednjih letih zajemalo tudi pravice za lansiranje licenčnih – z olimpijsko tematiko znamčenih – produktov iz kategorije mlečnih izdelkov.

  Tomaž Žnidarič, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn, je ob najavi sodelovanja povedal: »Zelo se veselimo olimpijskega partnerstva. Ena od naših smernic bo povezovanje nekdanjih, sedanjih in bodočih olimpijcev. V letu 2017 bo blagovna znamka Alpsko mleko praznovala že 50-letnico in želimo jo obeležiti tudi prek slovenske olimpijske zgodbe. Naši reprezentanci pred olimpijskimi igrami želimo veliko uspeha.”

  Edvard Kolar, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je ob podpisu pogodbe dejal: »Z Alpskim mlekom so rasle generacije slovenskih olimpijcev. Zelo smo zadovoljni, da se je blagovna znamka pridružila olimpijski družini in nas bo spremljala že na prihajajočih igrah v Riu. Ljubljanskim mlekarnam se zahvaljujemo za zaupanje in verjamem, da bo bomo naslednja štiri leta odlično sodelovali«.

  V duhu slogana Okus po domu so bile za vse člane slovenske olimpijske delegacije pripravljene individualizirane darilne škatle s sporočilom, ki se nanaša na spomine in trening v domačem okolju kot navdih pred nastopom na igrah v Riu. Kako jih #OkusPoDomu spremlja, bodo omenjeni štirje olimpijci skupaj z njihovimi trenerji razkrili tudi v filmčkih, ki se bodo pred pričetkom iger predvajali prek digitalnih kanalov Ljubljanskih mlekarn in OKS.

 • Ob 60. obletnici tudi jubilejno srečanje z dobavitelji
  Največja slovenska mlekarna, ki letos praznuje 60 let delovanja, je minuli teden zabeležila še eno obletnico: potekalo je deseto Srečanje dobaviteljev mleka Ljubljanskih mlekarn.

  Na jubilejnem desetem srečanje dobaviteljev mleka se je v sredo, 22. junija, družilo prek 100 predstavnikov slovenskih zadrug oziroma kmetov. Ljubljanske mlekarne so v letu 2015 od njih odkupile 179 milijonov litrov mleka, kar je odstotek več kot v letu 2014, obenem pa vsaj dvajsetkrat več kot leta 1956, ko so zagnali proizvodnjo na Tolstojevi v Ljubljani.

  »V svoji šestdesetletni zgodovini smo bile Ljubljanske mlekarne vedno nosilec razvoja v širšem prostoru. Bili smo prvi v tedanji državi, ki smo že leta 1957 ponudili serijsko izdelane sladolede vselej enake kakovosti, sladoledni primat pa okronale še z Lučko, rojeno leta 1958. Prava revolucija tedanjega časa je bilo Alpsko mleko, prvo trajno mleko v Jugoslaviji. Naš vsakdanji trud ostaja usmerjen v inovativnost, ki prinaša priljubljenost pri potrošnikih, z dobro prodajo pa zagotavljamo stabilnost in uspešnost poslovanja naše družbe. To seveda vpliva tudi na naše sodelovanje z vami, dobavitelji. Medsebojno smo namreč močno povezani, eden brez drugega ne moremo. Zato se po najboljših močeh trudimo mi, tako kot se trudite vi, kljub nezavidljivim razmeram na mlečnem trgu, ki so zaznamovale obe obletnici,« je na srečanju povedal predsednik uprave Tomaž Žnidarič.

  »Srečujemo se z izjemnim pritiskom na zniževanje prodajnih cen tako na domačem kot tudi na tujih trgih, smo pod močnim pritiskom ponudbe mlečnih izdelkov iz držav z velikimi presežki, ki se prodajajo pod realno ceno, proizvodnja mleka pa se tudi v Sloveniji močno povečuje. Kljub temu nam z vrsto ukrepov na strani prodaje končnih izdelkov, predvsem pa z inovativnostjo in razvojem novih izdelkov, uspeva odkupiti vse ponujeno mleko, zanj najti nove trge in hkrati odkupne cene mleka vseskozi vzdrževati na nivoju evropskega povprečja ter celo nekoliko višje od konkurence,« pa je dodal Anton Jakljevič, direktor Odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah.

  Kot je običajno, so Ljubljanske mlekarne desetič zapored podelile priznanja najboljšim dobaviteljem po količini in kakovosti mleka, ob deseti obletnici srečanj pa so jih tudi posebej nagradili.

  Največ mleka so v obdobju od vključno aprila 2015 do konca marca 2016 oddali:

  – Jernej Strašek iz Straže pri Novem mestu: 984.193 litrov
  – Romana in Anton Koren iz Brestanice: 927.288 litrov
  – Vinko Bogovič iz Leskovca pri Krškem: 916.510 litrov

  Najbolj kakovostno mleko pa so oddajali:

  – Milan Kelšin iz Žužemberka 
  – Franc Blažič iz Straže pri Novem mestu
  – Mitja Saje iz Mirne peči

  Dobavitelji in mlekarna bodo letos svoje sodelovanje okrepili tudi s skupnim vstopom v shemo izbrana kakovost, ki poteka pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Proizvodi, ki bodo certificirani in označeni z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«, bodo tako nosili zagotovilo, da je izdelek pridelan in predelan v Sloveniji, da ima specifične lastnosti, ki se nanašajo na kakovost, način pridelave in predelave ter zagotovilo, da so ti parametri redno kontrolirani s strani akreditiranih kontrolnih organov.

 • Vabilo na skupščino družbe Ljubljanske mlekarne, d. d.
  Prenesi dokument
  Uprava družbe sklicuje 23. redno letno skupščino, ki bo 24. 5. 2015 ob 10.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63.

  Na podlagi drugega odstavka 297. a člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da mora poslovodstvo omogočiti delničarjem brezplačen pogled v predloge sklepov z navedbo, kateri organ je dal posamezni predlog, obrazložitve vsake točke dnevnega reda, če skupščina razpravlja o razrešnici članov vodenja in nadzora ter uporabi bilančnega dobička, pa še letno poročilo in poročilo nadzornega sveta iz 282. člena zakona o gospodarskih družbah objavlja uprava družbe

  SKLIC SKUPŠČINE DRUŽBE, H KATEREMU SO DODANE UTEMELJITVE PREDLAGANIH SKLEPOV S PODROBNEJŠIMI POJASNILI IN INFORMACIJAMI O PRAVICAH DELNIČARJEV V ZVEZI S SKLICANO SKUPŠČINO.

  Na podlagi 38. člena statuta družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., Ljubljana, Tolstojeva 63, uprava sklicuje

  23. REDNO SEJO SKUPŠČINE

   

  LJUBLJANSKE MLEKARNE, d. d.

  ki bo 24. 5. 2015 ob 10.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63.

  23. redna seja skupščine družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., bo potekala z naslednjim
  dnevnim redom:

  1. Otvoritev skupščine in izvolitev delovnih teles skupščine

  Predlog sklepa uprave je, da se izvoli za

  • predsedujočega skupščini Marka Schaupa
  • verifikacijsko komisijo Marija Porovne in Danijela Smolič

  Seji bo prisostvovala vabljena notarka Nada Kumar.

  Utemeljitev:
  Uprava predlaga, da skupščina izvoli predlaganega za predsedujočega skupščini družbe ter verifikacijsko komisijo – preštevalce glasov, saj meni, da njihovo znanje in izkušnje zagotavljajo strokovno vodenje skupščine in zanesljivo tehnično podporo delu skupščine. V izvolitev so predlagani v skladu z ustaljeno prakso družbe.

  2 a) Predložitev letnega poročila za leto 2015 z mnenjem revizorja, pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila po 282. členu Zakona o gospodarskih družbah ter seznanitev s prejemki članov vodenja in nadzora v skladu s 294. čl. ZGD-1

  Skupščina se seznani z letnim poročilom za leto 2015, z revizorjevim poročilom in pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila.

  Skupščina se seznani s prejemki članov vodenja in nadzora, ki so jih za opravljanje nalog v družbi prejeli v letu 2015

  Seznanitev s Poročilom uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2015 v skladu z določbami tretjega, četrtega in petega odstavka 545 čl. ZGD-1 z mnenjem revizorja

  Točka 2 a je seznanitvene narave in se o njej na skupščini ne glasuje.

  Utemeljitev:
  Nadzorni svet je na svoji seji dne 21. 4. 2016 obravnaval in potrdil letno poročilo družbe za leto 2015, saj po preveritvi ni imel nobenih pripomb. 
  Letno poročilo za leto 2015 z mnenjem revizorja in Poročilo nadzornega sveta sta na vpogled na sedežu družbe.
  Prav tako je nadzorni svet na svoji seji dne 21. 4. 2016 obravnaval Poročilo uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2015 v skladu z določbami tretjega, četrtega in petega odstavka 545 čl. ZGD-1 z mnenjem revizorja in ni imel nobenih pripomb.
  Poročilo uprave o razmerjih s povezanimi družbami za leto 2015 z mnenjem revizorja sta na vpogled na sedežu družbe.

  2 b) Sprejem sklepa o bilančnem dobičku za leto 2015

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Skupščina ugotavlja, da znaša dobiček iz leta 2015 3.922.963,14 €. Bilančni dobiček družbe, oblikovan iz dobičkov preteklih let in tekočega leta, ki na dan 31. 12. 2015 znaša 7. 784.836,83 €, ostane nerazporejen.

  Utemeljitev:
  Uprava in nadzorni svet sta ugotovila, da je družba v letu 2015 poslovala z dobičkom in skupščini predlagata, da ostane nerazporejen.

  2 c) Podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  V skladu z 294. členom Zakona o gospodarskih družbah skupščina potrjuje in odobri delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2015 ter jima podeljuje razrešnico.

  Utemeljitev:
  Nadzorni svet je opravil svoje delo v skladu s programom, statutom družbe, potrdil je letno poročilo družbe za leto 2015, saj po preveritvi ni imel pripomb. 
  Skupščina s podelitvijo razrešnice odobrava delo uprave in nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2015.

  3. Imenovanje pooblaščene revizijske družbe za leto 2016

  Nadzorni svet predlaga skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Za pooblaščeno revizijsko družbo za leto 2016 skupščina imenuje družbo Ernst & Young.

  Utemeljitev:
  Predlagana revizijska družba Ernst & Young, je ena vodilnih svetovnih družb na področju revizije, davčnega svetovanja, transakcijskih storitev in profesionalnega svetovanja. 152.000 zaposlenih po celem svetu povezujejo skupne vrednote in neomajna predanost k zagotavljanju najvišje kakovosti. Družba Ernst & Young opravlja revizije v številnih družbah v Sloveniji in po svetu.

  * * *

  Gradivo za skupščino s predlogi sklepov in obrazložitvami k vsaki točki dnevnega reda, vključno z Letnim poročilom za leto 2015 z mnenjem revizorja, Poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila in Poročilom o razmerjih s povezanimi družbami je delničarjem na pogled na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana, v pravni službi družbe, vsak delavnik od 10. do 12. ure v času od dneva objave sklica skupščine do vključno dneva zasedanja skupščine. V skladu s četrtim odstavkom 296. člena ZGD-1 (Ur. l. RS, št. 65/09) bo gradivo z utemeljitvijo objavljeno tudi na spletni strani družbe www.l-m.si.

  Delničar lahko v sedmih dneh po objavi sklica skupščine pošlje razumno utemeljen predlog sklepa k posamezni točki dnevnega reda na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, lahko najpozneje sedem dni po objavi sklica skupščine zahtevajo dodatno točko dnevnega reda v pisni obliki in s priloženim predlogom sklepa, o katerem naj skupščina odloča, oziroma obrazložitev točke dnevnega reda, če skupščina ne sprejme sklepa. Zahtevo pošljejo na naslov: Ljubljanske mlekarne, d. d., Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Pravico do udeležbe na skupščini imajo imetniki navadnih delnic, ki so vpisani v delniško knjigo do konca četrtega dne pred zasedanjem skupščine, to je 20. 5. 2016 in bodo do istega dne pisno prijavili svojo udeležbo v tajništvu Splošno kadrovskega sektorja na sedežu družbe: Tolstojeva 63, Ljubljana.

  Delničar lahko na skupščini uresničuje svojo pravico do obveščenosti iz 305. člena ZGD.

  Delničarje naprošamo, da pridejo na skupščino eno uro pred zasedanjem zaradi vzpostavitve evidenc in morebitnega prevzema glasovnic za glasovanje na skupščini. Delničarji oziroma njihovi pooblaščenci se izkažejo z osebnim dokumentom, zakoniti zastopnik pa tudi z izpisom iz sodnega registra. Pooblaščenec delničarja mora predložiti najkasneje na skupščini pisno pooblastilo, ki ostane shranjeno pri družbi. Sejna soba bo odprta pol ure pred začetkom zasedanja skupščine.

  Predsednik uprave
  Tomaž Žnidarič

  Prijavni obrazci in ostale informacije so v priponki.

 • Alpsko mleko za 32 varnih hiš vsak teden v letu
  Ljubljanske mlekarne so že oddale prvih 1.500 litrov mleka v 32 varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih ustanov po vsej Sloveniji.

  Ljubljanske mlekarne so že oddale prvih 1.500 litrov mleka v 32 varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih ustanov po vsej Sloveniji. Materinskim domovom bodo tako skozi celo leto podarili 27.500 litrov Alpskega mleka, ki je izdelano iz 100-odstotno slovenskega mleka, v celoti predelano v Sloveniji in je prva izbira kupcev. V ta namen so v mlekarnah prejšnji teden že tradicionalno gostili sekcijo materinskih domov, varnih hiš in sorodnih organizacij pri Socialni zbornici Slovenije.

  »Ljudje smo občutljivi na prizore, ki nam jih vsakodnevno prinašajo mediji. Lansko pa tudi začetek letošnjega leta pri tem nista bila prizanesljiva – dnevno v udobju toplega doma opazujemo usode posameznikov, ki so morali zapustiti svoja bivališča, države, včasih celo svojce in sorodnike. S podobnimi stiskami se soočajo tudi ženske in otroci, ki zavetje poiščejo v varnih hišah in drugih domovih, četudi niso vseskozi na očeh javnosti. Alpsko mleko je bilo seveda ponovno naša prva izbira zanje,« je ob tem povedala Maja Kalan iz Ljubljanskih mlekarn.

  V podjetju s pomembno vlogo v lokalnem okolju se zavedajo, da je to le eden od delčkov, ki omogoča boljše delovanje nevladnih organizacij. Z drobnimi donacijami stotinam športnih, kulturnih, mladinskih in drugih društev oziroma organizacij Ljubljanske mlekarne po najboljših močeh že 60 let oblikujejo svojo sestavljanko družbene odgovornosti.

 • VABILO NA SKUPŠČINO DRUŽBE LJUBLJANSKE MLEKARNE, D. D.
  Prenesi dokument
  Uprava sklicuje 22. redno sejo skupščine, ki bo v torek, 25. avgusta 2015, ob 10. uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63, v sejni sobi M2.

  Na podlagi drugega odstavka 297. a člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da mora poslovodstvo omogočiti delničarjem brezplačen pogled v predloge sklepov z navedbo, kateri organ je dal posamezni predlog, obrazložitve vsake točke dnevnega reda, če skupščina razpravlja o razrešnici članov vodenja in nadzora ter uporabi bilančnega dobička, pa še letno poročilo in poročilo nadzornega sveta iz 282. člena zakona o gospodarskih družbah objavlja uprava družbe

  SKLIC SKUPŠČINE DRUŽBE, H KATEREMU SO DODANE UTEMELJITVE PREDLAGANIH SKLEPOV S PODROBNEJŠIMI POJASNILI IN INFORMACIJAMI O PRAVICAH  DELNIČARJEV V ZVEZI S SKLICANO SKUPŠČINO.

  Na podlagi 38. člena statuta družbe Ljubljanske mlekarne,  d. d., Ljubljana, Tolstojeva 63, uprava sklicuje

  1. REDNO SEJO SKUPŠČINE

  LJUBLJANSKE MLEKARNE, d. d.

  ki bo 25. 8. 2015 ob 10.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63, v sejni sobi M2.

  1. redna seja skupščine bo potekala z naslednjim

  DNEVNIM REDOM:

  1. Otvoritev skupščine in izvolitev delovnih teles skupščine

  Predlog sklepa uprave je:

  Izvoli se:

  • Za predsedujočega skupščini: Marko Schaup
  • Verifikacijsko komisijo v sestavi: Danijela Smolič, Renata Miklavčič

  Seji bo prisostvovala vabljena notarka Nada Kumar.

  Utemeljitev:

  Uprava predlaga, da skupščina izvoli predlagane za predsedujočo skupščini družbe ter verifikacijsko komisijo – preštevalce glasov, saj meni, da njihovo znanje in izkušnje zagotavljajo strokovno vodenje skupščine in zanesljivo tehnično podporo delu skupščine. V izvolitev so predlagani v skladu z ustaljeno prakso družbe.

  1. a) Predložitev letnega poročila za leto 2014 z mnenjem revizorja, pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila po 282. členu Zakona o gospodarskih družbah ter seznanitev s prejemki članov vodenja in nadzora v skladu s 294. čl. ZGD-1

  Skupščina se seznani z letnim poročilom za leto 2014, z revizorjevim poročilom in pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila.

  Skupščina se seznani s prejemki članov vodenja in nadzora, ki so jih za opravljanje nalog v družbi prejeli v letu 2014.

  Točka 2. a) je seznanitvene narave in se o njej na skupščini ne glasuje.

  Utemeljitev:

  Nadzorni svet je na svoji seji dne 9. 7. 2015 obravnaval in potrdil letno poročilo družbe za leto 2014, saj po preveritvi ni imel nobenih pripomb.

  Letno poročilo za leto 2014 z mnenjem revizorja in Poročilo nadzornega sveta sta na vpogled na sedežu  družbe.

  1. b)   Sprejem sklepa o bilančnem dobičku za leto 2014

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Skupščina ugotavlja, da znaša dobiček iz leta 2014  3.595.448,15 €. Bilančni dobiček družbe, oblikovan iz dobičkov preteklih let in tekočega leta, ki na dan 31. 12. 2014 znaša 3.859.578,54 €, ostane nerazporejen.

  Utemeljitev:

  Uprava in nadzorni svet  sta ugotovila, da je družba v letu 2014 poslovala  z dobičkom in skupščini predlagata,  da ostane nerazporejen.

  1. c)   Podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  V skladu z 294. členom Zakona o gospodarskih družbah skupščina potrjuje in odobri delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2014 ter jima podeljuje razrešnico.

  Utemeljitev:

  Nadzorni svet je opravil svoje delo v skladu s programom, statutom družbe, potrdil je letno poročilo družbe za leto 2014, saj po preveritvi ni imel pripomb.Skupščina s podelitvijo razrešnice odobrava delo uprave in nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2014.

  1. Imenovanje pooblaščene revizijske družbe za leto 2015

  Nadzorni svet predlaga skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Za pooblaščeno revizijsko družbo za leto 2015 skupščina imenuje družbo Ernst & Young. 

  Utemeljitev:

  Predlagana revizijska družba Ernst & Young je ena vodilnih svetovnih družb na področju revizije, davčnega svetovanja, transakcijskih storitev in profesionalnega svetovanja. 152.000 zaposlenih po celem svetu povezujejo skupne vrednote in neomajna predanost k zagotavljanju najvišje kakovosti. Družba Ernst & Young opravlja revizije v številnih družbah v Sloveniji in po svetu.

  Prijavni obrazci in ostale informacije so v priponki.

   

 • Srečanje Ljubljanskih mlekarn z lokalnimi dobavitelji
  Kljub drastičnim nihanjem na globalnem mlečnem trgu so v Ljubljanskih mlekarnah z vrsto ukrepov in aktivnosti uspeli ohraniti stabilnost in konkurenčnost na področju odkupa mleka.

  Preteklo leto je minilo v znamenju drastičnih nihanj na globalnem mlečnem trgu, ki se jim ni bilo moč izogniti niti v Sloveniji. Kljub temu so v Ljubljanskih mlekarnah z vrsto ukrepov in aktivnosti uspeli ohraniti stabilnost in konkurenčnost na področju odkupa mleka. V letu 2014 so tako povečali odkup od 47 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev za šest odstotkov, poudarek na lokalnem odkupu mleka pa ostaja vodilo skupine Lactalis in tudi Ljubljanskih mlekarn.

  »V zadnjem času globalni mlečni trg pretresajo nihanja ter spremembe cen mleka v tako drastičnih okvirjih, da jih niso mogli napovedati niti najbolj izkušeni agrarni ekonomisti. Kljub temu, da razmere na svetovnih trgih še vedno ne dajejo razlogov za pretirani optimizem, bomo v Ljubljanskih mlekarnah še naprej naredili vse kar je možno, da bi cene mleka ohranili čim bolj stabilne ter konkurenčne in tako tudi v prihodnje povečevali odkup mleka v skladu s tržnimi razmerami,« je na devetem srečanju z dobavitelji mleka povedal Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah. »Naša temeljna usmeritev ostaja odkup v Sloveniji pridelanega mleka. Odkup domačega mleka iz lokalnega okolja pa lahko dosežemo le s tesnim in dolgoročnim sodelovanjem z dobavitelji, kar je v korist in pogoj za dolgoročno stabilnost obeh partnerjev,« je še dodal Jakljevič.

  Ljubljanske mlekarne so lani od 47 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile nekaj manj kot 178 milijonov litrov mleka, kar predstavlja šestodstotno povečanje odkupa v primerjavi z letom poprej, pri tem pa ostajajo največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji.

  Goste je pozdravil tudi Tomaž Žnidarič, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn: »Ljubljanske mlekarne smo že tretje leto član skupine Lactalis, kjer smo si izborili svoje mesto, ter z našim delom, kljub svoji majhnosti, uspešno prispevamo k rasti skupine. V lanskem letu smo v skupini odkupili 15,6 milijard litrov mleka in ga predelali v 211 proizvodnih obratih v 37 državah. Ponosni smo, da kljub velikim pretresom na globalnem trgu, uspešno sodelujemo z lokalnimi dobavitelji, pri naših izdelkih pa ohranjamo izjemno kakovost. To potrjujejo tudi nagrade strokovnih javnosti: pred kratkim smo prejeli naziv šampiona za sir za žar z drobnjakom v okviru kmetijskega sejma Agra, čokoladno Alpsko mleko je postalo produkt leta, jogurti Mu Extra so postali najbolj inovativen izdelek v svoji kategoriji. Naš cilj ostaja tudi v prihodnje enak: to je povečati uspešnost našega podjetja, kar lahko dosežemo le, če so uspešni tudi naši poslovni partnerji.«

  Na srečanju, ki je tokrat potekalo na Dolenjskem, so podelili še priznanja dobaviteljem.

  Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2014/2015 v mlekarne oddali največ mleka:
  1. Romana in Anton Koren iz Brestanice: 943.369 litrov
  2. Jernej Strašek iz Straže pri Novem mestu: 911.086 litrov
  3. Vinko Bogovič iz Leskovca pri Krškem: 879.492 litrov

  Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2014/2015 v mlekarne oddali najbolj kakovostno mleko:
  1. Andrej Jeraj iz Vodic pri Ljubljani
  2. Drago Saje iz Mirne peči
  3. Franc Trebušak iz Čemšenika

 • Širitev proizvodnje svežih izdelkov in prestrukturiranje proizvodnje poltrdih sirov
  Ljubljanske mlekarne širijo proizvodnjo svežih izdelkov, hkrati pa bodo proizvodnjo poltrdih sirov prestrukturirale znotraj skupine Lactalis.

  Ljubljanske mlekarne širijo proizvodnjo svežih izdelkov, hkrati pa bodo proizvodnjo poltrdih sirov prestrukturirale znotraj skupine Lactalis.

  Ljubljanske mlekarne so, kljub pestremu dogajanju na mlečnem trgu, leto 2014 zaključile s pozitivnim rezultatom, h kateremu so pripomogle tudi sinergije, ki jih dosegajo s sodelovanjem znotraj skupine Lactalis. Rezultat sinergij prinaša širjenje proizvodnje svežih izdelkov v obratu Ljubljana. Tako v obratu Ljubljana že proizvajajo izdelke za članice skupine in trge zahodne Evrope, v izvedbi je tudi projekt za skandinavske države. V ta namen so že investirali tudi v novo tehnologijo, ki bo nameščena v naslednjih treh mesecih. Ob  tem sledijo svojemu ključnemu cilju, krepitvi lastnih blagovnih znamk Alpsko mleko, Mu, Ego, Maxim Premium, Planica, Jošt in drugih.

  Na drugi strani se na trgu sirov v zadnjih letih odvijajo ciklične spremembe – trenutki visokih zalog in trenutki pomanjkanja, ki vplivajo na donosnost proizvodnje sirov. Padec mlečnih kvot v letošnjem letu bo dosedanjemu dokaj agresivnemu nastopu evropskih pridelovalcev in predelovalcev mleka in mlečnih izdelkov, zaradi boljših pogojev pridelave, omogočil še večji pritisk na trgu. Za učinkovito prilagoditev spremembam in ohranjanje konkurenčnosti so Ljubljanske mlekarne premajhen igralec na trgu poltrdih sirov. Nadaljevanje proizvodnje poltrdih sirov, ki se odvija v obratu Kočevje, bi zahtevalo znatno investicijo v proizvodno tehnologijo, zato so rešitev poiskali v sinergijah znotraj skupine Lactalis. Predlog rešitve so danes v potrditev dali na nadzorni svet družbe, ki bo odgovor podal do konca tedna. Tako bo proizvodnjo poltrdih sirov za Ljubljanske mlekarne prevzela druga članica skupine, ki bo sire proizvajala po obstoječih recepturah in po enakih standardih kakovosti ter iz slovenskega mleka. Sodelavcem iz obrata Kočevje, ki predstavljajo 8 % vseh zaposlenih v Ljubljanskih mlekarnah, bodo ponudili možnost, da se prijavijo na prosta delovna mesta na ostalih lokacijah Ljubljanskih mlekarn in proizvodnih obratih skupine v regiji.

  Kljub spremembi bodo slovenskim potrošnikom v prihodnje še vedno na voljo kakovostni poltrdi siri priznanih blagovnih znamk Ljubljanskih mlekarn, proizvedeni iz slovenskega mleka. Tako se tudi količine mleka, ki jih Ljubljanske mlekarne odkupijo od slovenskih pridelovalcev, ne bodo zmanjšale, mlekarne pa bodo še najprej ostale največji odkupovalec slovenskega mleka. Ljubljanske mlekarne so v letu 2014  povečale odkup mleka v Sloveniji za več kot 5 % in tudi za leto 2015 načrtujejo povečanje odkupljenih količin domače surovine. Pri tem sodelujejo z več kot 2150 kmetijami iz celotne Slovenije.

 • MENJAVA VODSTVA V LJUBLJANSKIH MLEKARNAH
  Po odhodu Cvetane Rijavec v pokoj, vodenje Ljubljanskih mlekarn marca prevzema Tomaž Žnidarič.

  Po odhodu Cvetane Rijavec v pokoj, vodenje Ljubljanskih mlekarn marca prevzema Tomaž Žnidarič.

  Po osmih letih vodenja Ljubljanskih mlekarn se predsednica uprave Cvetana Rijavec poslavlja od svoje profesionalne kariere in se bo upokojila. V času njenega vodenja so Ljubljanske mlekarne na novo definirale in okrepile svoje ključne blagovne znamke, na trgu so predstavile nemalo inovativnih izdelkov in za svoje delo prejele številne nagrade in priznanja. Ostale so največji ponudnik mleka in mlečnih izdelkov na domačem trgu ter največji odkupovalec slovenskega mleka. Po svojih močeh so se prilagajali tudi izzivom na trgu mleka in mlečnih izdelkov ter recesiji in uspešno sprejeli prihod novega lastnika, francoske skupine Lactalis. Svojemu nasledniku podjetje zapušča v dobrem stanju.

  Vodenje Ljubljanskih mlekarn bo 1. marca 2015 prevzel Tomaž Žnidarič, dolgoletni sodelavec v skupini Lactalis, ki je doslej opravljal naloge generalnega direktorja Lactalis Bosna in Hercegovina. Družbo prevzema z vodstvenimi izkušnjami, tako v slovenskem kot v mednarodnem okolju, ter dobrim poznavanjem delovanja mlekarskega trga. Tik pred prevzemom vodstva je Žnidarič povedal: »V Ljubljanskih mlekarnah bomo tudi v prihodnje gradili in ohranjali zaupanje potrošnikov in drugih deležnikov v naše izdelke in blagovne znamke, z željo, da še dodatno utrdimo vodilni položaj na slovenskem trgu mleka in mlečnih izdelkov. Ostajamo zanesljiv poslovni partner in največji odkupovalec slovenskega mleka, s ciljem, da odkupljene količine domače surovine v prihodnje še povečamo. Ljubljanske mlekarne smo največja mlekarna v Sloveniji, ki posluje kot del skupine Lactalis, znotraj katere bomo tudi v prihodnje iskali sinergije za doseganje čim večjih uspehov.«

 • ALPSKO MLEKO ZA POMOČ ŽRTVAM NASILJA
  Predstavniki materinskih domov, varnih hiš in sorodnih organizacij iz vse Slovenije ter predstavniki sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije so se danes mudili v Ljubljanskih mlekarnah. Te so se tudi letos obvezale, da bodo 31 ustanov celo leto oskrbovale z Alpskim mlekom in jim namenile 27 000 litrov.

  Predstavniki materinskih domov, varnih hiš in sorodnih organizacij iz vse Slovenije ter predstavniki sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije so se danes mudili v Ljubljanskih mlekarnah. Te so se tudi letos obvezale, da bodo 31 ustanov celo leto oskrbovale z Alpskim mlekom in jim namenile 27 000 litrov. 

  V skoraj šestih desetletjih, kolikor posluje največja mlekarna v Sloveniji, so namreč z lokalnim okoljem stkali mnoge vezi in izostrili posluh za potrebe lokalne skupnosti. V Sloveniji po podatkih nevladnih organizacij različne oblike nasilja čuti kar 200 000 ljudi oz. je nasilje prisotno v vsaki peti družini. Z donacijami mleka si v Ljubljanskih mlekarnah prizadevajo, da bi vsaj nekoliko pomagali večinoma ženskam in otrokom, žrtvam različnih oblik nasilja, da se s pomočjo teh ustanov odmaknejo iz svojega trpečega vsakdana.

 • LJUBLJANSKA PROMENADA ZAŽIVELA V VSEM SVOJEM SIJAJU

  Ljubljanske mlekarne so danes v duhu svoje zaveze k tradiciji obudile spomin na nekoč priljubljeno navado meščanov, promenado. V belo barvo ovito mestno središče je utripalo v znamenju spoštovanja preteklih družabnih srečevanj, spominov na arhitekturno preteklost mesta in pokušanja mlečnih izdelkov Ljubljanskih mlekarn, ki z mestom delijo skupno preteklost, saj so se razvijale skupaj z njegovimi družbenimi spremembami.

  Cvetana Rijavec, predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn, je povedala: »Ljubljano in Ljubljanske mlekarne povezuje skupna tradicija; kot se je razvijalo mesto in njegova arhitektura, tako smo se z mestom skozi čas razvijali tudi mi. Ustvarjali smo nove trende in uvajali nove tehnologije ter skozi desetletja našega obstoja postali del mestnega utripa. Marsikdo se še spomni starodavnega načina razvažanja mleka s prikolicami, prvih okusov naših sladoledov in ostalih izdelkov, ki so postali del našega vsakodnevnega življenja. Izhajajoč iz tradicije smo se odločili vsaj za en dan obuditi družaben običaj nekdanje Ljubljane in povabiti obiskovalce na sprehod po promenadi. Ne nazadnje je bila promenada tudi prostor za posel sladoledarjev. Tako smo tudi mi danes, poleg ostalega, ponudili obiskovalcem naše odlične sladolede.«

  Četudi se na promenadi, ki je potekala v času med francosko revolucijo in drugo svetovno vojno, ni zvrstilo toliko nastopajočih, kot se jih je na različnih odrih prikazalo danes, pa je bila starodavna promenada pomemben prostor za vsakodnevno druženje, sprehajanje in tudi razkazovanje imenitnih oblačil obiskovalcev vseh stanu. Dame so obvezno nosile klobuk, gospodje pa sprehajalno palico.

  Takrat so koncerti potekali v nedeljo v paviljonu v parku Zvezda, Ljubljanske mlekarne pa so današnje koncertno vzdušje popeljale korak naprej in pripravile štiri glasbene odre, na katerih so nastopali Neisha, Severa in Gal Gjurin, Eskobarsi in Stari mački.

  Obiskovalci so se po promenadi pomikali med številnimi živo-pisanimi uličnimi artisti, gledališkimi predstavami za vse generacije, si ogledali razstavo Ljubljanske mlekarne, kot so bile nekoč, se pozdravljali, pomenkovali in koketirali z lepšimi polovicami.

  Posebno mesto si je današnji promenadi izboril tudi originalen ljubljanski tramvaj, ki so ga organizatorji izkoristili za kulinaričen kotiček in kar iz njega ponujali dobrote izpod rok Nacionalne mladinske kuharske reprezentance. Marsikateri gospodje in gospe so z navdušenjem pripovedovali o dobrih starih časih, ko jih je tramvaj popeljal v službo ali šolo in bil pomemben del njihovega vsakdanjega življenja.

  Če so nekoč obiskovalci po končani promenadi zavili v katero izmed ljubljanskih gostiln, pa ni bilo danes nič drugače; konec koncev je nekaj najlepšega, če lahko sobotne popoldneve izkoristimo za prijetno druženje s prijatelji.

 • VABILO NA SKUPŠČINO DRUŽBE LJUBLJANSKE MLEKARNE d. d.
  Prenesi dokument

  Na podlagi drugega odstavka 297.a člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, da mora poslovodstvo omogočiti delničarjem brezplačen pogled v: predloge sklepov z navedbo, kateri organ je dal posamezni predlog, obrazložitve vsake točke dnevnega reda, če skupščina razpravlja o razrešnici članov vodenja in nadzora ter uporabi bilančnega dobička, pa še letno poročilo in poročilo nadzornega sveta iz 282. člena zakona o gospodarskih družbah objavlja uprava družbe

  SKLIC SKUPŠČINE DRUŽBE, H KATEREMU SO DODANE UTEMELJITVE PREDLAGANIH SKLEPOV S PODROBNEJŠIMI POJASNILI IN INFORMACIJAMI O PRAVICAH DELNIČARJEV V ZVEZI S SKLICANO SKUPŠČINO.    

  Na podlagi 38. člena statuta družbe Ljubljanske mlekarne,  d. d., Ljubljana, Tolstojeva 63, uprava sklicuje

  21. REDNO SEJO SKUPŠČINE
  LJUBLJANSKE MLEKARNE, d. d.

  ki bo v sredo, 20. avgusta 2014 ob 10.00 uri na sedežu družbe v Ljubljani, Tolstojeva 63, v sejni sobi M2.

  21. redna seja skupščine družbe Ljubljanske mlekarne, d. d., bo potekala z naslednjim

  DNEVNIM REDOM:

  1.Otvoritev skupščine in izvolitev delovnih teles skupščine 

  Predlog sklepa uprave je:

  Izvoli se:

  • Za predsedujočega skupščini: Marko Schaup
  • Verifikacijsko komisijo v sestavi:Danijela Smolič in Renata Miklavčič


  Seji bo prisostvovala vabljena notarka Nada Kumar.

  Utemeljitev:

  Uprava predlaga, da skupščina izvoli predlagane za predsedujočo skupščini družbe ter verifikacijsko komisijo – preštevalce glasov, saj meni, da njihovo znanje in izkušnje zagotavljajo strokovno vodenje skupščine in zanesljivo tehnično podporo delu skupščine. V izvolitev so predlagani v skladu z ustaljeno prakso družbe.

  2. a) Predložitev letnega poročila za leto 2013 z mnenjem revizorja, pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila po 282. členu Zakona o gospodarskih družbah ter seznanitev s prejemki članov vodenja in nadzora v skladu s 294. čl. ZGD-1 

  Skupščina se seznani z letnim poročilom za leto 2013, z revizorjevim poročilom in pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi letnega poročila.

  Skupščina se seznani s prejemki članov vodenja in nadzora, ki so jih za opravljanje nalog v družbi prejeli v letu 2013.

  Točka 2. a) je seznanitvene narave in se o njej na skupščini ne glasuje.

  Utemeljitev:

  Nadzorni svet je na svoji seji 20. 6. 2014 obravnaval in potrdil letno poročilo družbe za leto 2013, saj po preveritvi ni imel nobenih pripomb. 

  Letno poročilo za leto 2013 z mnenjem revizorja in Poročilo nadzornega sveta sta na vpogled na sedežu  družbe.

  2. b) Sprejem sklepa o bilančnem dobičku za leto 2013

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Skupščina ugotavlja, da znaša izguba iz leta 2013  932.986,97 €. Izguba se v celoti pokrije iz prenesenega čistega dobička. Bilančni dobiček družbe, oblikovan iz dobičkov preteklih let, ki na dan  31. 12. 2013 znaša 262.230,59 €, ostaja nerazporejen. 

  Utemeljitev:

  Uprava in nadzorni svet  sta ugotovila, , da je družba poslovala  v letu 2013 z izgubo, in skupščini predlagata,  da se izguba  v celoti pokrije iz prenesenega čistega dobička.

  Istočasno predlagata, da bilančni dobiček iz preteklih let ostane nerazporejen.

  2. c) Podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  V skladu z 294. členom Zakona o gospodarskih družbah skupščina potrjuje in odobri delo uprave in nadzornega sveta v poslovnem letu 2013 ter jima podeljuje razrešnico. 

  Utemeljitev:

  Nadzorni svet je opravil svoje delo v skladu s programom, statutom družbe, potrdil je letno poročilo družbe za leto 2013, saj po preveritvi ni imel pripomb. 

  Skupščina s podelitvijo razrešnice odobrava delo uprave in nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2013.

  3. Imenovanje novega člana nadzornega sveta predstavnika delničarjev

  Nadzorni svet predlaga skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Skupščina se seznani, da je  član  nadzornega sveta Thierry Andree  Zurcher  dne 27. 2. 2014  podal  pisno izjavo o odstopu.

  Skupščina izvoli Lionela Renee Michel Piquemala za člana nadzornega sveta, predstavnika delničarjev, za mandatno obdobje ki začne z dnem imenovanja na skupščini to je od 20. 8. 2014 do 9. 6. 2017.

  Utemeljitev:

  Skupščina voli štiri člane nadzornega sveta predstavnike delničarjev. Ker je dosedanji član in predsednik nadzornega sveta podal pisno odstopno izjavo, nadzorni svet predlaga skupščini, da izvoli novega člana nadzornega sveta, predstavnika delničarjev.

  Gospod Lionel  Piquemal je rojen 29. 9. 1974 po izobrazbi je agronom – diplomiral na ENSIA National School of Engineering Tehnology for the Agricultural and Food Industries. V Skupini Lactalis je zaposlen od leta 1999,  na delovnem mestu CFO LFE pa od leta 2012.

  Predlagani član je podal pisno izjavo, da soglaša z izvolitvijo. 

  4. Spremembe in dopolnitve dejavnosti družbe ter spremembe in dopolnitve statuta družbe

  Uprava in nadzorni svet predlagata skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Potrdijo se spremembe in dopolnitve dejavnosti družbe ter spremembe in dopolnitve statuta družbe po predlogu uprave in nadzornega sveta.

  Drugi člen statuta družbe se dopolni z naslednjima novima dejavnostima:

  • G/46.120   Posredništvo pri prodaji goriv, rud, kovin, tehničnih kemikalij.
  • G/46.750   Trgovina na debelo s kemičnimi izdelki


  Čistopis statuta na podlagi sprejetega sklepa potrdi notar.

  Utemeljitev:

  Družba želi razširiti svojo dejavnost s prodajo biocidnih sredstev, vsled česar mora razširiti dosedanjo registrirano dejavnost.

  5. Imenovanje pooblaščene revizijske družbe za leto 2014

  Nadzorni svet predlaga skupščini, da sprejme naslednji sklep:

  Za pooblaščeno revizijsko družbo za leto 2014 skupščina imenuje družbo Ernst&Young.

  Utemeljitev:

  Predlagana revizijska družba Ernst & Young, je ena vodilnih svetovnih družb na področju revizije, davčnega svetovanja, transakcijskih storitev in profesionalnega svetovanja. 152.000 zaposlenih po celem svetu povezujejo skupne vrednote in neomajna predanost k zagotavljanju najvišje kakovosti. Družba Ernst & Young opravlja revizije v številnih družbah v Sloveniji in po svetu.

 • USMERJENI V ODKUP SLOVENSKEGA MLEKA
  V dobrem letu dni, kolikor je minilo od prevzema s strani francoskega družinskega podjetja Lactalis, so v največji mlekarni v Sloveniji okrepili aktivnosti, ki bodo slovenskim pridelovalcem zagotavljale stabilen in dolgoročen odkup domače surovine. To je glavno sporočilo, ki so ga Ljubljanske mlekarne na srečanju predale svojim dobaviteljem mleka. Ob tej priložnosti so pridelovalcem mleka podelili tudi priznanja.

  V dobrem letu dni, kolikor je minilo od prevzema s strani francoskega družinskega podjetja Lactalis, so v največji mlekarni v Sloveniji okrepili aktivnosti, ki bodo slovenskim pridelovalcem zagotavljale stabilen in dolgoročen odkup domače surovine. To je glavno sporočilo, ki so ga Ljubljanske mlekarne na srečanju predale svojim dobaviteljem mleka. Ob tej priložnosti so pridelovalcem mleka podelili tudi priznanja.

  »Dimenzije novega poslovnega okolja, v katerega so lani vstopile mlekarne, tudi na področju nabave mleka, zahtevajo še intenzivnejše odnose z dobavitelji. Naša temeljna usmeritev je kupovati v Sloveniji pridelano mleko, zato smo v podjetju vpeljali nekatere spremembe: okrepili smo enoto odgovorno za odkup mleka, jeseni pa bo v polni meri zaživel tudi projekt agrooskrbe, s katerim bomo poskušali odgovoriti na vsakodnevne potrebe proizvajalcev mleka,« je v svojem nagovoru povedal Slavko Peklaj, direktor odkupa mleka in nabave. »Vedno bolj namreč postaja jasno, da bo uspešen lahko le tisti pridelovalec, ki večino svojega časa nameni razvoju pridelave mleka, s tem, da ima ob sebi partnerja, ki skrbi za dolgoročen in stabilen odkup,« je še poudaril. Področje odkupa mleka je namreč eden izmed temeljnih stebrov poslovanja skupine Lactalis, znotraj katerega posebno pozornost namenja ravno odkupu mleka lokalnih dobaviteljev.

  Ljubljanske mlekarne so lani od 2400 proizvajalcev z območja 49 slovenskih kmetijskih zadrug odkupile 168 milijonov litrov domačega mleka, s čimer Slovenija ostaja njen primarni nabavni trg.

  Goste je nagovorila tudi Cvetana Rijavec, predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn, ki je na kratko predstavila trenutno dogajanje v podjetju in izpostavila okoljsko noto sodelovanja z lokalnimi dobavitelji: »Dolgoletne izkušnje in znanje, ki jih ima skupina Lactalis, kot mlekarsko podjetje z dolgoletno tradicijo, še vedno intenzivno prenašamo v naše okolje. Za nas to pomeni kar nekaj priložnosti, med katerimi je tudi krepitev sodelovanja z lokalnimi pridelovalci. Temu so v zadnjem času vse bolj naklonjeni tudi potrošniki, ki povprašujejo po mlečnih izdelkih iz 100-odstotnega slovenskega mleka. Mleko iz domačega okolja, zaradi bližine, iz katere prihaja, posredno prispeva tudi k zmanjševanju vplivov mlekarn na okolje, kar je za nas, kot prvo podjetje iz živilsko-predelovalne industrije v Sloveniji, ki je prejelo okoljski certifikat EMAS, izjemno pomembno.«

  V uradnem delu srečanja so proizvajalcem podelili še priznanja.

  Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2013/2014 v mlekarne oddali največ mleka:

  1.Romana in Anton Koren iz Brestanice: 960.969 litrov

  2.Jernej Strašek iz Straže pri Novem mestu: 895.305 litrov

  3.Franc Pleteršek iz Starš: 799.773 litrov

  Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2013/2014 v mlekarne oddali najbolj kakovostno mleko:

  1.Zlatka Rihter iz Gornjega Grada

  2.Zdenka Golob iz Šmartnega ob Dreti

  3.Andrej Jeraj iz Vodic pri Ljubljani

  Ob tej priložnosti so prvič v zgodovini podelili tudi posebno priznanje. Prejela ga je pridelovalka Zlatki Rihter, ki Ljubljanskim mlekarnam že pet let zapovrstjo oddaja mleko najvišje kakovosti.

 • KOZAREC TOPLEGA MLEKA KOT SIMBOL SOLIDARNOSTI Z ŽRVAMI NASILJA
  Predstavniki varnih hiš, materinskih domov, drugih sorodnih organizacij in Ljubljanskih mlekarn so danes simbolično trknili s kozarci toplega mleka. S tem dejanjem so na dan zaljubljenih opomnili na vse ženske in otroke, žrtve nasilja, ki jim s svojo pomočjo skušajo povrniti zaupanje v življenje in ljubezen. S pomočjo naštetih organizacij se namreč vsako leto iz trpečega vsakdana umakne več kot 740 žrtev. Njihova prizadevanja že več kot desetletje podpira tudi največja mlekarna v Sloveniji, ki jim bo tudi letos podarila 25 000 l Alpskega mleka.

  Predstavniki varnih hiš, materinskih domov, drugih sorodnih organizacij in Ljubljanskih mlekarn so danes simbolično trknili s kozarci toplega mleka. S tem dejanjem so na dan zaljubljenih opomnili na vse ženske in otroke, žrtve nasilja, ki jim s svojo pomočjo skušajo povrniti zaupanje v življenje in ljubezen. S pomočjo naštetih organizacij se namreč vsako leto iz trpečega vsakdana umakne več kot 740 žrtev. Njihova prizadevanja že več kot desetletje podpira tudi največja mlekarna v Sloveniji, ki jim bo tudi letos podarila 25 000 l Alpskega mleka.  

  Na današnjem srečanju Ljubljanskih mlekarn s predstavniki in predstavnicami varnih hiš, materinskih domov in drugih sorodnih organizacij iz vse Slovenije so se Ljubljanske mlekarne ponovno zavezale, da bodo tej boleči in tragični temi v okviru svojega delovanja na humanitarnem področju tudi v prihodnje namenjale posebno pozornost. Z Alpskim mlekom, napolnjenim iz slovenskega mleka, namreč že več kot desetletje oskrbujejo 30 naštetih ustanov iz vse Slovenije in tako bo tudi letos. Danes so v ta namen organizirale srečanje s predstavniki in predstavnicami naštetih ustanov ter predsednico sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije. Srečali so se z namenom, da bi na dan zaljubljenih vse ljudi spomnili na solidarnost z žrtvami nasilja, ki si morajo zaupanje v življenje in ljubezen šele povrniti.

  »Naše podjetje v okviru svojih družbeno odgovornih aktivnosti z mlekom oskrbuje 30 varnih hiš, materinskih domov in druge ustanove, ki pomagajo žrtvam nasilja. To je majhen korak v primerjavi s tistim, ki ga morajo storiti žrtve, da bi se umaknile iz nasilnega okolja. Ko si prisiljen zapustiti vse svoje domače in prijatelje, prešolati otroke v drugo šolo in pustiti službo ter oditi v varno hišo neznano kam, da bi živel človeka spodobno življenje, vemo, da ti že kozarec toplega mleka popitega v varnem okolju in v družbi prijaznih sodelavk in sodelavcev v naštetih ustanovah pomeni veliko,« je na srečanju povedala mag. Sara Wagner iz Ljubljanskih mlekarn.

  Samo v Sloveniji nasilje vsako leto prizadene okoli 200 000 žensk in otrok ter je prisotno v vsaki peti družini. Težki trenutki, ki jih preživljajo zlorabljene ženske in otroci so stvarnost, ki obstaja tukaj in sedaj: »Življenje brez nasilja je temeljna človekova pravica, ki jo je potrebno zagotavljati tako v zasebnem kot v javnem življenju, a je pogosto kršena. Pri nas vsako leto zavetje poišče veliko mamic in otrok, ki jih lahko namestimo na 455 ležišč. Hvaležni smo vsem podjetjem, ki se spomnijo na nas, predvsem pa na tiste, ki potrebujejo našo pomoč,« je na srečanju dodala še Suzi Kvas, predsednica Sekcije za varne hiše, materinske domove in druge sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije.

  Zapri vsebino