PASTERIZACIJA

S pasterizacijo mleku podaljšamo trajnost in ohranimo kakovost. Gre za postopek toplotne obdelave pri temperaturi do 76 °C, ki traja do 45 sekund. S tem mleku zmanjšamo vsebnost škodljivih oziroma patogenih mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili bolezen, kvarjenje ali nezaželeno fermentacijo, in hkrati inaktiviramo encime v mleku. Pasterizacijo poznamo od 19. stoletja – proces se imenuje po Louisu Pasteurju, ki je toplotno obdelavo že takrat uporabljal za preprečevanje kvarjenja vina in mleka.

HOMOGENIZACIJA

Glavni namen homogenizacije je preprečevanje oziroma upočasnjevanje dviganja maščobnih kroglic na površino mleka. Mlečna maščoba se v mleku nahaja v obliki maščobnih kroglic zelo različnih velikosti (od 0,1 do 20 mikrometrov). Njihova specifična gostota (0,93 g/ml) je manjša od vode, zato se dvigujejo na površino mleka. Na nehomogeniziranem mleku na površini tako nastane plast mlečne maščobe, po domače smetane. S homogenizacijo to preprečimo – mehanično razbijemo velike maščobne kroglice na manjše, ki imajo premer do enega mikrometra (ene milijoninke metra).

STERILIZACIJA

Sterilizacija nam omogoča daljše skladiščenje mlečnih izdelkov tudi pri sobni temperaturi. Gre za toplotno obdelavo mleka, s katero uničimo vse mikroorganizme, njihove spore in inaktiviramo encime. V strokovni literaturi je kratkotrajno sterilizirano mleko definirano kot UHT (ultra high temperature) mleko, kar pomeni, da je mleko za zelo kratek čas (4–8 sekund) toplotno obdelano pri zelo visokih temperaturah od 135
do 150 °C.

MIKROFILTRACIJA

Mleko na prodajnih policah mora biti povsem varno in hkrati okusno. Z mikrofiltracijo iz mleka zato odstranimo mikroorganizme in mu s tem podaljšamo rok uporabnosti, pri tem pa okusa ne spremenimo. Proces poteka s pomočjo membran, ki imajo ustrezno velike pore. Mikrofiltriramo samo posneto mleko, kar pomeni, da pred obdelavo odstranimo vso maščobo in jo nato vrnemo v točno določenem odstotku. S tem procesom odstranimo več kot 99,5 odstotka bakterij in do 99,9 odstotka spor in s tem zagotovimo, da je mleko za porabnika popolnoma varno.