KAJ JE LAKTOZNA INTOLERANCA?

Mleko je za zdravje zelo koristno in z njim zaužijemo mnogo dobrih snovi. Kljub temu imajo nekateri težave pri prebavi mlečnih izdelkov. Te povzroča laktozna intoleranca (hipolaktazija), bolezen, ki preprečuje normalno presnovo mlečnega sladkorja (laktoze). Gre za eno izmed najpogostejših motenj presnove pri ljudeh, a bolezen v širši javnosti vseeno ni dobro poznana.

Morda se mnogi niti ne zavedajo, da ustrezno mleko lahko uživajo kljub težavam, zato vse mlečne izdelke enostavno izključijo iz prehrane. Za zdravje je to lahko škodljivo, saj mleko in mlečni izdelki vsebujejo številne vitamine in minerale, denimo A, B1, B2, B6, B12, D, E in druge, ki preprečujejo razne bolezni, med katerimi je najbolj pogosta osteoporoza. Zaradi mnogih koristi mleka to ni najbolje, zato v Ljubljanskih mlekarnah ponujamo tudi mlečne izdelke, ki ne vsebujejo mlečnega sladkorja.

Na presnovo laktoze v človeškem telesu sicer vplivajo različni dejavniki. Med najpomembnejšimi je količina zaužite laktoze (denimo kravje mleko je vsebuje 50 g/l, materino pa 75 g/l), pri odraslih pa tudi količina laktoze, ki je ostala v prebavnem traktu. Poleg teh dveh dejavnikov sta pomembna še čas potovanja hrane od zaužitja do izločanja in zmožnost črevesne mikroflore za presnovo laktoze.

NASTANEK LAKTOZNE INTOLERANCE

Poznamo več vrst laktozne intolerance, ki se izražajo z različnimi simptomi. Večina otrok po rojstvu razvije sposobnost izločanja encima laktaze, ki omogoča, da se lahko laktoza v materinem mleku razgradi na glukozo in galaktozo. Otrok potrebuje vedno več energije za zdravo rast in razvoj, zato mora dobiti več hranilnih snovi in materino mleko kmalu ne zadostuje več. Na otroškem jedilniku se sčasoma pojavijo še mnoge druge vrste hrane (sadje, zelenjava, meso, ribe, žitarice …).

S spremenjenimi prehranjevalnimi navadami se zmožnost encima laktaze za razgradnjo laktoze v glukozo in galaktozo zmanjša, a ne pri vseh ljudeh enako. Pri nekaterih se delovanje laktaze zmanjša do te mere, da jim povzroča črevesne težave. Zdravniki tovrstne simptome največkrat diagnosticirajo kot laktozno intoleranco.

Nekateri ne morejo presnavljati laktoze tudi zaradi pomanjkanja encima ß-galaktozidaza, ki razkraja laktozo, in imajo zato težave že v otroštvu. Pri njih aktivnost tega encima naraste na najvišjo raven po rojstvu in narašča še nekaj dni potem, ko se povečuje prebavna površina. V poznem otroštvu aktivnost encima ß-galaktozidaza pade, pri 70 odstotkih svetovnega prebivalstva celo na stopnjo, ki povzroča laktozno intoleranco med odraslimi.