Mleko je živilo, s katerim se srečamo že v ranem otroštvu in nas spremlja celo življenje. Je bogat vir beljakovin, mineralov in vitaminov, ki jih naše telo nujno potrebuje.
Vsebnost posameznih sestavin v kravjem mleku: voda (86–89 %), maščobe (3,2–5,5 %), skupne beljakovine (2,6–4,2 %), kazein (2,8 %), serumske beljakovine (0,7 %), minerali (0,6–0,8 %).
BELJAKOVINE IN MAŠČOBE
Iz malega raste veliko in beljakovine so osnovni gradniki mnogih tkiv, še posebej mišic, zato so v prehrani izjemno pomembne. Telo iz njih tvori še številne druge snovi, nujno potrebne za nemoteno delovanje. Mlečne beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline – osnovne strukturne enote, iz katerih lahko človeško telo izgradi sebi lastne beljakovine.
Za uravnoteženo prehrano so nujne tudi maščobe. Te v mleku vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki jih telo samo ne more oblikovati in jih moramo pridobiti s hrano. Maščobe v telesu ščitijo organe, so namenjene izolaciji in hkrati izvor in skladišče energije.
VITAMINI
Za zdravo prehranjevanje so pomembne tudi snovi, ki jih ne potrebujemo v velikih količinah. Med njimi so nedvomno vitamini, ki poskrbijo za ustrezno delovanje organizma. Telo jih v večini ne more proizvajati samo, zato moramo vitamine vnesti s hrano, in mleko odlično opravlja to nalogo. Je vir številnih mineralnih snovi, hkrati pa poskrbi, da se vitamini v telesu presnavljajo. To velja tako za vitamine topne v maščobah (A, D, E in K) kot tudi za vitamine, topne v vodi (B1, B2, B3, B5, B6, B12 in vitamin C).
100 g surovega kravjega mleka vsebuje naslednje vitamine:
Vitamini | Enota | Količina | PDA* |
---|---|---|---|
Vitamin A | μg | 35 | 800-1000 |
Vitamin D | µg | 0,074 | 20 |
Vitamin E | mg | 0,14 | 12-15 |
Vitamin K | µg | 0,36 | 60-80 |
Vitamin B1 | µg | 37 | 1000-1300 |
Vitamin B2 | µg | 180 | 1200-1500 |
Vitamin B6 | µg | 39 | 1200-1500 |
Vitamin B12 | µg | 0,42 | 3 |
Niacin | mg | 0,09 | 13-17 |
Pantotenska kislina | µg | 350 | 6000 |
Folna kislina | µg | 6,7 | 400 |
Biotin | µg | 3,5 | 30-60 |
Vitamin C | mg | 1,7 | 100 |
Vir: Souci, Fachmann, Kraut: Food Composition and Nutrition Tables, 2008.
IVZ RS; Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov – tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše
Vodotopni vitamini
Vitamini skupine B-kompleks spadajo med vodotopne vitamine in so za naše telo nepogrešljivi. V to skupino spadajo vitamini B1, B2, B12, B3, B5, B6, folna kislina in še štirje vitamini. Ena najpomembnejših funkcij te skupine je, da pomaga pri presnovi hrane – če nekaj pojemo, namreč še ne pomeni, da to telesu zagotavlja energijo. In tu nastopi skupina B-kompleks. Telesu pomaga, da izkoristi energijo iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Skupina B-kompleks tudi pomaga preprečevati posledice stresa, kar je danes za marsikoga še kako pomembno.
Vitamin C spada v skupino vodotopnih vitaminov, ki pomagajo preprečevati srčno-žilne bolezni. Čeprav ga v mleku ni veliko, njegovo antioksidantno delovanje tudi v majhnih količinah ni zanemarljivo.
Vitamini, topni v maščobah
Mleko nam pomaga v telo vnašati vitamine, topne v maščobah (A, D, E in K). Vitamin A je pomemben za vid, ohranjanje zdrave kože, sluznic in kosti. Krepi delovanje imunskega sistema, saj povečuje odpornost proti raznim okužbam. Vitamin D uravnava količino kalcija v krvi in ima tako ključen pomen za ohranjanje zdravih in močnih kosti. Vitamin E pa je izjemno močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred mnogimi strupi in kancerogenimi snovmi. Hkrati pomaga ščititi tudi srce in ožilje.
MINERALI
Ključna vloga mineralov je, da zagotavljajo presnovo vitaminov v telesu in hkrati omogočijo njihovo delovanje. Telo samo lahko sicer tvori nekaj vitaminov, za minerale pa to ne velja. Vnašati jih moramo s hrano, tudi z mlekom in mlečnimi izdelki.
Na splošno poznamo dve skupini mineralov:
- makroelementi: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij,
- mikroelementi: železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.
100 g surovega kravjega mleka vsebuje naslednje minerale:
Minerali | Enota | Količina | PDA* |
---|---|---|---|
Kalcij | mg | 120 | 1000 |
Magnezij | mg | 12 | 300-400 |
Železo | mg | 0,046 | 10 |
Baker | mg | 0,01 | 1-1,5 |
Cink | mg | 0,38 | 7-10 |
Mangan | µg | 2,5 | 2000-5000 |
Kalij | mg | 157 | 2000 |
Selen | µg | 1,3 | 30-70 |
Fosfor | mg | 92 | 700 |
Jod | µg | 2,7 | 180-200 |
Krom | µg | 2,5 | 30-100 |
Molibden | µg | 4,2 | 50-100 |
Fluorid | µg | 17 | 3100-3800 |
Klorid | mg | 102 | 830 |
Vir: Souci, Fachmann, Kraut: Food Composition and Nutrition Tables, 2008.
IVZ RS; Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov – tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše
Mleko je torej dober vir kalcija, magnezija, fosforja, kalija, selena in cinka. Teh šest mineralov ima v vašem telesu pomembne vloge:
- kalcij je nepogrešljiv pri gradnji kosti in zob, pozitivno vpliva še na mišice, živce in strjevanje krvi,
- magnezij uravnava živčne funkcije, mišično krčenje in pomaga pri uravnoteženem prehajanju kalcijevih, natrijevih in kalijevih ionov skozi celične membrane,
- fosfor se vgrajuje v strukturo kosti in zob, pomemben pa je tudi za pravilno delovanje srca in ledvic in za prenos živčnih impulzov,
- kalij prenaša živčne impulze, ima vpliv na mišično krčenje, ohranja normalen krvni tlak in vpliva na razvoj zarodka,
- selen spodbuja presnovo in ščiti telo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov,
- cink pa je sestavni del pomembnih encimov in prisoten v vseh telesnih tkivih. Nadzoruje krčenje mišic, pospešuje celjenje ran in je nepogrešljiv pri tvorjenju beljakovin in inzulina.
Že z dvema skodelicama mleka na dan zaužijemo številne vitamine in minerale, ki so za zdravje in vsakodnevno delovanje telesa izjemno pomembni in jih težko nadomeščamo z drugimi živili.
Mleko je torej odlično, zdravo živilo, ki se mu ne bi smeli odpovedati, razen v primeru alergij. V Ljubljanskih mlekarnah pa smo poskrbeli tudi za tiste, ki imajo težave pri presnavljanju mlečnega sladkorja (laktozno intoleranco). Alpsko mleko Lahkoten dan je brez laktoze, a ima vse sestavine, ki predstavljajo polnovrednost mleka in mlečnih izdelkov.