Mleko je živilo, s katerim se srečamo že v ranem otroštvu in nas spremlja celo življenje. Je bogat vir beljakovin, mineralov in vitaminov, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Vsebnost posameznih sestavin v kravjem mleku: voda (86–89 %), maščobe (3,2–5,5 %), skupne beljakovine (2,6–4,2 %), kazein (2,8 %), serumske beljakovine (0,7 %), minerali (0,6–0,8 %).

BELJAKOVINE IN MAŠČOBE

Iz malega raste veliko in beljakovine so osnovni gradniki mnogih tkiv, še posebej mišic, zato so v prehrani izjemno pomembne. Telo iz njih tvori še številne druge snovi, nujno potrebne za nemoteno delovanje. Mlečne beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline – osnovne strukturne enote, iz katerih lahko človeško telo izgradi sebi lastne beljakovine.

Za uravnoteženo prehrano so nujne tudi maščobe. Te v mleku vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki jih telo samo ne more oblikovati in jih moramo pridobiti s hrano. Maščobe v telesu ščitijo organe, so namenjene izolaciji in hkrati izvor in skladišče energije.

VITAMINI

Za zdravo prehranjevanje so pomembne tudi snovi, ki jih ne potrebujemo v velikih količinah. Med njimi so nedvomno vitamini, ki poskrbijo za ustrezno delovanje organizma. Telo jih v večini ne more proizvajati samo, zato moramo vitamine vnesti s hrano, in mleko odlično opravlja to nalogo. Je vir številnih mineralnih snovi, hkrati pa poskrbi, da se vitamini v telesu presnavljajo. To velja tako za vitamine topne v maščobah (A, D, E in K) kot tudi za vitamine, topne v vodi (B1, B2, B3, B5, B6, B12 in vitamin C).

100 g surovega kravjega mleka vsebuje naslednje vitamine:

Vitamini Enota Količina PDA*
Vitamin A μg 35 800-1000
Vitamin D µg 0,074 20
Vitamin E mg 0,14 12-15
Vitamin K µg 0,36 60-80
Vitamin B1 µg 37 1000-1300
Vitamin B2 µg 180 1200-1500
Vitamin B6 µg 39 1200-1500
Vitamin B12 µg 0,42 3
Niacin mg 0,09 13-17
Pantotenska kislina µg 350 6000
Folna kislina µg 6,7 400
Biotin µg 3,5 30-60
Vitamin C mg 1,7 100
*PDA - priporočen dnevni vnos (19-65 let)
Vir: Souci, Fachmann, Kraut: Food Composition and Nutrition Tables, 2008.
IVZ RS; Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov – tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše

Vodotopni vitamini

Vitamini skupine B-kompleks spadajo med vodotopne vitamine in so za naše telo nepogrešljivi. V to skupino spadajo vitamini B1, B2, B12, B3, B5, B6, folna kislina in še štirje vitamini. Ena najpomembnejših funkcij te skupine je, da pomaga pri presnovi hrane – če nekaj pojemo, namreč še ne pomeni, da to telesu zagotavlja energijo. In tu nastopi skupina B-kompleks. Telesu pomaga, da izkoristi energijo iz ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Skupina B-kompleks tudi pomaga preprečevati posledice stresa, kar je danes za marsikoga še kako pomembno.

Vitamin C spada v skupino vodotopnih vitaminov, ki pomagajo preprečevati srčno-žilne bolezni. Čeprav ga v mleku ni veliko, njegovo antioksidantno delovanje tudi v majhnih količinah ni zanemarljivo.

Vitamini, topni v maščobah

Mleko nam pomaga v telo vnašati vitamine, topne v maščobah (A, D, E in K). Vitamin A je pomemben za vid, ohranjanje zdrave kože, sluznic in kosti. Krepi delovanje imunskega sistema, saj povečuje odpornost proti raznim okužbam. Vitamin D uravnava količino kalcija v krvi in ima tako ključen pomen za ohranjanje zdravih in močnih kosti. Vitamin E pa je izjemno močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred mnogimi strupi in kancerogenimi snovmi. Hkrati pomaga ščititi tudi srce in ožilje.

MINERALI

Ključna vloga mineralov je, da zagotavljajo presnovo vitaminov v telesu in hkrati omogočijo njihovo delovanje. Telo samo lahko sicer tvori nekaj vitaminov, za minerale pa to ne velja. Vnašati jih moramo s hrano, tudi z mlekom in mlečnimi izdelki.

Na splošno poznamo dve skupini mineralov:

  • makroelementi: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij,
  • mikroelementi: železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.

100 g surovega kravjega mleka vsebuje naslednje minerale:

Minerali Enota Količina PDA*
Kalcij mg 120 1000
Magnezij mg 12 300-400
Železo mg 0,046 10
Baker mg 0,01 1-1,5
Cink mg 0,38 7-10
Mangan µg 2,5 2000-5000
Kalij mg 157 2000
Selen µg 1,3 30-70
Fosfor mg 92 700
Jod µg 2,7 180-200
Krom µg 2,5 30-100
Molibden µg 4,2 50-100
Fluorid µg 17 3100-3800
Klorid mg 102 830
*PDA - priporočen dnevni vnos (19-65 let)
Vir: Souci, Fachmann, Kraut: Food Composition and Nutrition Tables, 2008.
IVZ RS; Referenčne vrednosti za vnos vitaminov in mineralov – tabelarična priporočila za otroke, mladostnike, odrasle in starejše

Mleko je torej dober vir kalcija, magnezija, fosforja, kalija, selena in cinka. Teh šest mineralov ima v vašem telesu pomembne vloge:

  • kalcij je nepogrešljiv pri gradnji kosti in zob, pozitivno vpliva še na mišice, živce in strjevanje krvi,
  • magnezij uravnava živčne funkcije, mišično krčenje in pomaga pri uravnoteženem prehajanju kalcijevih, natrijevih in kalijevih ionov skozi celične membrane,
  • fosfor se vgrajuje v strukturo kosti in zob, pomemben pa je tudi za pravilno delovanje srca in ledvic in za prenos živčnih impulzov,
  • kalij prenaša živčne impulze, ima vpliv na mišično krčenje, ohranja normalen krvni tlak in vpliva na razvoj zarodka,
  • selen spodbuja presnovo in ščiti telo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov,
  • cink pa je sestavni del pomembnih encimov in prisoten v vseh telesnih tkivih. Nadzoruje krčenje mišic, pospešuje celjenje ran in je nepogrešljiv pri tvorjenju beljakovin in inzulina.

Že z dvema skodelicama mleka na dan zaužijemo številne vitamine in minerale, ki so za zdravje in vsakodnevno delovanje telesa izjemno pomembni in jih težko nadomeščamo z drugimi živili.

Mleko je torej odlično, zdravo živilo, ki se mu ne bi smeli odpovedati, razen v primeru alergij. V Ljubljanskih mlekarnah pa smo poskrbeli tudi za tiste, ki imajo težave pri presnavljanju mlečnega sladkorja (laktozno intoleranco). Alpsko mleko Lahkoten dan je brez laktoze, a ima vse sestavine, ki predstavljajo polnovrednost mleka in mlečnih izdelkov.