Makova rolada z limonino kremo

Sestavine

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 100 gramov sladkorja
  • 100 gramov moke
  • 2 žlici makovih semen
  • Naribana lupinica 1 limone


Nadev:

  • 400 ml smetane za stepanje
  • 1 kremfix
  • 250 gramov mascarpone
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • Naribana lupinica 1 limone
  • Sok 2 limon


Preliv:

  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 2 žlici limoninega soka
  • Sveže jagode

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200°C, ventilatorsko na 180.

2. Jajca razbijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake penasto stepemo, nato dodamo sladkor in enega po enega med stepanjem dodajamo rumenjake. Nazadnje dodamo presejano moko in previdno vmešamo. Dodamo še naribano lupinico in makova semena.

3. Velik pekač obložimo s peki papirjem, nato dodamo biskvitno zmes in poravnamo. Pečemo 10 min, dokler se zlato rumeno zapeče. Biskvit vzamemo iz pečice, previdno zvrnemo na čisto kuhinjsko krpo, odstranimo peki papir in zvijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi.

4. Ta čas pripravimo limonino kremo: smetano in kremfix čvrsto stepemo. Maskarpone zmešamo s sladkorjem v prahu, limonino lupinico in sokom limone. Dodamo stepeno smetano in previdno premešamo.

5. Biskvit odvijemo, ga zravnamo, premažemo s kremo in nato ponovno previdno zvijemo v rolado. Konce biskvita lahko odrežemo stran, da se pokaže lepa sredica.

6. Pripravimo preliv: sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom in prelijemo čez rolado. Počakamo, da se preliv strdi. Rolado po vrh dekoriramo z rezinami limone, jagodami in svežim jedilnim cvetjem, npr. Bezgov cvet, cvetovi jagod, vejice timijina.

Avtor: Kristina Jug