Skutni ravioli z zelišči in masleno bučno omako

Sestavine

Za 4 osebe

Sestavine za testo

  • 250 g moke
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • sol
  • oljčno olje


Sestavine za nadev

  • 250 g pasirane skute MU
  • 70 g trdega sira (npr. Jošt)
  • 25 g masla MU Cuisine
  • sveža zelišča (bazilika, koriander, drobnjak)
  • bel poper
  • muškatni orešček
  • limonina lupinica


Sestavine za bučno omako

  • ½ maslene buče
  • 3 lovorjevi listi
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • žlica masla MU Cuisine
  • 1 dl belega vina
  • sol in poper
  • 1 l vode

Priprava

Moko stresemo na pult in v sredini naredimo za 3 prste veliko jamico. Vanjo vlijemo žlico oljčnega olja in ščep soli. V skodeli razžvrkljamo jajca in rumenjak. 1/3 jajčne mase vlijemo v jamico ter začnemo vmešavati moko. Ko se sestavine začnejo sprijemati, počasi dodamo še preostalo količino jajc. Nadaljujemo z ročnim gnetenjem, približno 10 minut, dokler ne nastane enotno in prožno testo. Po končanem gnetenju testo rahlo sploščimo, ovijemo ga s folijo za živila in ga pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

V vmesnem času naredimo nadev tako, da vse sestavine v skledi dobro pretlačimo, začinimo in postavimo v hladilnik.

Testo razdelimo na dve polovici in ju s pomočjo strojčka za valjanje testa postopoma zvaljamo do najtanjše debeline. Testo narežemo na krpice, velikosti 4 x 4 centimetre. Krpice napolnimo z žličko nadeva in robove navlažimo z vodo. Stranice stisnemo v piramido. Raviole skuhamo v soljenem kropu, ki smo mu dodali dve žlici oljčnega olja. Ko ravioli priplavajo na površje, po 4–6 minutah, so skuhani.

Za bučno omako na maslu na hitro popražimo čebulo, dodamo na kocke narezano bučo in zalijemo z vinom. Počakamo, da vino zavre, nato dodamo še 1 l vode. V lonec damo še cela stroka česna in lovor ter bučo skuhamo do mehkega. Večji del vode odlijemo in shranimo. Bučo spasiramo skupaj z maslom in začimbami. Po potrebi dolijemo nekaj tekočine, ki smo jo shranili, dokler ne dobimo omake želene gostote.

Raviole postrežemo na posteljici iz bučne omake ter okrasimo s svežimi zelišči in posujemo z naribanim trdim sirom.