Skutni kipnik s fondijem

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

Kipnik:
500 g skute Mu Cuisine
50 g masla Mu Cuisine
100 ml sladke smetane Mu Cuisine
50 ml belega vina
1 rumenjak
2 beljaka
2 jušni žlici koruznega škroba
muškatni orešček, timijan
sol in poper

Sirov fondi:
300 g sira Jošt
100 ml sladke smetane Mu Cuisine
30 ml vermuta ali drugega belega suhega vina
strok česna, maslo in timijan

Priprava

Kipnik: Skuti dodamo rumenjak, koruzni škrob, sol, poper, muškatni orešček, timijan in vino.  Premešamo in dodamo maslo, segreto na sobno temperaturo. Dolijemo še sladko smetano in vse skupaj temeljito premešamo z mešalnikom. Gladki masi narahlo primešamo sneg iz beljakov. Ustrezne modelčke (lahko kar kavne skodelice) premažemo z maslom in posujemo s pšeničnim zdrobom. Vanje nadevamo skutno maso. Postavimo jih v pekač in vanj nalijemo toliko vode, da seže do treh četrtin višine modelčkov. Pečemo približno 20 minut pri 170 °C. Pečen kipnik naj se nekoliko ohladi, preden ga postrežemo s fondijem. Jed lahko okrasimo z na tanke lističe narezanimi šampinjoni in vejico timijana.

Fondi: Na maslu popražimo strok česna. Dodamo grobo nariban polnomastni sir in ga na blagem ognju razpustimo. Dodamo smetano in še nekoliko pokuhamo. Čisto na koncu dodamo še suho belo vino in drobno sesekljan timijan.

Avtor: Borut Jakič