Skutna torta za jagodami in čokoladnim biskvitom – brez glutena

Skutna torta za jagodami in čokoladnim biskvitom – brez glutena

Sestavine

( premer 26 cm):
BISKVIT:
  • 100 g temne čokolade
  • 4 jajca
VMESNA PLAST:
  • 150 g jagodnega džema
SKUTNI NADEV:
  • 500 g polnomastne skute
  • 600 g creme fraiche (npr. kremna kisla smetana Mu cuisine)
  • 1 vanilijev puding (prašek)
  • 4 jajca
  • 100 g rjavega sladkorja
DODATEK:
  • 500 g jagod
  • 20 g sladkorja

Priprava

Za biskvit na vodno kopeljo stopimo čokolado in jo rahlo ohladimo.  Iz beljakov stepemo čvrst sneg, počasi med miksanjem dodajamo rumenjake. Na koncu previdno umešamo še stopljeno čokolado. Tortni mode premažemo z maslom, vanj vlijemo čokoladno jajčno zmes in pečemo 10 minut pri 180 °C.
  • Med peko stepemo jajca in sladkor za skutni nadev. Ko zmes naraste, dodamo skuto in dobro premešamo, da nastane nekoliko bolj gladka. Dodamo creme fraiche, premešamo, na koncu pa umešamo še prašek za puding. Dobro premešamo.
  • Čokoladni biskvit nekoliko ohladimo in ga premažemo z jagodnim džemom. Prelijemo ga s skutnim nadevom in pečemo še približno 50 minut pri 180 °C.
  • Torto ohladimo in odstranimo iz modela. Okrasimo jo z narezanimi jagodami, ki smo jih na hitro podušili s sladkorjem – le toliko, da iz sladkorja nastane sladkorno jagodni sirup.
Avtor: Špela Planinšek Jereb