Skutna pita s porom in pinjolami

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:
1000 g moke
350 g masla Mu Cuisine
100 g rumenjakov
20 ml slane vode
100 g masla Mu Cuisine
180 g sira Jošt
250 g skute Mu Cuisine
2 jajci
100 g mladega pora
40 g praženih pinjol
100 ml sladke smetane Mu Cuisine
100 ml mleka Mu
sol

Priprava

V presejano moko damo na koščke narezano maslo, rumenjake in slano vodo ter pregnetemo v testo. Iz njega oblikujemo svaljek, ga pokrijemo z vlažno krpo in damo za dobro uro v hladilnik. Testo nato na pomokani deski razvaljamo slab centimeter debelo. Položimo ga v dobro pomaščen pekač in ga v srednje vroči pečici spečemo do polovice; približno 20 minut.

Nadev pripravimo iz naribanega sira, pasirane skute, rumenjakov, na maslu podušenega pora, praženih pinjol in sladke smetane. Solimo po okusu. V nadev na koncu na rahlo umešamo trdo stepen sneg iz beljakov in mleko.

Z nadevom prekrijemo napol pečeno testo ter na vrh dekorativno zložimo dušene porove rezine in spečemo do konca: pri 180 °C približno 20 minut. Pito še toplo ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo.

Avtor: Borut Jakič