Skutini štruklji z drobnjakom

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

Sestavine za testo: 

  • 350 g moke
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica kisa ali limoninega soka
  • 1,5 dl mlačne vode

Sestavine za nadev:

  • 500 g skute MU Cuisine
  • 200 g kisle smetane MU Cuisine
  • 2 jajci
  • sol
  • pol šopka svežega drobnjaka

Priprava

Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo olje in razžvrkljano jajce. Vodo zmešamo s kisom in soljo ter mešanico vlijemo v jamico. Sestavine s prsti dobro premešamo, da se sprimejo skupaj in dobimo grobo testo. Testo nato na rahlo pomokani delovni površini dobro pregnetemo, da postane gladko, elastično in voljno. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem in položimo v skledo. Skledo pokrijemo in pustimo, da testo počiva na sobni temperaturi 30 do 60 minut.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sol in rumenjaka. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga z ročno metlico ali kuhalnico nežno in počasi vmešamo v skutno zmes. Drobnjak narežemo na majhne koščke.
Spočito testo najprej tanko razvaljamo na pomokanem prtu, nato pa ga z rokami še čim tanjše razvlečemo na vse strani. Debelejše robove odrežemo in testo enakomerno debelo premažemo s skutnim nadevom, po katerem potrosimo narezan drobnjak. Testo s pomočjo prta zvijemo v štrukelj. Čisto gazo ali krpo namočimo v hladno vodo, dobro ožamemo, razgrnemo in potrosimo z drobtinami. V krpo zavijemo štrukelj in ga povežemo s kuhinjsko vrvico. V osoljenem kropu ga kuhamo 40 minut. Ko je kuhan, lonec odstavimo in počakamo 15 minut, da se štrukelj malo ohladi.
Kuhan štrukelj previdno odvijemo in položimo na servirni krožnik ali pladenj. Razrežemo ga na poljubno velike kose, prelijemo s prepraženimi drobtinami in postrežemo.

Kuharske skrivnosti

  • Na slane skutine štruklje potresite nariban parmezan.
    Mateja
  • Da boste testo lažje »razvlekli«, mu dodajte malo kisa ali limoninega soka. Najbolje, da testo razvlečete na polivinilastem prtu, ki ne vpija olja in testa. Kuhane štruklje narežite z debelejšo nitko.
    Hermina
  • V nadev dodajte kakšno zelišče (drobnjak, pehtran ali meliso). Pecite jih v pečici, med pečenjem jih prelijte z razžvrkljanim jajcem, s kislo smetano in mozzarello.
    Janja
  • Kot sestavino skutinih štrukljev uporabite pregreto sladko smetano.
    Danica
  • Napolnite doma narejene štruklje s skuto in domačimi jajci, zraven pa servirajte omako iz česna. Česen zmečkajte in kuhajte v vodi od štrukljev.
    Damjana