Prekmurska gibanica
Sestavine
Za 4 osebe potrebujemo:
Sestavine za krhko testo:
- 200 g moke (pol ostre, pol gladke)
- 100 g MU Cuisine masla
- 1 jajce
- 1 žlička sladkorja
- 1 ščepec soli
- 500 g zavitek vlečenega testa
Sestavine za makov nadev:
- 200 g drobno mletega maka
- 80 g sladkorja
Sestavine za skutin nadev:
- 1 kg MU Cuisine skute
- 2 jajci
- 2 vaniljeva sladkorja
- 100 g sladkorja
- ščepec soli
Sestavine za orehov nadev:
- 300 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
Sestavine za jabolčni nadev:
- 1,2 kg kiselkastih jabolk
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec mletega cimeta
Sestavine za smetanovo polivko:
- 60 dl MU Cuisine kisle smetane
- 4 jajca
- 100 g stopljenega MU Cuisine masla
Priprava
Iz sestavin na hitro zgnetemo krhko testo, ki ga oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku.
Medtem ko testo počiva, pripravimo vse nadeve. Mleti mak in orehe ločeno zmešamo s sladkorjem. Skuto zmešamo z jajci, navadnim in vaniljevim sladkorjem ter soljo. Čisto na koncu pripravimo še jabolčni nadev. Jabolka operemo in grobo naribamo. Zmešamo jih z navadnim in vaniljevim sladkorjem ter cimetom.
Pečico segrejemo na 170–180 stopinj Celzija. Večji pekač (okrogel ali pravokoten, višine od 8 do 9 cm) dobro namastimo s stopljenim maslom. Krhko testo razvaljamo 0,5 cm debelo in ga položimo na dno pekača. Na več mestih ga prebodemo z vilicami in obložimo z listom vlečenega testa. Na testo nato v plasteh v naslednjem zaporedju zlagamo nadeve: mak, skuta, orehi, jabolka, mak, skuta, orehi in jabolka. Med vsako plast nadeva položimo list vlečenega testa, po vsakem nadevu pa pokapamo malo polivke in stopljenega masla (pri suhih nadevih dodamo malo več polivke). Zadnjo plast vlečenega testa, ki prekriva jabolčni nadev, premažemo s stopljenim maslom, nato pa pokrijemo še z enim listom vlečenega testa. Preden damo gibanico v pečico, zgornji dve plasti vlečenega testa narežemo na kvadratke, da bomo pečeno sladico lažje razrezali. Po vrhu polijemo preostanek smetanove polivke. Gibanico pečemo v ogreti pečici 60–75 minut.
Pečeno gibanico najprej ohladimo na sobno temperaturo, potem pa še v hladilniku, saj se hladna lažje reže. Pred postrežbo jo po želji pogrejemo, serviramo pa jo tako, da jo potrosimo s sladkorjem v prahu.
Kuharske skrivnosti
-
Veste, kaj skrivnostnega naredi skorjo tako dobro, da si boste obliznili še prste, potica pa se ne bo drobila? Testo mora odležati v hladilniku.
-
Gibanica mora biti dobro navlažena. To naredite tako, da na testo posujete polovico makovega nadeva, katerega polivate s kislo smetano in s stopljenim maslom. Da bo testo krhko uporabite hladne sestavine, med gnetenjem si ohladite roke pod tekočo hladno vodo.
-
Orehe je potrebno prepražiti v pečici. Ohlajene zmeljite in jih prelijete z vročim mlekom, kateremu dodate malo sladke smetane.
-
Skrivnost gibanice je v njeni svežini, zato v naribana jabolka dodajte v rumu namočene rozine in malo vaniljevega sladkorja.
-
Ali ste vedeli, da lahko kljub alergiji na orehe uživate v sladkanju z gibanico? Orehov nadev zamenjajte z nadevom iz mletih Albert keksov.