Praznična pita

Sestavine

Za 4 osebe

Sestavine za krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla MU Cuisine
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka


Sestavine za domačo marmelado

  • 1,5 kg pomaranč
  • 1 kg sladkorja
  • 1,5 l vode
  • 10 g želatine v prahu
  • 1 limona


Sestavine za cimetov ganache (ganaš)

  • 250 g čokolade
  • 0,5 l alpske smetane za stepanje MU Cuisine
  • 3 cimetove palčke

Priprava

Hladno maslo narežemo na majhne kocke in ga skupaj z ostalimi sestavinami dobro zgnetemo. Proti koncu gnetenja dodamo še jajce in rumenjaka. Testo naj počiva v hladilniku dobre pol ure. Nato ga na rahlo pomokani površini razvaljamo 3–5 milimetrov debelo. Testo spečemo v nenamaščenih modelčkih za pite, premera približno 8 centimetrov, in sicer 12 minut na 180 °C.

Agrume prerežemo, izdolbemo in vsebino skupaj s kožico kuhamo približno 15 minut. Ko zavre, dodamo še želatino. V drugem loncu kuhamo pomarančne olupke približno 30 minut. Odcedimo jih ter narežemo na tanke trakce. Segrejemo sladkor, da se stopi, nato ga prelijemo s sokom agrumov. Na nežnem ognju in med stalnim mešanjem kuhamo še 5 minut. Marmelada se bo začela gostiti. Rahlo ohlajeno marmelado že lahko uporabimo za premaz testa.

Čokolado nadrobimo na manjše koščke. Smetano s cimetom segrejemo do vretja in še vročo prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo in pokrijemo z zaščitno folijo, da se ne naredi skorjica. Pustimo, da se delno ohladi, precedimo in prelijemo čez pite, premazane z marmelado.

Pite damo v hladilnik za 30–60 minut, da se čokolada strdi. Okrasimo jih s posušenimi pomarančami in cimetom v prahu.