Pražen riž s paradižniki, pinjolami in pečenim sirom
Uporabljeni izdelki

Pražen riž s paradižniki, pinjolami in pečenim sirom

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 250 g kuhanega dolgozrnatega (rjavega) riža
  • 125 g Mu Cuisine sira za žar
  • 2 žlici pinjol
  • 10 velikih češnjevih paradižnikov
  • 2 vejici sveže bazilike
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in sveže mleti poper

Priprava

Sir za žar narežemo na majhne kocke. Češnjeve paradižnike operemo in razrežemo na četrtine. Odstranimo semena ter četrtine po želji zrežemo na manjše koščke. Z vejic bazilike osmukamo listke in jih grobo sesekljamo.
V ponvi najprej na suho popražimo pinjole. Stresemo jih v skledico, v ponev pa vlijemo olivno olje in na njem popečemo kocke sira za žar. Ko se na vseh straneh zlato rjavo zapečejo, jih poberemo iz ponve in shranimo na krožniku. V ponev stresemo riž in paradižnik. Med nenehnim mešanjem pražimo od 2 do 3 minute – samo toliko, da se riž dobro segreje.
V popražen riž vmešamo popražene pinjole, kocke sira in sesekljano baziliko. Začinimo s poprom in soljo ter postrežemo s skledo sezonske solate.

Kuharske skrivnosti

  • Sir za žar narežite na rezine, debele približno 8 mm, in jih popecite na žaru, kjer so se predhodno pekle mesne in zelenjavne dobrote, da se sir navzame še njihovih arom.
    Tanja
  • Skrivnost okusnega sira za žar je česnova omaka oziroma preliv, ki ga prelijete po siru, ko je že pečen (zlatorumene barve). Omako naredite iz sesekljanega česna, drobnjaka, peteršilja, olivnega olja, popra in soli.
    Barbara
  • Na sir dodajte bučke. Ko se že malo zapeče, dodajte na drobno nasekljan česen.
    Nika
  • Pomešajte kislo smetano z jajcem, soljo, poprom in vegeto. S čopičem narahlo premažite sir in ga popecite na žaru. Odličen videz, slasten okus.
    Lilijana
  • Na zelo vročem žaru na hitro popecite sir. Polijte ga z domačim olivnim oljem, potresite s svežim peteršiljem, drobnjakom in baziliko. Voila, svež okus po domačih začimbah.
    Maja
  • Sir narežite na trikotnike in jih nekaj dni namakajte v marinadi z deviškim oljčnim oljem, svežim rožmarinom, baziliko in malo česna. Slastno.
    Urška
  • Sir za žar potresite s sesekljanim česnom, baziliko in olivnim oljem. Za še boljši okus ga ovijte v slanino in popecite.
    Marija
  • Sir marinirajte v limoninega soku, česnu in peteršilju do ene ure, potem pa naredite nabodala. Na palčke za raženj izmenjaje natikajte kocke sira in svežo, domačo zelenjavo.
    Jolanda