Orehova potica

Sestavine

Za 12 kosov potice

Sestavine za kvašeno testo

  • 500 g moke
  • 40 g kvasa
  • 5 g soli
  • 120 g sladkorja
  • 3 dl svežega mleka MU
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 50 g masla MU Cuisine
  • 180 g kisle smetane MU Cuisine Mileram
  • 3 rumenjaki
  • 2–3 žlice ruma
  • lupinica 1 limone


Sestavine za orehov nadev

  • 750 g orehov
  • 250 g alpske smetane za kuhanje MU Cuisine
  • 70 g sladkorja
  • 2 žlički vaniljevega sladkorja
  • 3 beljaki
  • 3 žlice vroče vode
  • 200 g rozin

Priprava

Segrejemo 1 dl mleka in dodamo žličko sladkorja ter kvas, ki bo po približno 10 minutah dobro narasel. V mešalnik damo moko, sol, sladkor in vaniljev sladkor. V preostalo mleko umešamo 3 rumenjake, rum, stopljeno maslo in limonino lupinico. Mokre sestavine prilijemo k suhim, dodamo smetano in dobro zgnetemo.

Testo pustimo v toplem prostoru vzhajati dobre pol ure. Medtem zmeljemo orehe in jih polovico poparimo z vročo smetano. Na koncu primešamo še stepen sneg. Testo razvaljamo in bogato obložimo s poparjenimi orehi, posujemo še z drugo polovico suhih orehov in rozinami.

Potico zvijemo in preložimo v namaščen pekač, ki ga potisnemo v pečico, segreto na 180 °C. Pečemo eno uro.

Ohlajeno potico narežemo na rezine in potresemo s sladkorjem v prahu in … dober tek!