Maslene »Bagel« štručke s skutinim namazom, lososom in avokadom

Sestavine

Štručke:

  • 500 g bele moke
  • 2 dl mleka
  • 25 g masla MU Cuisine
  • 2 žlički soli – 2 žlički sladkorja – 2 žlički suhega kvasa
  • 300ml mlačne vode
  • sezamova semena

Skutin namaz:

  • 250g skute MU Cuisine
  • 3 žlice kisle smetane MU Cuisine
  • drobnjak
  • sol
  • poper

Dimljen losos
Avokado

Priprava

Moko presejemo v večjo posodo in dodamo 2 žlički soli, 2 žlički sladkorja in suh kvas. Maslo razpustimo in ohladimo. Ohlajeno maslo zlijemo v posodo z moko, dolijemo mleko in vodo. Vse sestavine premešamo in zamesimo v testo.

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj pol ure na toplem. Ko testo podvoji svoj volumen, ga razdelimo na 8 enakih kosov. Vsak kos oblikujemo v kroglico. V sredini s pomokanim prstom oblikujemo luknjo. Oblikujemo obročke in jih položimo na malo naoljen papir za peko. Pokrite pustimo počivati še 10 minut. Po 10 mintah jih premažemo z mlekom in posujemo s sezamovimi semeni. Pečemo v naprej ogreti pečici na 200°C 30 do 45min. Do zlato rumene barve. Štručke pustimo da se ohladijo.

Medtem pripravimo skutin namaz. Zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo šopek drobno narezanega drobnjaka. Solimo in popramo po okusu.

Ohlajene štučke prerežemo in namažemo s skutinim namazom. Nanj položimo dimljene rezine lososa in narezan avokado.

Inspiracija:

Pred slabim letom dni sem obiskala New York. Kot pravijo, mesto nikoli ne spi in vsem se ves čas mudi. Večina zjutraj zajtrkuje kar po poti v službo in najraje zavije v bližnjo pekarno. V vsaki od njih lahko najdeš njihov priljubljen zajtrk – »Bagel« z vsemi možnimi različicami nadevov.

Kot turistka sem tudi sama zjutraj na poti na podzemno železnico najraje vzela s sabo zajtrk. Moj najljubši je bil bagel s sirnim namazom, lososom in avokadom.

Avtor: Taja Polovšak