Marinirane bučke
Uporabljeni izdelki

Marinirane bučke

Sestavine

  • 4 srednje velike bučke
  • oljčno olje
  • sol in sveže mlet poper
  • 2 stroka česna
  • pest bazilikinih listov
  • pest pinjol
  • svež rdeč čili
  • 2 žlici kisle smetane Mu Cuisine
  • limona (bio, ker bomo uporabili tudi lupino)
  • balzamični kis

Priprava

Pinjole na hitro popražimo na suhi ponvi, da sprostijo eterično olje in zadišijo. Odstavimo jih in ohladimo.

Bučke z lupilcem zelenjave narežemo na tanke trakove. Popečemo jih na malo oljčnega olja, na rebrasti ponvi (če jo imate, sicer na navadni) ali pa na žaru. Popečemo jih zelo na hitro, da dobijo nekaj barve, kljub vsemu pa ohranijo nekaj hrustljavosti. Tik pred koncem jih solimo in popramo ter dodamo strok strtega česna, da lepo zadiši. Bučke preložimo na krožnik, druga ob drugo, da se ohladijo. Ne polagamo jih drugo na drugo, sicer se bodo preveč zmehčale.

V možnarju stremo baziliko, sol, poper, čili in česen in dodamo še pinjole ter vse skupaj zmečkamo v pasto. Prilijemo nekaj oljčnega olja – kakšno žlico in žlico limoninega soka, da se sestavine povežejo. Na koncu dodamo še kislo smetano in vse skupaj kar z žlico premešamo.

Na krožnik naložimo popečene bučkine trakove, jih pokapljamo z nekaj kapljicami balzamičnega kisa, čez naribamo malo limonine lupinice in na koncu na bučke dodamo pesto s kislo smetano. Količine so poljubne in odvisne od okusa vsakega posameznika.

Avtor: Špela Planinšek Jereb