LCHF zeliščni njoki s šparglji in tartufi

Sestavine

  • 250 g polnomastne skute Mu Cuisine
  • 100 g mozzarelle Mu Cuisine
  • 2 rumenjaka
  • 100 g parmezana
  • 3 žlice mletega indijskega tropotca (dobi se v prodajalnih in na oddelkih z zdravo prehrano)
  • sveža zelišča (bazilika, meta, šetraj, peteršilj, drobnjak)
  • sol in sveže mlet poper
  • šopek špargljev
  • tartufi (po okusu)
  • oljčno olje

Priprava

Najprej pripravimo maso za njoke, saj mora nekaj časa počivati, da vlaknine indijskega tropotca dobro absorbirajo vlago. V večji posodi zmešamo skuto, rumenjaka, dodamo naribano mozzarello in parmezan, indijski tropotec, zelišča, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo. Maso položimo na prozorno kuhinjsko folijo, jo oblikujemo v ozko kačo in trdno zavijemo. “Kačo” shranimo v hladilniku, vsaj pol ure naj počiva. V vmesnem času si pripravimo šparglje. Očistimo jih in narežemo na kolobarje. Na ponvi na oljčnem olju, lahko tudi v kombinaciji z nekaj masla, jih na hitro popečemo, solimo in popramo.

V večji posodi zavremo slano vodo za naše njoke. Kačo vzamemo iz hladilnika, odvijemo iz folije in narežemo na 1, 5 cm debele rezine – kot bi rezali klobaso. Njoke po potrebi še nekoliko oblikujemo vsakega posebej, ni pa treba. Sedaj pa pozor – ti njoki so kuhani v manj kot minuti, potem se začno topiti, zato bodite ves čas ob štedilniku. Previdno polagamo njoke v krop in jih takoj, ko splavajo na vrh, s penavko pobiramo in polagamo na krožnik. Iz tega krožnika jih potem prelagamo na drug krožnik, na katerem bomo jed postregli, saj ne želimo, da bo na krožniku ostajala voda od kuhanja. Potresemo jih s šparglji in čeznje naribamo sveže tartufe.

Avtor: Špela Planinšek Jereb