Lahka skutina tortica brez peke z jagodami

Lahka skutina tortica brez peke z jagodami

Sestavine

Piškotno dno:

  • 50 gramov amaretini piškotov
  • 70 gramov polnozrnati masleni piškoti
  • 30 gramov blanširanih mandljev
  • 20 gramov kokosove moke
  • 70 gramov masla Mu Cuisine

Jagodni pire
150 gramov jagod >> operemo in grobo spasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo še:
2 žlički jagodne marmelade.
Kakšno jagodo še narežemo na koščke.

Krema:

  • 12 gramov želatine >> namočimo po navodilih
  • 300 gramov nepasirane skute Mu Cusine > grobo spasiramo s paličnim mešalnikom
  • 1 lonček jogurta
  • 60 gramov sladkorja
  • 1 žlička ekstrakta vanilije
  • Sok pol limone
  • Lupinica neškropljene limone
  • 1 lonček sladke smetane Mu Cuisine > stepemo in damo na stran

Priprava

Za piškotno dno: Maslo stopimo. Piškote in mandlje postavimo v mešalnik in grobo zmeljemo.  Ni potrebe, da je vse fino zmleto, bolje je, da so vmes čvrsti koščki za ugriz.
Dodamo kokosovo moko in stopljeno maslo ter dobro premešamo.
Vzamemo tortni model premera 18 cm. Dno tortnega model obložimo s peki papirjem, kar bo omogočalo, da se bo tortico naknadno enostavneje odstranilo. Dno pekača obložimo s piškotno zmesjo, ki jo dobro pritisnemo, da postane kompaktna in homogena. Nato pekač postavimo v hladilnik, medtem ko pripravimo kremo.

Za jagodni pire: jagode operemo in grobo spasiramo s paličnim mešalnikom ter dodamo še jagodno marmelado. Kakšno jagodo še narežemo na koščke.

Za skutno kremo: Želatino namočimo po navodilih. Skuto spasiramo s paličnim mešalnikom ter jo zmešamo v belo kremo, skupaj z jogurtom, sladkorjem, vanilijo, sokom in lupinico limone. Kremo ločimo na 2 dela. V en del zamešamo 2/3 jagodnega pireja in premešamo. Stepemo sladko smetano in damo na stran.

Želatino raztopimo, polovico primešamo roza kremi, polovico beli kremi in oboje dobro premešamo. Nato obema kremama primešamo še sladko smetano.

Preostalo tretjino jagodnega pireja prelijemo čez piškotno dno, na vrh dodamo še narezane jagode. Čez damo roza skutno kremo z jagodami, izravnamo, in povrh pokrijemo z belo skutno kremo. Vrh tortice dobro izravnamo in pogladimo, nato pa tortico postavimo za nekaj ur v hladilnik (ali čez noč), da se krema strdi.

Tortico vzamemo iz hladilnika, in previdno odstranimo obroč. S pomočjo peki papirja tortico dvignemo z dna pekača in prestavimo na tortni pladenj ter jo pred serviranjem še okrasimo z svežimi jagodami, amaretini piškoti, svežo meto, jagodičevjem in kokosovimi ostružki.

Postrežemo hladno.

Avtor: Kristina Jug