Jabolčni krapec s praženimi orehi

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

Testo:
2 kosa sveže kvašenega testa

Nadev:

  • 140 g ajdove kaše
  • 3 dl mleka
  • 2 jajci
  • vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • 350 g Mu Cuisine skute
  • sladkor po okusu (40 g)
  • 2 naribani jabolki
  • sol
  • 3 dl Mu Cuisine kisle smetane (po potrebi, da dobimo sočen, vezan, mehkejši nadev)
  • 70 g grobo sesekljanih orehov

Priprava

Testo odtajamo, nato ga položimo na pomaščen pekač in pustimo, da malo vzhaja, ter ga obložimo z zelo bogatim nadevom. Rob testa je nekoliko debelejši in rahlo zavihan, da se nadev ne izlije, po vrhu pa potresemo orehe.

Tako pripravljen krapec pečemo v pečici pri 180 °C. Med pečenjem nadev vsaj dvakrat pokapljamo s kislo smetano, s čimer dosežemo sočnost, mehkobo in povezanost. Pečemo tako dolgo, da testo vpije smetano. Še vroč krapec premažemo s kislo smetano in počakamo, da se vpije v nadev.

Priprava nadeva:
Ajdovo kašo skuhamo v slanem mleku z dodatkom vanilijevega sladkorja. K ohlajeni kaši primešamo zdrobljeno skuto, jajca, sladkor, limonino lupinico, naribana jabolka in po potrebi kislo smetano, da dobimo sočen nadev.