Gratinirani mlinci s skuto in pečena račja prsa z rdečim zeljem

Sestavine

Za 4 osebe

Sestavine za gratinirane mlince

  • 250 g mlincev
  • 2 šalotki
  • žlica masla MU Cuisine
  • 150 g kisle smetane MU Cuisine Mileram
  • 250 g pasirane skute MU
  • 1 jajce
  • 200 g ribanega sira MU Cuisine
  • 40 g ribane mozzarelle MU Cuisine
  • 100 ml alpske smetane za kuhanje MU Cuisine
  • žlica medu


Sestavine za dušeno rdeče zelje

  • žlica pomarančnega olja
  • ½ glave rdečega zelja
  • žlička masla MU Cuisine
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 dl rdečega vina
  • čajna žlička gorčice
  • sol in poper
  • kumina


Sestavine za pečena račja prsa

  • 4 kosi račjih prsi
  • sol in poper
  • mikrozelenje graha za okras

Priprava

Nasekljano šalotko na hitro popražimo na maslu in dodamo smetano za kuhanje. Po nekaj minutah dodamo dve žlici medu in pest ribanega sira. Zmešamo kislo smetano in pasirano skuto ter ju dodamo smetani. Polnilo je tako pripravljeno. Mlince približno 3 minute kuhamo v vreli vodi in rahlo ohladimo. Če bi radi dobili narastek okrogle oblike, nam bodo pri tem v pomoč modeli za izdelovanje krofov, s katerimi izrežemo mlince na želeno obliko. Modele za krofe položimo na pekač in v njih zlagamo sestavine po plasteh; mlinci, nadev, riban sir, mlinci, nadev, riban sir …, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bodo mlinci, ki jih premažemo z mešanico žlice kisle smetane in jajca. Narastek pečemo 15 minut na 180 °C. Pred koncem pečenja pekač vzamemo iz pečice in mlince bogato obložimo z mozzarello. Pekač vrnemo nazaj v pečico še za 5 minut, da se mozzarella stopi in zapeče.

Dušeno zelje pripravimo tako, da na zmernem ognju pripravimo svetel karamel; stopimo maslo in sladkor, dodamo gorčico in na hitro prepražimo, da zadiši. Zalijemo z vinom in dodamo na trakce narezano rdeče zelje. Podušimo ter zalijemo z malo vode, dodamo kumino in kuhamo dobrih 20 minut. Solimo in popramo po okusu.

Račje prsi solimo in popramo ter jih položimo na vročo, nenamaščeno ponev, obrnjene na kožo. Ko se zapečejo, jih obrnemo in pokrijemo s folijo. Pečemo 8 minut na vsaki strani.

Račko narežemo na 2-centimetrske rezine in postrežemo na dušenem zelju. Dodamo gratinirane mlince in okrasimo z mikrozelenjem graha.