Gratinirane slane skutne palačinke

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

Testo za palačinke

100 g moke (pol ostre, pol mehke)
ščepec soli
jajce
100 ml mleka Mu
50 ml gazirane vode
50 g olja za peko

Nadev
200 g skute Mu Cuisine
200 ml sladke smetane Mu Cuisine
20 g masla Mu Cuisine
jajce
ščepec soli
šopek svežega drobnjaka

Preliv
100 ml sladke smetane Mu Cuisine
rumenjak
20 g naribanega sira starana Kranjska gauda
ščepec soli

Priprava

V kotliček stresemo presejano moko. Prilijemo polovico mleka, dodamo jajce in sol ter dobro razžvrkljamo. Nato dolijemo ostalo mleko in gazirano vodo ter razmešamo, da postane testo gladko, brez vsakih grudic. Na pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke. Nato pripravimo nadev. Maslo, ogreto na sobno temperaturo, penasto umešamo, dodamo rumenjak, kislo smetano, drobno sesekljan svež drobnjak in sol ter dobro premešamo. Dodamo pretlačeno skuto. Nazadnje v maso narahlo umešamo trd sneg iz beljaka. Preliv pa pripravimo tako, da v sladko smetano umešamo rumenjak, sol in naribano starano Kranjsko gaudo. Preliv mora biti gost. Na sredino palačinke damo skutni nadev in zavijemo v poljubno obliko. Nadevane palačinke zložimo v namaščen pekač ali ognjevarno posodo, zalijemo s prelivom in postavimo v pečico, segreto na 180 °C. Pečemo približno 25 minut, da se preliv zlato rjavo zapeče. Palačinke ponudimo še vroče.

Avtor: Borut Jakič