Gratinirane skutine palačinke z lešniki in rozinami
Sestavine
Za 4 osebe potrebujemo:
Sestavine za testo:
- 2 jajci
- 350 ml mleka MU
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlica olja
- malo soli
- 20 g sladkorja
- 250 g moke (pol ostre, pol gladke)
Sestavine za nadev:
- 50 g v rumu namočenih rozin
- 250 g MU Cuisine skute
- 50 g MU Cuisine kisle smetane
- 4 žlice sladkorja
- naribana pomarančna lupinica
- 1 jajce
- 80 g praženih mletih lešnikov
Sestavine za preliv:
- 2,5 dl mleka MU
- 3 žlice MU Cuisine kisle smetane
- 2 rumenjaka
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
Priprava
V večji skledi z ročno metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, sladkor, olje in sol. Med mešanjem postopoma (po žlicah) dodajamo moko, da se sestavine povežejo v gladko in redko tekoče testo brez grudic. V testo čisto na koncu vmešamo mineralno vodo. Iz testa v namaščeni ponvi spečemo tanjše palačinke.
Pripravimo nadev. V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor, jajce, pomarančno lupinico, namočene rozine in mlete lešnike. Vsako palačinko nadevamo s približno dvema žlicama pripravljenega nadeva, nato pa jo zvijemo v rolico. Zvite palačinke eno poleg druge polagamo v namaščen pekač za narastke.
Iz rumenjakov, mleka, kisle, smetane in sladkorja naredimo preliv, s katerim prelijemo palačinke v pekaču. Pekač za 25 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija.
Gratinirane palačinke pred serviranjem po želji potrosimo s sladkorjem v prahu. Jed postrežemo s kompotom ali čežano.
Kuharske skrivnosti
-
V testo dodajte maslo, nato pa postavite testo počivati za dve uri. Ponev namažite samo pred prvo peko.
-
Ko pečete palačinke v pečici, jih prelijte s stepeno sladko smetano in zapecite.
-
V maso za palačinke dodajte polovico mleka in polovico mineralne vode, da so palačinke bolj rahle.
-
Ko sestavine zmešate, maso za palačinke postavite za pol ure na hladno, najbolje kar v hladilnik. Tako bodo vaše palačinke med pečenjem dobile lepe, velike, rjave pike.
-
V maso za palačinke dodajte žličko sode bikarbone in en vanilin sladkor.