Gorgonzolni narastek s peteršiljevo redukcijo

Sestavine

300 ml mleka Mu
5 jajc
100 g gorgonzole Mu Cuisine
100 g moke
500 ml sladke smetane Mu Cuisine
10 g peteršilja
100 g masla Mu Cuisine
50 g drobtin

Priprava

V posodi stopimo maslo in vanj vmešamo moko. Pražimo 1 minuto na zmernem ognju ter zalijemo z mlekom. Zmes ohladimo in dodamo na kocke narezano gorgonzolo in jajčne rumenjake. Solimo in popramo.

Beljake stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v maso z gorgonzolo. Maso stresemo v modelčke, ki smo jih premazali z maslom in posuli z drobtinami. Modelčke postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut na 180 °C.

Sladko smetano solimo in v njo stresemo sesekljan peteršilj. Kuhamo na nizkem ognju toliko časa, da smetana povre na četrtino količine. Dobljeno omako polijemo po narastku. Zraven postrežemo pečen svinjski file.

Avtor: Mladinska nacionalna kuharska ekipa Slovenije 2013