Domača orehova potica

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

Sestavine za kvašeno testo:

  • 1 kg bele moke
  • 50 g svežega kvasa
  • 5 dl toplega svežega mleka Mu
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 8 rumenjakov
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 3 žlice ruma

Sestavine za nadev:

  • 125 ml MU Cuisine sladke smetane
  • 250 g MU Cuisine masla
  • 1 kg mletih orehov
  • 8 beljakov
  • 1 dl ruma

Priprava

Potrebujemo tudi pekač, jajce in sladkor v prahu.

Najprej pripravimo kvasec: v skodelici zmešamo nadrobljen kvas, tri žlice toplega mleka, žličko moke in žličko sladkorja. Skodelico postavimo na toplo mesto, da kvas lažje vzhaja. V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Počakamo, da se maslo malce ohladi, potem pa ga zmešamo z rumenjaki, preostalim mlekom, sladkorjem, limonino lupinico in soljo.

V skledo presejemo moko in jo zmešamo z rumenjakovo zmesjo. Začnemo gnesti in ko dobimo grobo testo, dodamo še vzhajan kvasec. Gnetemo še približno 10 minut oziroma tako dolgo, da se v testu začnejo delati mehurčki. Testo nato oblikujemo v hlebček, ki ga položimo v pomokano skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo počivati na toplem toliko časa, da se njegova prostornina podvoji (približno eno uro).

Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Beljake stepemo v čvrst sneg. V kozici segrejemo maslo in smetano. Ko se maslo stopi, dodamo mlete orehe in vse skupaj dobro premešamo. Kozico odstavimo in v orehovo zmes vmešamo beljakov sneg in rum. Nadev do mlačnega ohladimo.

Vzhajano testo hitro pregnetemo, stresemo na pomokan prt in razvaljamo za prst debelo. Enakomerno debelo ga namažemo z nadevom in ob robovih pustimo približno za prst prostora.

Testo začnemo zvijati na spodnjem delu, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo tako, da testo nekoliko potegnemo k sebi. Pri zavijanju si pomagamo s prtom. Svaljek previdno položimo v namaščen pekač. Potico nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali daljšimi vilicami in pokrito pustimo vzhajati 30 minut.

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Vzhajano potico pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. V ogreti pečici jo na srednji višini pečemo 50 do 60 minut. Preden potico vzamemo iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali je pečena: če je igla suha in skoraj čista, je pečena. Potico pred postrežbo dobro ohladimo. Ohlajeno potrosimo s sladkorjem v prahu, razrežemo na kose in postrežemo.

Kuharske skrivnosti

  • Poparite orehe z belim vročim vinom, da ne bo pekla zgaga. Pa tudi okus bo boljši.
    Mojca
  • Skrivnost potice je v tem, da namesto celih jajc uporabite samo rumenjake. Testo bo lepe rumene barve in polnega okusa.
    Miha
  • Orehov ali makov nadev sta veliko okusnejša, če sladkor karamelizirate, zalijete z mlekom, prevrete in s prevretkom poparite sestavino za nadev, ki jo sladkate z žlico medu.
    Lidija
  • Testo pred peko navlažite z mešanico vode in mleka, lahko pa uporabite tudi zmes vode in sladke smetane. Testo nato nekajkrat prepikajte. Tako bo skorja lepa, sočna in hrustljava.
    Dragica
  • Skrivnost dobre potice je, da v testo namesto maščobe vgnetete kislo smetano. Testo bo rahlo in sočno.
    Mojca
  • Mak poparite z mešanico vročega mleka in domače smetane. Že naše babice so poznale skrivnost, da smetana mak napihne, da je le ta lažje prebavljiv.
    Zorica