Domača orehova potica
Sestavine
Za 4 osebe potrebujemo:
Sestavine za kvašeno testo:
- 1 kg bele moke
- 50 g svežega kvasa
- 5 dl toplega svežega mleka Mu
- 200 g kristalnega sladkorja
- 8 rumenjakov
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 3 žlice ruma
Sestavine za nadev:
- 125 ml MU Cuisine sladke smetane
- 250 g MU Cuisine masla
- 1 kg mletih orehov
- 8 beljakov
- 1 dl ruma
Priprava
Potrebujemo tudi pekač, jajce in sladkor v prahu.
Najprej pripravimo kvasec: v skodelici zmešamo nadrobljen kvas, tri žlice toplega mleka, žličko moke in žličko sladkorja. Skodelico postavimo na toplo mesto, da kvas lažje vzhaja. V manjši kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Počakamo, da se maslo malce ohladi, potem pa ga zmešamo z rumenjaki, preostalim mlekom, sladkorjem, limonino lupinico in soljo.
V skledo presejemo moko in jo zmešamo z rumenjakovo zmesjo. Začnemo gnesti in ko dobimo grobo testo, dodamo še vzhajan kvasec. Gnetemo še približno 10 minut oziroma tako dolgo, da se v testu začnejo delati mehurčki. Testo nato oblikujemo v hlebček, ki ga položimo v pomokano skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo počivati na toplem toliko časa, da se njegova prostornina podvoji (približno eno uro).
Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Beljake stepemo v čvrst sneg. V kozici segrejemo maslo in smetano. Ko se maslo stopi, dodamo mlete orehe in vse skupaj dobro premešamo. Kozico odstavimo in v orehovo zmes vmešamo beljakov sneg in rum. Nadev do mlačnega ohladimo.
Vzhajano testo hitro pregnetemo, stresemo na pomokan prt in razvaljamo za prst debelo. Enakomerno debelo ga namažemo z nadevom in ob robovih pustimo približno za prst prostora.
Testo začnemo zvijati na spodnjem delu, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo tako, da testo nekoliko potegnemo k sebi. Pri zavijanju si pomagamo s prtom. Svaljek previdno položimo v namaščen pekač. Potico nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali daljšimi vilicami in pokrito pustimo vzhajati 30 minut.
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Vzhajano potico pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. V ogreti pečici jo na srednji višini pečemo 50 do 60 minut. Preden potico vzamemo iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali je pečena: če je igla suha in skoraj čista, je pečena. Potico pred postrežbo dobro ohladimo. Ohlajeno potrosimo s sladkorjem v prahu, razrežemo na kose in postrežemo.
Kuharske skrivnosti
-
Poparite orehe z belim vročim vinom, da ne bo pekla zgaga. Pa tudi okus bo boljši.
-
Skrivnost potice je v tem, da namesto celih jajc uporabite samo rumenjake. Testo bo lepe rumene barve in polnega okusa.
-
Orehov ali makov nadev sta veliko okusnejša, če sladkor karamelizirate, zalijete z mlekom, prevrete in s prevretkom poparite sestavino za nadev, ki jo sladkate z žlico medu.
-
Testo pred peko navlažite z mešanico vode in mleka, lahko pa uporabite tudi zmes vode in sladke smetane. Testo nato nekajkrat prepikajte. Tako bo skorja lepa, sočna in hrustljava.
-
Skrivnost dobre potice je, da v testo namesto maščobe vgnetete kislo smetano. Testo bo rahlo in sočno.
-
Mak poparite z mešanico vročega mleka in domače smetane. Že naše babice so poznale skrivnost, da smetana mak napihne, da je le ta lažje prebavljiv.