Češnjeva pita z mlečno kremo

Sestavine

TESTO ZA PITO

  • 250 g gladke bele moke, tip 500
  • 180 g hladnega Mu Cuisine masla iz hladilnika
  • 1 rumenjak
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 15 g vodke (za bolj krhko testo) ali mleka
  • ½ vaniljevega stroka (semena)

ČEŠNJEV NADEV

  • 450 g izkoščičenih svežih češenj
  • 40 g sladkorja
  • 2 žlici višnjevega likerja (Kirsch) – poljubno
  • 2 žlici koruznega ali jedilnega škroba

BOGATA MLEČNA KREMA

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica koruznega ali jedilnega škroba
  • 220 g Mu Cuisine sladka smetana
  • 220 g tekočega jogurta
  • ½ vaniljevega stroka (semena)
  • lupinice ½ bio limone
  • ščep soli

Priprava

Najprej pripravimo krhko masleno testo za pito. V skledo presejemo moko. V moko dobro vgnetemo maslo, tako da se znebimo vseh morebitnih koščkov masla. Dodamo sladkor v prahu in semena 1/2 vanilje. Na hitro premešamo, nato dodamo rumenjak, vodko ali mleko in ščep soli. Vse sestavine pregnetemo z rokami, toliko da oblikujemo v celoto, gnetemo približno 30 sekund. Oblikujemo v kroglo, ovijemo v živilsko folijo ter postavimo v hladilnik za 1 uro.

Pečico segrejemo na 175 °C. Čisto delovno površino rahlo pomokamo. Nanjo položimo testo in ga s prsti sploščimo ter razvaljamo na približno 0,5 cm debeline. Z valjarjem testo prenesemo v pekač za peko pit ter ga z rokami porazdelimo po celotni površini. Z vilico napikamo dno testa. Postavimo v zamrzovalnik za 20 minut. Nato čez testo položimo papir za peko in ga z rokami dobro pritisnemo ob vse strani. Pekač napolnimo s keramičnimi fižolčki za peko ali s suhim fižolom oziroma suhim rižem. Pazimo, da je celotno dno pekača prekrito. Pakač postavimo v pečico in najprej pečemo 15 – 20 minut, nato preverimo ali se papir za peko še dotika testa. V kolikor se ne, odstranimo fižolčke ter pečemo nadaljnjih 10 minut. Pečeno testo za pite popolnoma ohladimo.

Pripravimo češnjev nadev: V kozico damo izkoščičene češnje, sladkor in višnjevo žganje (poljubno). Pristavimo na močan ogenj. Kuhamo 3 minute, da češnje izpustijo nekaj soka, a še vedno ostanejo čvrste, občasno premešamo. Odstavimo z ognja, dodamo koruzni ali jedilni škrob in dobro premešamo. Češnje odcedimo in tekočino prihranimo. Odcejene češnje stresemo v skledo, dodamo še eno žlico škroba, premešamo in pustimo, da se češnje popolnoma ohladijo.

Pripravimo bogato mlečno kremo: Vse sestavine (jajca, sladkor, moko, škrob, sladko smetano, tekoči jogurt, vaniljeva semena, lupinica limone, ščep soli) damo v skledo in jih s paličnim mešalnikom premešamo v gladko tekočo zmes.

Češnje razporedimo po ohlajenem pečemo testu, enakomerno prelijemo z mlečno kremo, sok češenj pa z žlico v krožnih gibih prelijemo po vrhu. Postavimo v pečico in pečemo 35 minut pri 160°C, nato temperaturo povišamo na 190°C in pečemo še 10 minut. Odstranimo iz pečice, pustimo, da se pita nekoliko ohladi, nato pa postrežemo, dober tek.

Avtor: Jernej Zver