Bezgova Panakota z jagodami

Sestavine

  • 500 ml sladke smetane Mu Cuisine
  • 100 ml mleka
  • 60 gr sladkorja
  • 7-9 žlic bezgovega sirupa
  • 6 listov želatine


Dekoracija:

  • lonček svežih jagod
  • žlica bezgovega sirupa
  • žlička sladkorja
  • 2 bezgova cvetova
  • nekaj listkov mete


Hitri bezgov sirup:

  • 1 liter vode
  • 400 gr sladkor
  • 200 gr rjavi sladkor
  • 20 gr citronske kisline
  • par vejic melise ali mete
  • rezine 1 limone
  • 15 bezgovih cvetov

Priprava

  1. Za sladico lahko uporabimo kupljen bezgov sirup ali ga pripravimo sami 2 dni prej. Vodo in sladkor zavremo ter dobro premešamo, da se sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi, nato dodamo citronsko kislino, meto, rezine ene limone in bezgove cvetove. Uporabimo samo cvetke, peclje pa zavržemo. Vse skupaj dobro premešamo, posodo pokrijemo s krpo in pustimo, da se namaka za en dan. Nato sirup precedimo in prelijemo v steklenico. Shranimo ga lahko v hladilniku in porabimo v nekaj dneh.
  2. Želatino namočimo v hladni vodi po navodilih na embalaži.
  3. Sladko smetano, mleko, sladkor in bezgov sirup vlijemo v lonček, počasi zavremo in med mešanjem na nizkem ognju kuhamo približno 15 min, da se smetana zgosti, nato odstavimo.
  4. Želatino ožamemo in dodamo v še vročo smetano ter temeljito premešamo.
  5. Smetano vlijemo v 4 kozarčke in pustimo, da se ohladi, nato prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, ali še bolje čez noč.
  6. Kozarčke vzamemo iz hladilnika. Pripravimo dekoracijo: jagode operemo, osušimo, odstranimo peclje in razrežemo. Čez nje prelijemo žlico bezgovega sirupa in dodamo žličko sladkorja, dobro premešamo in pustimo macerirati približno pol ure. Nato jagode dodamo na vrh panne cotte, čez pa posujemo še bezgove cvetke in dodamo nekaj listkov mete. Postrežemo
Avtor: Kristina Jug