Ajdova potica s skutinim nadevom

Sestavine

Sestavine za pekač velikosti 35×42 cm

Testo:

  • 750 g ajdove moke
  • 300 g bele moke
  • 20 g soli
  • 20 g sladkorja
  • 130 g masla Mu Cuisine
  • 20 g kvasa
  • 3 žlice  mleka

Nadev:

  • 750 g skute Mu Cuisine
  • 250 ml kremfina
  • 125 g masla Mu Cuisine
  • 50 ml Alpskega mleka
  • 80 g suhih sliv
  • Sladkor v prahu
  • 50 ml Alpskega mleka za premaz
  • 2 jajci

Priprava

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom. Pustimo, da se delno ohladi.

Dodamo belo moko, razpuščeno maslo in kvas, ki smo ga z malo sladkorja, moke in mleka razmešali ter pustili, da vzhaja.

Pognetemo v testo, ki naj vzhaja v pomokani skledi, pokriti  s krpo.

Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo za prst debelo, premažemo z razpuščenim maslom, potresemo s sladkorjem in skuto ter na rezance narezanimi suhimi slivami. Na koncu prelijemo s kislo smetano Kremfino, v katero smo zamešali jajci.

Počasi zvijemo z rokami.

Potico položimo v dobro namaščen pekač in pustimo ponovno vzhajati. Potico pred peko premažemo z mlekom in pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 °C 50 do 60 minut.

Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.