Svetovni dan varčevanja z energijo

s posluhom za jutri – 960

6. marec je svetovni dan varčevanja z energijo, namenjen ozaveščanju o potrebi po zmanjšanju porabe energije z racionalnim in trajnostnim pristopom. V Ljubljanskih mlekarnah smo ga obeležili s posebnimi nalepkami za spodbujanje varčevanja energije in s praktičnimi nasveti za sodelavce.

Ljubljanske mlekarne smo kot del skupine Lactalis dolgoročno zavezani k varovanju okolja. K temu pristopamo strateško pod okriljem blagovne znamke družbene odgovornosti S posluhom za jutri, varovanje okolja pa smatramo tudi kot našo dolžnost kot nosilec certifikata Družbeno odgovoren delodajalec.

Povečevanje energetske učinkovitosti

Ves čas si prizadevamo povečevati energetsko učinkovitost. V letu 2021 smo količino porabljene elektrike na 1000 l predelanega mleka zmanjšali za 0,9 odstotka v primerjavi z letom 2020. Prav tako je bila količina porabljene pare v 2021 za 3,7 odstotkov manjša kot leto poprej.

V podjetju izvajamo ukrepe za zmanjšanje porabe energije kot so recimo vnovična uporaba odpadne energije, izbor novih energetsko učinkovitih naprav, nastavitve ogrevanja na časovne intervale, ogrevanje z odpadno toploto, ki nastaja pri hlajenju sterilizatorjev in kompresorjev idr.

Nasveti za varčevanje z energijo

Skrbi za okolje so zavezani tudi vsi zaposleni v Ljubljanskih mlekarnah, za katere smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov za varčevanje z energijo:

  1. Redno ugašanje elektronskih naprav.
  2. Nastavitev gretja prostorov med 20°C in 21°C.
  3. Pravilno prezračevanje prostorov.
  4. Koriščenje naravne svetlobe.
  5. Zapiranje vhodnih vrat v hladilnice.
izklopi se – 960

Nalepke »Izklopi me – izklopi se«

Za sodelavce, ki delo opravljajo na prenosnih ali namiznih računalnikih, smo pripravili nalepke, ki spodbujajo, da računalnike in monitorje po koncu dela izklopijo, s čimer bomo prihranili pri porabi električne energije. Poleg izklapljanja računalnikov, pa nalepke sodelavce spodbujajo tudi k temu, da se v prostem času odklopijo od dela, ne pošiljajo e-poštnih sporočil sodelavcem in se spočijejo, saj je usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja pomembno za njihovo zdravje in navsezadnje tudi za produktivnost, inovativnost, kreativnost.

S posluhom za jutri

Naša naloga je, da naredimo vse, kar zmoremo, da bo naše delovanje trajnostno naravnano, gospodarno ter prijazno do družbe in okolja.

 

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me