Med izdelki izboljšane hranilne sestave številni izdelki Ljubljanskih mlekarn

Pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij so že tretje leto zapored pripravili katalog živil izboljšane sestave, ki odraža prizadevanja in doprinos živilske industrije k spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov. Ponosni smo, da so se v omenjeni nabor uvrstili tudi številni izdelki Ljubljanskih mlekarn – kateri to so in kakšne so njihove prehranske prednosti, si preberite v nadaljevanju.

Z namenom potrošnikom približati ponudbo izdelkov z izboljšano hranilno sestavo in olajšati izbiro v skladu s potrebami  sodobnega načina življenja so v katalogu predstavljena nova ali obstoječa živila, ki imajo spremenjeno ali prilagojeno sestavo – manj sladkorja, soli, nasičenih maščob ali več prehranske vlaknine, vitaminov in/ali mineralov.

Živila so v katalogu razdeljena v 11 kategorij, med katerimi so tudi mlečni izdelki. V nabor živil z izboljšano hranilno sestavo so bili uvrščeni naslednji izdelki Ljubljanskih mlekarn:

  • Alpsko mleko z 1,5 % mlečne maščobe z dodanim kalcijem in vitaminom D: Izdelek je vir kalcija in vitamina D. Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema. Vitamin D in kalcij prispevata tudi k ohranjanju zdravih kosti.
  • Mu muki skuta: Sadna skuta je na voljo v dveh okusih (borovnica in malina) in ima naravno visoko vsebnost beljakovin ter je vir kalcija in vitamina D. Izdelek nosi znak »Izbrana kakovost«.
  • Jogurt Mu Natur: Sadni jogurt je na voljo v več okusih (jagoda, borovnica, breskev-mango) in je pripravljen samo iz jogurta in sadja. Ne vsebuje dodanih sladkorjev, ampak le naravno prisotne sladkorje in nosi znak »Izbrana kakovost«.
  • Siggi’s skyr naravni: Izdelek je brez maščob in ima visoko vsebnost beljakovin.
  • Siggi’s skyr sadni: Zgoščeni jogurt z visoko vsebnostjo beljakovin je na voljo v dveh okusih (vanilja in malina) in ne vsebuje barvil.
  • Ego multivitamin: Napitek na osnovi sirotke je na voljo v treh okusih (mango-ananas, pomaranča-limona, črni ribez-banana). Vitamini A, D, B6, folna kislina (B9), B12, ter minerala cink in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Kot v uvodniku kataloga poudarja strokovna ocenjevalna komisija, predstavljena prehransko izboljšana živila sama po sebi ne prinašajo koristi za zdravje, vendar pa njihovo uživanje v okviru raznovrstne in uravnotežene  prehrane podpira izbire in prehranske potrebe zdravega aktivnega posameznika.

Preoblikovanje sestave živil je sicer del nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želi država vplivati na izboljšano ponudbo zdravju koristnih živilskih izdelkov v sodelovanju z deležniki v živilskopredelovalni industriji. S tem se povečuje dostopnost omenjenih živil, hkrati pa se z ustreznim označevanjem in uporabo prehranskih trditev potrošnike seznanja z njihovimi prehranskimi prednostmi.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me