Ljubljanske mlekarne in Ekošola: projekt Mlekastično ozavešča in izobražuje otroke, učence in dijake

Ljubljana, 3. februar 2021 – Z letošnjim šolskim letom so Ljubljanske mlekarne postale partner programa Ekošola. V okviru projekta Mlekastično otroci iz 41 vrtcev, učenci 55 osnovnih šol ter dijaki 8 srednjih šol spoznavajo vsebine s področja mlekarstva, prehrane in okolja, šolanje na daljavo pa ni ustavilo njihove vedoželjnosti.

»V Ljubljanskih mlekarnah v okviru znamke družbene odgovornosti, poimenovane S posluhom za jutri, dajemo velik poudarek skrbi za okolje. Ta predstavlja tudi eno izmed pomembnih strateških usmeritev podjetja. Poleg tega se zavedamo, kako pomembno je odgovorno ravnanje z okoljem in naravo približati že otrokom in mladostnikom, zato smo z veseljem in ponosom pristopili k Ekošoli ter omenjeni program finančno podprli,« o sodelovanju z mednarodno uveljavljenim programom celostne okoljske vzgoje in izobraževanja pove Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah.

Poučne vsebine za mlade od vrtca do srednje šole

O tem, da je projekt Mlekastično padel na plodna tla, je spregovoril tudi mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji: »Veseli smo, da smo s projektom Mlekastično obogatili vsebine programa Ekošola, še več, mentorji in naše ekošolarke in ekošolarji so se nove teme nadvse razveselili in projekt z veseljem izvajajo.« Kot pravi, otroci in mladi znotraj projekta odkrivajo pot slovenskega belega zlata – mleka, slovenske pridelovalce, organiziranost kmetij, mlečne izdelke, ki nastajajo, ter vrsto drugih povezanih vsebin.
»Pri tem jih spremlja kravica Berta, slovenska mlekarica. Otroke uči o življenju slovenskih krav in skrbi zanje, o značilnostih molže ter povezanih vsebinah, kot so pomen mleka za uravnoteženo prehrano, lokalna hrana, sezonska hrana in podobno. Gradiva se dotaknejo tudi drugih tem, kot na primer embalaža, transportne poti in podnebne spremembe. Prav zato lahko v projektu Mlekastično sodelujejo otroci in mladi od vrtca do srednje šole skupaj z mentorji,« še dodaja Cerar.

Gradivo zasnovano z mislijo na učenje na daljavo

Pri programu Ekošola pravijo, da kljub temu, da pouk letošnje šolsko leto poteka večinoma na daljavo, to ni ustavilo vedoželjnosti in raziskovanja otrok, učencev in dijakov. To omogoča tudi skrbno in kakovostno pripravljeno didaktično gradivo, ki je nastalo v sodelovanju med Ljubljanskimi mlekarnami in Ekošolo. Gradivo je razdeljeno na več starostnih skupin in je bilo že v začetku zasnovano z mislijo na učenje na daljavo; sestavljeno je iz različnih predstavitev, delovnih listov ter vsebuje povezave do dodatnih virov. Med mladimi največjo priljubljenost uživajo video vsebine, na katerih bo poudarek tudi v nadaljevanju projekta.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me