Z embalažo Tetra Pak do recikliranih robčkov: zakaj in kako?

Že četrtič sodelujemo v izobraževalni kampanji o reciklaži in krožnem gospodarstvu embalaže Tetra Pak

V decembru se je začela izobraževalna kampanja o recikliranju in krožnem gospodarstvu embalaže Tetra Pak, namenjena izboljšanju ozaveščenosti potrošnikov o recikliranju in krožnem gospodarstvu te vrste embalaže.

Ljubljanske mlekarne v sodelovanju s Tetra Pakom, Dano, Valtexom/Eko iniciativo in Lucartom spodbujamo kupce k pravilnemu odlaganju Tetra Pak embalaže. Če jo po uporabi odložimo v rumeni zabojnik, s tem omogočimo njeno recikliranje in izdelavo novih, uporabnih izdelkov, kot so higienski papirnati izdelki.

LM december s posluhom_FB post

Zakaj je pravilno odlaganje embalaže tako koristno?

V povprečju kar 75 % embalaže Tetra Pak sestavlja karton, ki je izdelan iz dolgih, močnih papirnatih vlaken, ki jih je mogoče večkrat reciklirati.

Pri tem pa je pomembno, da izvedemo vse korake: prazni embalaži odvihamo robove, jo sploščimo, zapremo s pokrovčkom in odložimo v rumeni zabojnik ali vrečo. S tem prihranimo kar 20 %  prostora v zabojnikih in pripevamo tudi k manjšim izpustom zaradi prevoza.

Pravilno odloženo Tetra Pak embalažo nato prepeljejo v predelavo v papirnice. Tam jo reciklirajo in izdelajo nove, uporabne in kakovostne higienske papirnate izdelke, kot so robčki, brisačke, toaletni papir.

LM december s posluhom_FB post

Razdeljenih že več kot 22.000 paketov recikliranih robčkov

Z namenom osveščanja in pomoči potrošnikom pri razumevanju načel krožnega gospodarstva smo partner projekta že četrto leto zapored.

V hipermarketih Mercator smo kupcem ob nakupu petih izdelkov, pakiranih v embalaži Tetra Pak, poklonili 10 paketov recikliranih robčkov Lucart EcoNatural. V treh letih projekta je bilo ob nakupu izdelkov Ljubljanskih mlekarn in Dane na ta način razdeljenih že  22.000 paketov recikliranih robčkov, izdelanih iz kartonskega dela embalaže Tetra Pak.

Smo prvo slovensko podjetje, ki je zaprlo interno snovno zanko odpadne embalaže Tetra Pak. Ostanek odpadne embalaže, ki nastane v proizvodnem procesu, ločeno zberemo in ga posredujemo v namensko recikliranje v papirnico Lucart. Tam iz nje izdelajo recikliran higienski papir, ki ga uporabljamo za interne namene.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me