Skyr Siggi’s postal inovativno živilo leta

Inštitut za nutricionistiko je predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Ljubljanske mlekarne smo prejele nagrado za skyr Siggi’s.

20055X0238

Skyr Siggi’s, tradicionalni islandski tip jogurta, je nagrado za inovativnost prejel v skupini visoko beljakovinskih živil. V utemeljitvi so med drugim zapisali, da skyr Siggi’s predstavlja novost med slovenskimi mlečnimi izdelki, in dodali, da smo Ljubljanske mlekarne ne le prve v Sloveniji vzpostavile proizvodnjo skyra, temveč ga proizvajamo tudi za širše evropsko tržišče.

Naj spomnimo, da gre za zgoščeni jogurt brez maščob in z visoko vsebnostjo beljakovin, ki je enkrat višja v primerjavi z običajnimi jogurti. Tradicionalno se izdeluje iz posnetega mleka s procesom odcejanja, zaradi česar jogurt postane čvrstejši in pridobi edinstveno kremasto strukturo. Poleg naravnega so na voljo še trije okusi – vanilja, jagoda in borovnica, ki so lahko dobra alternativa sadnim jogurtom.

Namen in izvedba projekta

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Inštitut za nutricionistiko je izbor najbolj inovativnih slovenskih živil letos predstavil že šestič. Obravnavali so 84 predlogov, med katerimi so bili izbrani najboljši v vsaki izmed kategorij. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov. Projekt namreč sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Zmagovalce sta na razglasitvi nagovorila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje ga. Mojca Gobec in Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Potek izbora živil

K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Tokrat so proizvajalci na razpis lahko posredovali največ tri predloge. Približno dve tretjini vseh prispelih predlogov sta bili podani s strani proizvajalcev.
Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije. Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil je v prvi vrsti temeljilo na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. Upoštevali pa so še druge vidike inovativnosti, vključno s senzorično oceno, poreklom surovin in aktualnostjo inovacije z vidika obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji živil. Nagrado za najbolj inovativna živila je na koncu prejelo deset podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah izstopala.

 

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me