Postali smo tovarna leta 2019

Ljubljanske mlekarne smo v finalu premagale Revoz in Henkel Maribor ter postale najboljše proizvodno podjetje v državi po izboru časnika Finance.

Foto: Jure Makovec
Tovarna leta 2019, podelitev nagrad

Izbor Tovarna leta organizira Časnik Finance skupaj s partnerjem izbora, družbo KPMG poslovno svetovanje, ki na podlagi ključnih kazalnikov v prijavah izbrana podjetja obišče, si ogleda njihovo proizvodnjo in določi finaliste. Na izbor se je letos prijavilo 11 proizvodnih podjetij, v ožji izbor jih je prišlo 6. Zmagovalca je na sklepnem dogodku, ki je potekal 9. oktobra 2019, izmed omenjenih treh finalistov izbrala strokovna komisija, v kateri so poleg Antona Papeža, svetovalca družbe Interenergo in predsedujočega komisiji, bili še Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Aleš Rotar, član Krkine uprave ter direktor Razvoja in proizvodnje zdravil v Krki, kot predstavnik tovarne leta 2018, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. Naše delovanje v skladu z načeli Industrije 4.0 sta na dogodku v novomeški Krki, lanski Tovarni leta, predstavila sistemski inženir Janez Jakopin in direktor Tomaž Žnidarič.

Predsednik komisije je pri utemeljitvi nagrade med drugim navedel, da imamo Ljubljanske mlekarne celoten proizvodni proces podprt z informacijsko tehnologijo. Poleg tega se naše delovanje izmed vseh prijavljenih podjetij po oceni žirije najbolj približa tako imenovani industriji 4.0, kar pomeni, da podjetje uporablja sodobno informacijsko tehnologijo pri visoko standardiziranih procesih, s čimer uspešno zmanjšuje možnost napak. Med bistvenimi prednostmi podjetja je omenil vključenost v okolje in dejstvo, da nam je uspelo ohraniti lastne blagovne znamke ter da s svojimi izdelki pokrivamo vso Evropo.

Tovarna leta 2019, podelitev nagrad

Direktor Tomaž Žnidarič pa je ob podelitvi dejal: »Nagrade sem izredno vesel in zelo presenečen, da smo jo, glede na konkurenco, dobili. Tehnologija je v živilski industriji zelo pomembna. Pa to ne pomeni, da hrana, ki jo naredimo mi, ni domača. Ne, tehnologija nam zagotavlja, da je varna in neoporečna ter da ob surovinah, ki so živ izdelek, omogoča vedno enako kakovost. Naj ponazorim na primeru alpskega mleka. Od trenutka, ko je pomolzeno, do takrat, ko odprete embalažo, Alpsko mleko ni na svetlobi. Da dosežemo to in ponovljivo kakovost pri vseh drugih izdelkih, delujemo v skladu z industrijo 4.0. Našo kakovost navsezadnje potrjujejo tudi naši rezultati, saj uspešno povečujemo prodajo, poslujemo pa na več kot 40 trgih po vsem svetu.«

Tovarna leta 2019, podelitev nagrad

Urednica projekta Sabina Petrov je dodala: »S projektom Tovarna leta se predstavljajo dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij na področju digitalizacije proizvodnje in poslovanja, tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, energetske učinkovitosti ter skrbi za varstvo okolja in skrbi za zaposlene. Projekt povezuje in združuje vodilne ljudi v proizvodnji in njihove dobavitelje ter zaposlenim v slovenskih proizvodnih podjetjih daje priznanje za prispevek pri napredku in blaginji Slovenije. Stičišče skupnosti so spletna stran finance-tovarna.si, dvotedenske e-novice o proizvodnih praksah, družbena omrežja in osrednji letni dogodek – finalni izbor tovarne leta, najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji.«

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me