Prvič podelili nagrado za ekološkega dobavitelja mleka

dobavitelji_Preddvor54_anpe_200619

Na letošnjem srečanju dobaviteljev mleka Ljubljanskih mlekarn smo prvič nagradili tudi ekološkega rejca. Največji rejec nam je v minulem obdobju oddal kar 1,5 milijona litrov mleka. 

 

Ljubljanske mlekarne smo v letu 2018 od 65 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile prek 210 milijonov litrov domačega mleka, kar je glede na preteklo leto 3,5-odstotno povečanje. Z zdaj že 55-odstotnim deležem ostajamo največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji, pri čemer načrtujemo nadaljnjo rast odkupa.

Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, je ob robu vsakoletnega srečanja z dobavitelji povedal, da je poleg zadostne količine slovenskega mleka posebej pomembna njegova kakovost. Takšna kakovost mlekarni omogoča proizvodnjo mlečnih izdelkov, ki ne zadovoljujejo le zahtevnih slovenskih potrošnikov, pač pa tudi množico Evropejcev: od Portugalske pa do Velike Britanije, kamor poleg petih drugih držav izvažamo inovativen izdelek skyr Siggi’s.

Ob tem je poudaril pomembnost jasnega zagotovila, da je mleko pridelano s skrbjo za naravo in živali. Da bi odgovorno rejo postavili še bolj v središče delovanja, smo prvič podelili tudi nagrado ekološkemu rejcu. Priznanje S posluhom za jutri za zavzetost pri razvoju in promociji ekološke prireje mleka je tako prejel Gašper Dajčman s Sv. Duha na Ostrem vrhu.  V letu 2018 smo z Zvezo Ekoloških kmetov Slovenije podpisali zavezo o odkupu najmanj 5 mio litrov ekološko pridelanega mleka, ki je že pokazala prve rezultate.

Tomaž Žnidarič in Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka, sta podelila tudi priznanja in nagrade za dobavitelje z največjo oddano količino mleka ter največjo kakovostjo oddanega mleka za kvotno leto 2018/2019.

Največji proizvajalci:

  1. mesto: Vinko Bogovič, Leskovec pri Krškem (1.521.182 litrov mleka)
  2. mesto: Jernej Strašek, Straža pri Novem mestu (1.202.379 litrov mleka)
  3. mesto: Romana in Anton Koren, Brestanica (1.028.730 litrov mleka)

 

Proizvajalci z najkakovostnejšim mlekom:

  1. mesto: Franc Trebušak, Čemšenik
  2. mesto: Milan Kelšin, Žužemberk
  3. mesto: Peter Gros, Veliki Gaber

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me