Skyr Siggi’s: iz študentske kuhinje prek Manhattna v Ljubljano

Ljubljanske mlekarne smo pričele s proizvodnjo skyra Siggi’s: zgoščenega jogurta, katerega tržni delež se giba med tremi in štirimi odstotki trga jogurtov v ZDA.

Siggi Hilmarsson (4)

Siggi Hilmarsson, ustanovitelj blagovne znamke Siggi’s, se je z rodne Islandije preselil v Združene države Amerike. V času študija je ugotovil, da jogurti, ki jih je bilo mogoče kupiti v tamkajšnjih trgovinah, vsebujejo odločno predolg in zapleten seznam sestavin, predvsem pa bistveno preveč sladkorja za njegov okus. Mama mu je poslala recept, s pomočjo katerega je leta 2004 v svoji majhni študentski kuhinji v New Yorku pričel z izdelovanjem skyra.

»Po diplomi na Columbia Business School sem imel službo, ki je nisem zares maral. Odločil sem se, da bom za hobi izdeloval jogurt z malo sladkorja,« pravi Hilmarsson.  V le nekaj mesecih je izpopolnil tehniko, pustil službo in svojo skromno dejavnost izdelave skyra prenesel iz domače kuhinje na lokalne tržnice v New Yorku. Do leta 2008 mu je uspelo prodreti v verigo trgovin Whole Foods, kjer je po začetnih težavah in skorajšnjem neuspehu Siggi’s sčasoma postal najbolje prodajan jogurt.

siggi’s_photos_hr_ad02_100x50

Kaj je skyr?

Skyr (izgovori se skir) temelji na več kot tisočletni islandski tradiciji proizvodnje mlečnih izdelkov. Tradicionalno se izdeluje iz posnetega mleka in se proizvaja s procesom odcejanja, zaradi česar jogurt postane čvrstejši in pridobi edinstveno strukturo. Za izdelavo enega lončka skyra Siggi’s se porabi do štirikrat več mleka kot za lonček običajnega jogurta. Po islandski tradiciji se skyr Siggi’s izdeluje iz preprostih, naravnih sestavin, vsebuje manj sladkorja (30 % manj sladkorja glede na povprečno vsebnost sladkorja podobnih jogurtov na trgu) in ima visoko vsebnost beljakovin (150-gramski lonček naravnega skyra jih vsebuje 16 g). Na slovenskem trgu so na voljo štiri različice: naravni, vaniljev, borovničev in jagodni.

Spremljajte Siggi’s tudi na Facebook strani Siggi’s Slovenija.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me