Prodaja ekološkega v razcvetu, a pridelave za zdaj premalo

slovenija 04.07.2018, nakupovalna polica z bio izdelki, foto: Anže Petkovšek

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in je najbolj naraven, so definicijo ekološke pridelave zapisali pri Evropski komisiji.

Med izdelki Ljubljanskih mlekarn je iz ekološkega mleka izdelana letošnja novost, jogurt Mu Bio s 3,2 % mlečne maščobe, ki so ga potrošniki dobro sprejeli.

Na rast ekološke pridelave hrane vpliva predvsem rast povpraševanja po njej. Globalno se potrošniki vse bolj usmerjajo k zdravju in dobremu počutju, zanima jih, od kod prihaja in kako je proizvedena hrana, ki jo uživajo. Prav tako imajo večji dostop do informacij, na podlagi katerih se odločajo o nakupu, kot kadar koli prej. Ekološko pridelana hrana jim nudi zagotovilo za to. Evropska unija je druga največja regija na svetu, takoj za ZDA, po potrošnji ekološko pridelane hrane. Industrija ekološke hrane je donosen trg, ki raste. Vodilni trg v Evropi je Nemčija z 11-odstotnim deležem svetovne ekološke prodaje, sledi ji Francija s sedemodstotnim deležem. Najvišjo raven porabe ekološke hrane na prebivalca imajo v Švici in na Danskem. Evropski potrošniki smo visoko ozaveščeni glede ekološko pridelane hrane in aktivno iščemo takšne izdelke. In čeprav je prodaja v razcvetu, ekološka pridelava še ne dosega povpraševanja: ekološka kmetijska zemljišča redko presegajo 15 % odstotkov vseh kmetijskih površin v večini držav.

Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za zadnjih deset let se število kmetijskih gospodarstev, ki so vključena v ekološko kontrolo, v Sloveniji vsako leto poveča. Leta 2016 jih je bilo 3518, kar predstavlja 4,8 % vseh kmetij.

 

Anton Jakljevič, direktor področja odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah
“Naš cilj je, da odkupimo 25.000 litrov ekološko pridelanega mleka na prevzemni dan, kar je 4,5 milijona litrov na leto. To je glede na trenutno prirejo ekološkega mleka v Sloveniji velika številka, glede na neizkoriščene možnosti na prodajnem trgu pa prav gotovo ne.”

Predlani smo v Sloveniji namolzli šest milijonov litrov ekološkega mleka, od tega 5,8 milijona litrov kravjega. Ocena* za leto 2016 je 6,3 milijona, za leto 2017 pa 6,7 milijona litrov. Toliko mleka Ljubljanske mlekarne odkupijo v manj kot petnajstih dneh. Predvideva se nadaljnja rast, saj trg ekomleka raste in predstavlja veliko priložnost tako za rejce kot tudi za predelovalce.

*Podatki o realiziranih količinah v času priprave prispevka še niso bili na voljo.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me