Ponovno povečali odkupljeno količino, prvič tudi z ekološkim mlekom

dobavitelji_mleka37_anpe_130618

Letno srečanje dobaviteljev mleka, ki ga junija že tradicionalno gostijo Ljubljanske mlekarne, je postreglo z impresivnimi številkami za lani in pozitivnim pogledom v nadaljevanje leta. V največji slovenski mlekarni so lani odkupili za 11 odstotkov več mleka kot leto poprej. Za letos prav tako načrtujejo povečanje, želijo pa si, da bi srednjeročno povečali tudi odkup ekološkega mleka. 

Več kot 110 dobaviteljev, tako kmetov kot predstavnikov kmetijskih zadrug, je minuli teden na srečanju potegnilo črto pod kvotnim letom 2017/2018 in skupaj z vodstvom Ljubljanskih mlekarn razmišljalo o prihajajoči drugi polovici letošnjega. Mlečni sektor se je lani predvsem ukvarjal z vprašanjem, kako trg stabilizirati ter dolgoročno vzpostaviti ter zadržati stabilno ponudbo surovega mleka, ki je v času krize močno zanihala. Če so odkupne cene v primerjavi z letom 2016 dosegle bistveno višji nivo, posledice krize na prodajni strani ostajajo: cene izdelkov so v povprečju še vedno bistveno nižje kot so bile pred krizo. Z vrsto ukrepov ter aktivnosti na strani prodaje končnih izdelkov, z inovativnostjo in razvojem novih izdelkov in iskanjem novih, predvsem izvoznih trgov, mlekarna uspešno krmari skozi nihanja, ki so največja stalnica mlečnega trga zadnjih let. Tako je tudi trenutno, ko se je po spomladanskem negativnem trendu odkupnih cen ta spet obrnil navzgor. Sledile mu bodo tudi Ljubljanske mlekarne.

dobavitelji_mleka30_anpe_130618
Romana Koren je skupaj z možem Antonom v kvotnem letu 2017/2018 oddala 1.141.950 litrov mleka in tako iz rok Tomaža Žnidariča, direktorja družbe, prejela priznanje za največjega proizvajalca.

Ljubljanske mlekarne so v letu 2017 od 64 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile prek 210 milijone litrov domačega mleka, kar pomeni 11-odstotno povečanje odkupa v primerjavi z letom poprej. V letu 2016 je bila rast prek 5-odstotna, povečanje odkupa pa mlekarna načrtuje tudi letos. S 53-odstotnim deležem mlekarna ostaja največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji.

Poleg zavezanosti k odkupu izključno slovenskega mleka in promocije sheme izbrana kakovost so Ljubljanske mlekarne trenutno edina mlekarna v Sloveniji, ki zagotavlja finančno pomoč v času tranzicije ter konkurenčno ceno pridelanega mleka z ekološkim certifikatom. V nekaj letih bi radi letni odkup ekološkega mleka povečali na 4,5 milijona litrov. V letošnjem letu je mlekarna z Mu Bio jogurtom namreč zagnala prvo proizvodnjo izdelka iz ekološkega mleka, trenutno pa odkupi približno 20 tisoč litrov surovega eko mleka na mesec.

Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, in Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka, sta na srečanju dobaviteljev podelila tudi priznanja in nagrade za dobavitelje z največjo oddano količino mleka ter največjo kakovostjo oddanega mleka za kvotno leto 2017/2018.

Največji proizvajalec:
Romana in Anton Koren, Brestanica
1.141.950 litrov mleka

2. največji proizvajalec:
Vinko Bogovič, Leskovec pri Krškem
1.102.268 litrov mleka

3. največji proizvajalec:
Jernej Strašek, Straža pri Novem mestu
1.099.907 litrov mleka

Proizvajalec z najkakovostnejšim mlekom:
Milan Kelšin, Žužemberk

2. proizvajalec z najkakovostnejšim mlekom:
Peter Gros, Veliki Gaber

3. proizvajalec z najkakovostnejšim mlekom:
Franc Jurič, Šmartno na Pohorju

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me