Skupaj za zmanjševanje dodanega sladkorja

skupaj-za-zmanjsevanje-dodanega-sladkorja

Doseči želimo cilj zmanjšanja vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov in sicer za 10 % do konca leta 2020.

Skupaj s šestimi podjetji iz mlečnopredelovalnega sektorja smo prejšnji teden podpisali listino sektorskih zavez odgovornosti, ki stremijo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih izdelkov, predvsem tistih z dodanim sladkorjem. Doseči želimo cilj zmanjšanja vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov in sicer za 10 % do konca leta 2020. Poleg tega bomo v skladu z zavezami odgovornosti potrošniku ponujali in promovirali izdelke različnih prehranskih profilov, predvsem izdelke z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja.

»Zaveze mlečnopredelovalnega sektorja so prispevek k zdravju in k temu, da se dejansko potrošnik lahko priuči okusa. Mlečnopredelovalnemu sektorju je zato potrebno čestitati, saj je našel skupni dogovor za koliko in kako bodo znižali vsebnost dodanega sladkorja v svojih izdelkih,« je ob podpisu listine povedala mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Da gre za pomemben dan, pa meni tudi direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc, in dodaja: “Po letu razprav lahko javnosti predstavimo zaveze enega pomembnejših sektorjev v Sloveniji na področju prehrane in zdravja. Z njimi želimo opozoriti, da bodo tudi mlekarska podjetja sodelovala in prispevala k uresničevanju ciljev strategije Republike Slovenije na področju prehranske politike«.

Preoblikovanje živilskih izdelkov ne poteka le na nacionalni ravni ampak tudi na ravni drugih držav članic Evropske unije ter na ravni celotne evropske skupnosti. GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) je leta 2015 predstavila program Zaveza odgovornosti, s katerim so podjetja iz sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač sprejela samoregulativne ukrepe in cilje kot prispevek k uresničevanju strategije prehranske politike v Sloveniji. V okviru programa PREŽIVI, ki ga vodi GZS-ZKŽP, bo projekt Zaveza odgovornosti prerasel na celotno živilskopredelovalno industrijo. Triletni program PREŽIVI je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Programski partner je Nacionalni inštitut za javno zdravje, kar daje posebno težo programu in hkrati kaže na pomembno obliko sodelovanja med obema inštitucijama. Eden od glavnih ciljev programa je razširiti ponudbo živilskih izdelkov z manjšo vsebnostjo sladkorja, soli in maščob ter večjo vsebnostjo hranil, ki so z vidika zdravja bolj zaželena (prehranske vlaknine, vitamini, minerali).

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me