V oktobru zvišanje odkupne cene mleka

Ljubljanske mlekarne z napovedanim zvišanjem odkupnih cen sledijo dogajanjem na evropskem trgu mleka.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta smo bili priča izjemno pestremu dogajanju na mlečnem trgu, tako na globalni kot tudi na lokalni ravni. Nadaljevala se je močna rast proizvodnje mleka, ki se je začela umirjati šele v drugi polovici leta. Posledica rasti je bilo izjemno in hitro zniževanje cen v takšni meri, da je trend  nakazoval celo na zlom mlečnega trga, kar pa se k sreči ni zgodilo.

V drugi polovici leta se rast proizvodnje, predvsem v Evropi, delno pa tudi v Sloveniji, umirja in kaže na postopno stabilizacijo razmer v prihajajočem obdobju ter na vzpostavitev ravnotežja med ponudbo in povpraševanjem.

Omenjena dogajanja vplivajo tudi na poslovanje Ljubljanskih mlekarn, ki so kljub dogajanju na trgu mleka in težkim razmeram tudi na prodajni strani, odkupno ceno mleka zniževale manj kot konkurenca in jo ohranile nespremenjeno ter stabilno že vse od aprila letos. Kot odgovor na trenutna dogajanja na mlečnem trgu in s ciljem ohranjanja stabilnih, primerljivih in konkurenčnih cen, so kot največji odkupovalec mleka v Sloveniji za mesec oktober 2016 napovedali zvišanje odkupne cene mleka.

»Verjamemo, da bo ta korekcija cene mleka pozitivno vplivala na razvoj in stabilnost trga v Sloveniji, predvsem pa vlila upanje na boljše čase našim proizvajalcem mleka,« je ob tem povedal Anton Jakljevič, direktor Odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah.

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me