Srečanje Ljubljanskih mlekarn z lokalnimi dobavitelji

Preteklo leto je minilo v znamenju drastičnih nihanj na globalnem mlečnem trgu, ki se jim ni bilo moč izogniti niti v Sloveniji. Kljub temu so v Ljubljanskih mlekarnah z vrsto ukrepov in aktivnosti uspeli ohraniti stabilnost in konkurenčnost na področju odkupa mleka. V letu 2014 so tako povečali odkup od 47 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev za šest odstotkov, poudarek na lokalnem odkupu mleka pa ostaja vodilo skupine Lactalis in tudi Ljubljanskih mlekarn.

»V zadnjem času globalni mlečni trg pretresajo nihanja ter spremembe cen mleka v tako drastičnih okvirjih, da jih niso mogli napovedati niti najbolj izkušeni agrarni ekonomisti. Kljub temu, da razmere na svetovnih trgih še vedno ne dajejo razlogov za pretirani optimizem, bomo v Ljubljanskih mlekarnah še naprej naredili vse kar je možno, da bi cene mleka ohranili čim bolj stabilne ter konkurenčne in tako tudi v prihodnje povečevali odkup mleka v skladu s tržnimi razmerami,« je na devetem srečanju z dobavitelji mleka povedal Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah. »Naša temeljna usmeritev ostaja odkup v Sloveniji pridelanega mleka. Odkup domačega mleka iz lokalnega okolja pa lahko dosežemo le s tesnim in dolgoročnim sodelovanjem z dobavitelji, kar je v korist in pogoj za dolgoročno stabilnost obeh partnerjev,« je še dodal Jakljevič.

Ljubljanske mlekarne so lani od 47 slovenskih kmetijskih zadrug in dobaviteljev mleka odkupile nekaj manj kot 178 milijonov litrov mleka, kar predstavlja šestodstotno povečanje odkupa v primerjavi z letom poprej, pri tem pa ostajajo največji odkupovalec in predelovalec surovega mleka v Sloveniji.

Goste je pozdravil tudi Tomaž Žnidarič, predsednik uprave Ljubljanskih mlekarn: »Ljubljanske mlekarne smo že tretje leto član skupine Lactalis, kjer smo si izborili svoje mesto, ter z našim delom, kljub svoji majhnosti, uspešno prispevamo k rasti skupine. V lanskem letu smo v skupini odkupili 15,6 milijard litrov mleka in ga predelali v 211 proizvodnih obratih v 37 državah. Ponosni smo, da kljub velikim pretresom na globalnem trgu, uspešno sodelujemo z lokalnimi dobavitelji, pri naših izdelkih pa ohranjamo izjemno kakovost. To potrjujejo tudi nagrade strokovnih javnosti: pred kratkim smo prejeli naziv šampiona za sir za žar z drobnjakom v okviru kmetijskega sejma Agra, čokoladno Alpsko mleko je postalo produkt leta, jogurti Mu Extra so postali najbolj inovativen izdelek v svoji kategoriji. Naš cilj ostaja tudi v prihodnje enak: to je povečati uspešnost našega podjetja, kar lahko dosežemo le, če so uspešni tudi naši poslovni partnerji.«

Na srečanju, ki je tokrat potekalo na Dolenjskem, so podelili še priznanja dobaviteljem.

Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2014/2015 v mlekarne oddali največ mleka:
1. Romana in Anton Koren iz Brestanice: 943.369 litrov
2. Jernej Strašek iz Straže pri Novem mestu: 911.086 litrov
3. Vinko Bogovič iz Leskovca pri Krškem: 879.492 litrov

Proizvajalci, ki so v kvotnem letu 2014/2015 v mlekarne oddali najbolj kakovostno mleko:
1. Andrej Jeraj iz Vodic pri Ljubljani
2. Drago Saje iz Mirne peči
3. Franc Trebušak iz Čemšenika

Kaj je novega?

Prijavite se na e-obvestila in boste izvedeli prvi.
Prijavi me