Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Z mlečnimi izdelki nad sladkorno bolezen tipa 2

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

22. maj 2015

besedilo: Sara Wagner, foto: Matej Kolaković

Z mlečnimi izdelki nad sladkorno bolezen tipa 2

Zapisano pod Znanost in okolje

Raziskava centra za sladkorno bolezen na Švedskem potrjuje, da pogosto uživanje mlečnih izdelkov deluje zaščitno.

Na kongresu evropskega združenja za raziskovanje sladkorne bolezni (EASD), ki je septembra potekal na Dunaju, so predstavili številne raziskave in nova dognanja o zdravljenju tega obolenja in preprečevanju zapletov. Med njimi so bile tudi ugotovitve raziskovalcev s centra za sladkorno bolezen pri Univerzi v Lundu na Švedskem, ki so pod drobnogled vzeli vnos glavnih virov prehranskih maščob, razdeljenih glede na vsebnost maščob, in povezavo s tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

V raziskavi je sodelovalo okoli 27.000 ljudi, starih od 45 do 74 let, med njimi je bilo 60 odstotkov žensk. V štirinajstih letih spremljanja sodelujočih so odkrili 2860 primerov sladkorne bolezni tipa 2. Ugotovili so, da je pri ljudeh, ki večkrat na dan zaužijejo polnomastne mlečne izdelke, za 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kot pri tistih, ki zaužijejo samo eno porcijo mlečnih izdelkov na dan ali pa teh sploh ne uživajo. Prehranske maščobe namreč vplivajo na presnovo glukoze in odzivnost na inzulin, zato imajo lahko odločilno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni tipa 2. S tem so švedski strokovnjaki potrdili ugotovitve več epidemioloških raziskav, da pogosto uživanje mlečnih izdelkov lahko deluje zaščitno.

30 mililitrov ali več smetane na dan

15 %

manjše tveganje za nastanek

sladkorne bolezni tipa 2

180 mililitrov polnomastnega mleka na dan

20 % manjše tveganje za nastanek

sladkorne bolezni tipa 2

Vsi članki