Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Site zavržene hrane

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

5. maj 2015

tekst: Ivanka Valjavec

Site zavržene hrane

Zapisano pod Znanost in okolje

Velika količina odpadne hrane nastaja zaradi "prevelikih oči" ali celo zaradi nečimrnosti ljudi. Ena od rešitev je nakupovalni listič. 

Koliko hrane na leto zavržete vi? In kje nastane zavržena hrana? Lahko količino odpadne hrane zmanjšate? Seveda lahko, a vse hrane in tistega, kar ostane pri njeni pripravi, ne moremo postreči na krožniku.

Seveda vsa zavržena hrana pravzaprav ni hrana, saj kosti, pomarančnih, bananinih, krompirjevih in še kakšnih olupkov pač ne moremo pojesti, zato jih tudi odvržemo v smetnjak za biološke odpadke ter namenimo za predelavo (npr. kompost). Dejansko pa veliko zavržene hrane nastaja na pogostitvah ali piknikih, pri velikih gostinskih porcijah pa tudi doma, če imamo v trgovini »prevelike oči«. Neredko tudi pripravljamo prevelike količine hrane, in ker marsikdo noče jesti iste jedi dva ali tri dni zapored, se pokvari.

Industrijski ostanki

Velika količina odpadne hrane nastaja v kmetijstvu in predelovalni industriji. Največkrat to niso živila, ki bi jih lahko pojedli, na primer pečke od paprike ali češenj, ki so pravzaprav neizogiben odpad pri pripravi varnih in kakovostnih živil. Tako v Eti, kjer predelujejo sadje in zelenjavo, pri vlaganju paprike ali rdeče pese denimo nastane približno 25 % odpadka, ki pa ga lahko kompostirajo. V Ljubljanskih mlekarnah od celotne proizvedene količine izdelkov nastane približno 0,1 % organskih odpadkov, ki niso primerni za prehrano ljudi.

Rešitev? Kupujmo toliko, kot bomo pojedli

Kljub temu da se nekaterim odpadkom ne moremo izogniti, imamo še kar nekaj manevrskega prostora, da v gospodinjstvu zmanjšamo količine odpadne hrane. Recept je preprost: kupujmo le toliko, kolikor bomo pojedli, pred novim nakupom pa preglejmo domače zaloge in se šele potem odločimo za nov nakup. Kot zanimivost naj opozorimo na projekt Volk sit in koza cela društva Ekologi brez meja. Ponujajo kopico koristnih nasvetov in tudi pripomočkov za zmanjšanje količine zavržene hrane.

Vsi članki