Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Lovci na raka

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

22. maj 2015

avtor: Tina Žurbi, foto: Matej Kolaković

Lovci na raka

Zapisano pod Znanost in okolje

Si predstavljate, da bi popili kozarec mleka ali pojedli jogurt in s tem na delo v svoje telo poslali vojsko lovcev na škodljive snovi, ki v telesu povzročajo spremembo DNK in s tem raka? Ni nemogoče!

Slovenski znanstveniki na Kemijskem inštitutu pod taktirko doc. dr. Urbana Brena izvajajo edinstveno raziskavo: »V sadju in sadnih ekstraktih je veliko spojin, možnih kandidatov za preprečevanje raka. V okviru raziskave proučujemo maline, grozdje, kurkumo in hmelj, ki so le nekateri izmed tipičnih predstavnikov. Cilj naše raziskave je najti dober naravni lovilec, naravno spojino, ki bi v človekovem telesu delovala tako, da bi preprečila kemijsko poškodbo DNK in s tem morebitni nastanek raka.«

Simulacije na Vrani

Večino raziskave trenutno opravljajo v laboratoriju, ki ne spominja na tipične, stereotipne kemijske laboratorije, polne epruvet, iz katerih se vijejo čudne vonjave in dim. Raziskavo izvajajo s pomočjo računalniških simulacij na t. i. računalniški gruči Vrana: »Nisem klasični kemik v beli halji in z zaščitnimi očali, ki pretaka barvaste tekočine, kot si ga morda ljudje predstavljajo. Vrana je največja računalniška gruča v Sloveniji, v katero je povezanih dva tisoč osebnih računalnikov, gruča nato deluje kot en računalnik,« razloži dr. Bren in doda: »V tem pogledu je raziskava inovativna in se razlikuje od tradicionalnih znanstvenih raziskav. Prof. Arieh Warshel, avtor vpeljave računalniških simulacij na področje kemije in moj znanstveni kolega, je namreč lani za to dejanje prejel Nobelovo nagrado.«

Enotna preventiva za skoraj vse vrste raka?

S študijo razmišljajo zunaj ustaljenih okvirov. Ne osredotočajo se na zdravljenje raka, temveč na preventivo. Raka s tem gotovo ne bi izničili, bi pa delno morda lahko vplivali na okoljske dejavnike, ki ga povzročajo. »Problem raka je, da se njegova pojavnost v družbi samo veča. Prvi vzrok je staranje prebivalstva. Čim več časa imajo razni škodljivi dejavniki iz okolja na razpolago, da poškodujejo naš dedni material, tem večja je verjetnost, da se bo bolezen res razvila. Drugi, ki ga lahko obtožimo za to povečanje, pa je seveda vse bolj onesnaženo okolje. In na tega drugega bi želeli nasloviti svojo raziskavo, da bi preprečili škodljive učinke vseprisotnih kemijskih karcinogenov,« pravi Bren. Prednost svoje študije pred zdravljenjem raka s kemoterapijo ali radioterapijo vidi v tem, da ponuja enotno preventivo za skoraj vse vrste raka, saj »naslavljamo samo kemijsko poškodbo dednega materiala. Torej še preden bolezen izbruhne,« še razloži.

Najboljše topilo je mleko

Svoja morebitna dognanja bi želeli ponuditi v obliki prehrane. Omenjene spojine, ki jih nameravajo pridobivati iz kurkume, malin, hmelja in grozdja, so topne v maščobah in vodi. »Če imamo opravka z njimi, je najboljše topilo mleko, ki je emulzija maščob v vodi,« pojasni Bren in se tako naveže na industrijskega partnerja, ki so ga povabili k raziskavi. Finančno podporo projektu so zagotovile Ljubljanske mlekarne. Skupaj so pridobili tudi finančno podporo evropskega sklada za regionalni razvoj. Želijo namreč izdelati živila za vnos prehranskih dodatkov, optimalna pa bi bila živila iz mleka. Uspešnemu zaključku raziskovalnega projekta bi torej sledile eksperimentalne študije na najučinkovitejšem naravnem lovilcu kemijskih karcinogenov, tega bi razvili v prehranski funkcionalni dodatek, ki bi ga kasneje mlekarna skušala dodati v nekaj svojih mlečnih izdelkov in jih ponuditi na trgu.

Čeprav je raziskava šele na začetku poti, je to projekt, ki ima velik pomen. Znanstvenikom omogoča, da svoja dognanja spremenijo v družbeno uporabna, mlekarni pa daje možnost, da na trgu ponudi nov nišni izdelek z visoko dodano vrednostjo. Še pomembneje je, da družbi ponuja novo bilko upanja, da bomo v prihodnosti lahko preventivno preprečevali rakava obolenja, za katerimi samo v Sloveniji vsako leto zboli več kot 12.000 ljudi, umre pa jih skoraj polovica.

Vsi članki