Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Sladkor na zatožni klopi

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

18. maj 2015

besedilo: Mateja Juvančič, foto: iStock

Sladkor na zatožni klopi

Zapisano pod sladkor, zdravje, mleko, laktoza

Za glavnega povzročitelja pretirane debelosti pri otrocih in povečane pojavnosti sladkorne bolezni tipa 2 so zdravniški krogi in mediji razglasili sladkor v živilih.

 

Zaradi razširjene polemike o škodljivosti sladkorjev, je vsebnost sladkorjev v izdelku eden najbolj iskanih, a žal pogosto tudi eden najbolj napačno razumljenih podatkov. Če želi potrošnik preveriti količino dodanega sladkorja v izdelku, se lahko hitro znajde v zagati. V prehranski tabeli so namreč vsi sladkorji, tako tisti, ki so v živilu naravno prisotni, kot tisti, ki jih dodamo, navedeni pod enotno oznako sladkor.

Kakšne vrste sladkorja torej poznamo?

Poznamo več vrst sladkorja. Najpogosteje mislimo na saharozo, znano tudi pod imenom beli sladkor ali preprosto sladkor. Saharoza je disaharid, ki se v tankem črevesu razgradi na glukozo in fruktozo. Do nedavnega je bila pod drobnogledom glukoza, saj naj bi njeno uživanje povzročalo nihanje krvnega sladkorja, kar naj bi vodilo v pojav inzulinske rezistence (odpornost telesa proti inzulinu) in diabetesa tipa 2. Vendar, če ne pretiravamo, glukozo telo porabi: za svoje delovanje jo potrebujejo možgani in mišice ali pa jo telo uskladišči v obliki glikogena.

Kot drugo vrsto sladkorja naj omenimo fruktozo ali sadni sladkor, ki ga vsebujejo sadje, med in nekatera zelenjava. Fruktoza ne dviguje krvnega sladkorja, zato je bila v primerjavi z glukozo do nedavnega obravnavana kot »zdrav« sladkor. A danes vemo, da se čezmeren vnos pretvori v maščobo in lahko povzroči zamaščenost jeter.

Tretja vrsta sladkorja, ki jo posebno dobro pozna mlekarska industrija, pa je laktoza ali mlečni sladkor. Ta je v mleku in posledično mlečnih izdelkih naravno prisotna. Prebavimo jo s pomočjo encima laktaze, ki mlečni sladkor v črevesju razgradi v glukozo in galaktozo, ki ju organizem lahko izkoristi. Zanimivo je, da količina laktaze v črevesju z leti upada, zato se pri starejših pogosto pojavi nezmožnost presnavljanja laktoze, ki jo imenujemo tudi laktozna intoleranca.

Image #0Količina laktaze v črevesju z leti upada, zato se pri starejših pogosto pojavi nezmožnost presnavljanja laktoze.

Vrste sladkorja, ki jih opisujemo, najdemo tudi v mleku in nekaterih mlečnih izdelkih. Za primer poglejmo sadni jogurt: v njem je naravno prisoten mlečni sladkor, zaradi sadja tudi fruktoza, vsebnost belega sladkorja pa je različna od izdelka do izdelka. Mleku (svežemu, trajnemu …) sladkor seveda ni dodan, prav tako ne naravnemu jogurt. Poznamo pa tudi izdelke brez laktoze, namenjene vsem, ki imajo težave s presnavljanjem mlečnega sladkorja. 

Vsi članki